zivotni-stil
Sušeni paradajz: cenjeni delikates, s krova ili iz rerne - To sam ja
Sušeni paradajz u teglici

Sušeni paradajz: cenjeni delikates, s krova ili iz rerne

Paradajz za sušenje mora biti zreo, a da bi se dobio kilogram ovog mediteranskog specijaliteta potrebno je i do desetak kilograma svežih plodova

Sušeni paradajz je delikates koji se dobija sušenjem svežeg paradajza na suncu. Na ovaj način se povrće konzervira, te nam je dostupno i zimi kada nema svežeg. Tačno poreklo ovog delikatesa se ne zna, ali najverovatnije potiče iz Italije, gde su ga sušili na letnjem suncu, na crepovima na krovu.

Tokom tog procesa paradajz gubi vodu, i to čak 93 odsto od svoje težine. Da bi se dobio jedan kilogram sušenog paradajza potrebno je i do desetak kilograma svežeg. Sušeni paradajz je vrlo koncentrovan i jačeg ukusa, pa se koristi u manjim količinama.

Savršen dodatak

Bitno je da sušeni paradajz zadržava hranljivu vrednost i bogat je likopenom, bitnim za zdravlje kostiju i kardiovaskularni sistem, antioksidansima, vitaminima C, A, K, niacinom, tiaminom, riboflavinom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom, kao i vlaknima. Sušeni paradajz zadržava slast i dobija intenzivan koncentrovani ukus paradajza. Jedna šolja sušenog paradajza sadrži 140 kalorija.

Ovaj mediteranski specijalitet postao je veoma popularan i u ostalim delovima sveta osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, a mogućnosti njegovog korišćenja su beskrajne. Često se služi uz meze, stavlja se u salate, sendviče, omlete, paste, rižoto, ćufte, pesto… Od njega se mogu praviti i razni namazi, umaci, dok pireu, na primer, daje veoma specifičan ukus.

Paradajz koji sami sušimo jeftiniji je, a verovatno i ukusniji. Kao što znamo, paradajza ima raznih veličina, oblika i boja i svi se mogu sušiti, s tim što varijeteti koji imaju više mesa i manje vode daju puniji, mesnatiji sušeni proizvod.

Ovaj delikates sada je poznat širom sveta, a najverovatnije potiče iz Italije, gde se nekada paradajz sušio na letnjem suncu, na crepovima na krovu

Paradajz koji pripremamo za sušenje mora biti zreo. Biraju se plodovi slične veličine da bi vreme sušenja bilo isto za sve. Pre procesa sušenja plodovi se peru i seku na polovine. Polutke paradajza ređaju se na mreže (isečena strana paradajza se postavlja nagore) koje su razapete u ramovima. One se postavljaju na oslonce, cigle ili blokove, da bi vazduh mogao slobodno da cirkuliše.

Paradajz se pre početka procesa sušenja blago posoli i po želji pospe sušenim začinskim biljem i belim lukom. Vrlo je bitno ne presoliti ga (jer će sušenjem postati veoma slan), odnosno treba ga samo blago posuti solju (procenat soli može biti od 2 do 6 odsto). To bi naročito trebalo da imaju u vidu osobe koje ograničeno unose so.

U industrijskoj proizvodnji sušenom paradajzu dodaje se i sumpor-dioksid. I jedan i drugi dodatak služe da konzervišu paradajz, da mu očuvaju strukturu, boju i ukus.

Sušeni paradajz zadržava hranljivu vrednost, ukus i slast, a jedna šolja sadrži svega 140 kalorija

Proces sušenja na suncu koristi se vekovima, međutim on može biti nepredvidiv, jer vreme zavisi od prirode, tako da se može primenjivati tamo gde je vreme toplo, predvidivo, temperature relativno konstantne, na mestima koja su osunčana i suva. U vlažnim predelima skoro je nemoguće osušiti paradajz na suncu. U svakom slučaju, paradajz se uveče mora unositi, a danju prekrivati gazom zbog insekata.

U zavisnosti od temperature, za sušenje može biti potrebno od nekoliko dana do dve nedelje.

Ubrzano sušenje

Paradajz se može osušiti i u rerni. Ovaj proces je mnogo lakši, jer mi kontrolišemo „vremenske prilike”, temperaturu podešavamo, nema bojazni od insekata, a paradajz se osuši za nekoliko časova. Priprema za ovaj vid sušenja ista je kao i za sušenje na suncu. Polutke se ređaju u veći plitki pleh koji je obložen papirom za pečenje.

Rernu prethodno treba zagrejati na 110 stepeni Celzijusa. Oko dva i po časa od početka sušenja, paradajz je potrebno blago pritisnuti špatulom da bi se istisnuli preostali sokovi. Zatim ih u rerni treba ostaviti još minimalno dva sata. Potom se mogu poprskati maslinovim uljem i ostaviti u isključenoj rerni sa odškrinutim vratima.

Paradajz se inače suši dok ne postane sparušen, ali i dalje savitljiv, kao da je plastičan. Ako se kruni, to znači da je presušen, a opet, ako se ne osuši dovoljno, brzo se ubuđa i tada mora da se baci.

Sušenje u rerni jednostavnije je i brže nego na suncu, ali za ceo proces ipak je potrebno izdvojiti celo popodne

Osušeni i ohlađeni plodovi stavljaju se u dobro zatvorene kutije i mogu se čuvati nekoliko meseci u frižideru. Pre korišćenja potrebno ih je potopiti u vodu, i to oko 30 minuta, posle čega se osuše ubrusom.

Osušeni paradajz se može složiti i u tegle; pri ređanju se svaki sloj posipa osušenim začinskim biljem i belim lukom, a zatim potpuno prelije maslinovim uljem. Tako pripremljen može se čuvati na sobnoj temperaturi, a kada se tegle otvore, čuva se u frižideru do tri meseca. Ovako pripremljen sušeni paradajz nije potrebno potapati u vodu pre korišćenja. Da bi se dodatno sprečio rast bakterija i gljivica, pre slaganja u teglu paradajz se može umakati u sirće ili sok od limuna.

PROBAJTE RECEPT

Rolnice od tikvica sa sušenim paradajzom

Odličan recept za efektno i ukusno predjelo.

Količina6 Servings
Ukupno vreme30 mins

Sastojci:
 2 veće tikvice isečene na listove, koje treba poprskati maslinovim uljem
 100 g sušenog paradajza isečenog na veće komade
 150 g starijeg kozjeg sira
 čačkalice

Priprema:
1

U rerni ispeći listove tikvica. Potom listove tikvica filovati namazom koji se pravi mešanjem sušenog paradajza i sira. Nakon toga listove tikvica urolati i svaku rolnicu pričvrstiti čačkalicom.

Rolnice od tokvica sa sušenim paradajzom na tanjiru

 

Ingredients

Sastojci:
 2 veće tikvice isečene na listove, koje treba poprskati maslinovim uljem
 100 g sušenog paradajza isečenog na veće komade
 150 g starijeg kozjeg sira
 čačkalice

Directions

Priprema:
1

U rerni ispeći listove tikvica. Potom listove tikvica filovati namazom koji se pravi mešanjem sušenog paradajza i sira. Nakon toga listove tikvica urolati i svaku rolnicu pričvrstiti čačkalicom.

Rolnice od tokvica sa sušenim paradajzom na tanjiru