Mirjana Bobić Mojsilović

Sunce

Ludilo novog globalnog komunizma ne prestaje. Na red su sad došle knjige. Pre nekoliko dana u britanskim medijma objavljena je jedna naizgled nebitna vest. Naime, policajci duha dohvatili su se ovih dana literature, u cilju podvođenja književnosti pod presu političke korektnosti. Naime, vrli novi svet reklamira se idejom da niko ne sme da se oseti ugroženim, uvređenim i niko ne sme da bude šokiran „političkom nekorektnošću” ideja, misli, stavova i rečenica koje se nalaze čak i u remek-delima nobelovaca.

Na jednom univerzitetu u Velikoj Britaniji, za čitanje Hemingveja, posebno romana Starac i more, studentima je priloženo upozorenje da se u čuvenoj knjizi nalaze i uznemirujući pasusi o krvoločnom ribolovu!

Pingvin Random haus, svetski poznata izdavačka kuća, na novom izdanju Hemingvejevog romana Sunce se ponovo rađa iz 1926. godine, koji se smatra jednim od najvećih dela američke kniževnosti, objavila je i neku vrstu ograde od slavnog nobelovca: „Izdavačeva odluka da štampa roman u originalnoj verziji ne znači da zastupamo stavove kulturnog predstavljanja ili jezika koji se nalazi u knjizi”.

Da li se u ovom saopštenju krije i klica nekog budućeg užasa – da će objavljivati remek-dela u novim, podobnim verzijama?

Sličnu sudbinu doživljavaju ovih dana i dela engleskog dečjeg pisca Roalda Dala.

Pomenuti univerzitet izdao je upozorenja o sadržaju i drugih klasika. Homerova Ilijada, na primer, nije ostala pošteđena, s obzirom da u njoj ima „scena nasilne bliske borbe”, Frankenštajn Meri Šeli označen je zbog „nasilnog ubistva i surovosti”, dok je Šekspirova tragedija Romeo i Julija pod lupom, jer sadrži scene „ubadanja, trovanja i samoubistva”.

U svetu u kome je normalno da deci u obdaništima priče čitaju transvestiti koji uz čitanje odigraju i poneku tačku na šipki, u svetu u kome su mediji promoteri svakog straha, prinude i užasa, u kome je zabava postala nasilna a nasilje zabavno, u eri u kojoj su i dečje slikovnice postale platforma za seksualizaciju dece i promociju izopačenosti, u eri u kojoj veliki brat pokušava da ukine svaku slobodu i da totalno kontroliše čovečanstvo – kada na red dođu knjige, i kada to pokušavaju da urade oni koji se zdušno trude da nam zaklone i Sunce, onda je čovečanstvo stiglo do kraja „zapadne pustolovine čoveka”.

Policajci misli mrze umetnost, kreativnost i slobodni duh. Potpuno je svejedno da li pale knjige kao u Hitlerovoj Nemačkoj, ili ih označavaju kao „osetljivo štivo”.

Imamo drevnu poslovicu koja kaže da je mrak najgušći pred svitanje. Ili, što bi rekao Hemingvej – Sunce se ponovo rađa – i nikada ga neće zakloniti!