Stomak, stije

Strije – kako ukloniti strije i zbog čega one nastaju?

Strije se javljaju kod velikog dela populacije, a najviše kod žena. Na engleskom su poznate pod nazivom “stretch marks”, što lepo opisuje šta su strije u stvari – u bukvalnom prevodu: tragovi od istezanja. Strije dakle nastaju pri većim promenama u rastezanju kože – naglim promenama obima tela.

Na primer, strije u trudnoći su izuzetno česta pojava, naročito na stomaku, jer on naglo raste, a koža kojoj nedostaje elastičnosti praktično “puca” – stvara strije radi rastezanja. Iako o njima nešto manje pričaju – i muškarci imaju strije, mada zaista u manjoj meri od žena. Javljaju se kod tinejdžera, kao i kod svih osoba koje se naglo ugoje.

Kod strija je naročito iritantno što ih možemo primetiti na gotovo svim delovima tela. Ako se pitate zašto i kako nastaju strije, koje vrste strija postoje i ono čuveno – kako ukloniti strije, nastavite da čitate naš tekst i informišite se!

Šta su strije?

Strije, poznate i kao striae distensae, predstavljaju linearne, ravne ili blago podignute atrofične (izbočene) linije na površini kože, koje se formiraju kada se koža previše brzo isteže i ne može se pravovremeno adaptirati. U početku su najčešće crvene, ružičaste ili ljubičaste boje, ali kako vreme prolazi – postaju bele. 

Kako nastaju strije na telu? 

Biološki potkovanija definicija procesa nastanka strija govori da nagla promena obima tela dovodi do pucanja kolagena i elastina, proteina koji su uključeni u sastav srednjeg sloja kože.

To se zatim odražava na vidljivom sloju kože, tako što se pojave nepravilne linije. To je ono što zovemo „strijama”. Njihova veličina, oblik i pravac se razlikuju, u zavisnosti od mnogih faktora. Značajno veće i šire javljaju se kod osoba koje su koristile kortikosteroide, lokalno ili oralno.

Na koži se mogu osetiti i na dodir, kao blaga udubljenja ili ispupčenja. Osim toga, nije neuobičajno da ponekad izazivaju svab. Ipak, dobra vest je da nisu štetne i opasne po zdravlje.

Mogu biti trajne, a mogu i nestati, retko same od sebe, ponekad korišćenjem krema za strije i melema, a češće u kombinaciji sa različitim tretmanima. S obzirom na to da nastaju usled naglog širenja kože, česte su u trudnoći, a mogu se javiti i strije kod tinejdžera, prilikom brzog rasta, najčešće oko 16. godine.

Vrste strija: kakvi sve tipovi strija postoje? 

Kada govorimo o osnovnoj podeli, pre svega mislimo na stadijume razvoja, pa tako imamo dve osnovne vrste strija:

 • Crvene strije (Striae rubrae). Kada se tek pojave na našoj koži, crvene su boje. U zavisnosti od vašeg tena, u ovoj početnoj fazi one mogu biti i roze, odnosno ljubičaste.
 • Bele strije (Striae albae). U ovoj fazi govorimo o zrelim strijama. One gube pigmentaciju i nepravilnog su oblika, a svojim izgledom najviše podsećaju na ožiljke. Prelazak crvenih u bele strije može trajati i nekoliko meseci, pa čak i godina.

Strije u trudnoći 

Strije u trudnoći stručno se nazivaju Striae gravidarum i javljaju se često tokom 6. meseca graviditeta, ali mogu nastati i kasnije. Pojavljuju se usled nagle hormonalne promene, ali i gojenja i širenja kože, i sa njima se suočava veliki broj trudnica.

Prema nekim podacima, javljaju se kod 50–80 odsto trudnica.

U istraživanju koje je sprovedeno pre nekoliko godina na preko 700 trudnica, oko 78 odsto njih otkrilo je da koristi preparate za strije, odnosno proizvode za njihovo sprečavanje. Od tih 78 odsto žena, čak kod 58,5 odsto one su se pojavile i pored korišćenja određenog preparata.

Možemo zaključiti da ih nije jednostavno izbeći, a razumljivo je da savet „gojite se postepeno”, ne može da primeni svaka od nas, s obzirom na to da pod naletom hormona i emocija nije jednostavno voditi računa o ishrani. Upravo je izbalansirana ishrana najbolji način za sprečavanje gojenja, ili bar za postepeno gojenje, što samim tim smanjuje mogućnost nastanka ovih promena na koži.

Ipak, čak i da se promene pojave, ne brinite, možete ih rešiti.

Beba dodiruje stomak sa strijama

Koji su uzroci strija?

Kao što smo pomenuli, strije nastaju usled brzog, odnosno naglog sužavanja, širenja i rastezanja kože, kada dolazi do pucanja elastina i kolagena. Često se javljaju u trudnoći, a takođe i kod tinejdžera usled naglog rasta. Nisu retkost kod osoba koje brzo izgube kilograme ili se naglo ugoje, kao i kod onih koji aktivno treniraju.

Ipak, ne mora da znači da će se pojaviti kod svakoga. Faktori koji mogu uticati na pojavljivanje strija su:

 • Disbalans hormona. Hormon koji u najvećoj meri može uticati je kortizol. 
 • Nasledni faktor. Ukoliko neko u vašoj porodici ima strije, i vi ćete imati veću sklonost ka njima. 
 • Pojedina oboljenja:
  • Kušingov sindrom – kod osoba sa Kušingovim sindromom dolazi do proizvodnje viška kortizola i gojenja;
  • Marfanov sindrom – kod kojeg dolazi do problema sa vezivnim tkivom, što utiče na rast i razvoj;
  • Anoreksija – kod osoba sa anoreksijom strije mogu nastati usled naglog mršavljenja.
  • Hronično oboljenje jetre. 
 • Operacije, poput povećanja grudi, transplatacije organa ili operacije srca.
 • Dugoročna upotreba preparata sa kortikosteroidima.
 • Upotreba anaboličkih steroida (koje najčešće koriste bodi-bilderi).

Osim toga, žene su u većem riziku za razvoj strija na koži. Prema nekim podacima, čak 8 od 10 žena dobije strije u trudnoći. U pubertetu, 7 od 10 devojčica dobije strije usled naglog rasta i čak 4 od 10 dečaka. Nisu retke ni kod sportista, posebno onih kojima mišićna masa naglo poraste.

Može se zaključiti da su ove kožne promene izuzetno česte kod oba pola i da se javljaju u gotovo svim uzrastima, iako je doskora (verovatno zbog toga što se o tome više priča), smatrano da nastaju pretežno kod žena.

Gde se najčešće javljaju strije?

Javljaju se lokalizovano – dakle, ukoliko vam se pojave, na primer, na stomaku, to ne znači da će početi da se šire po čitavom telu. Mesta na kojima se najčešće viđaju su:

 • stomak;
 • grudi; 
 • nadlaktice;
 • butine;
 • zadnjica.

Strije na stomaku se najčešće javljaju u trudnoći, usled hormonskih promena i naglog rasta stomaka, odnosno ploda. Osim toga, strije kod trudnica mogu se javiti i na grudima i butinama.

Strije na grudima javljaju se i kod devojaka u periodu adolescencije, usled naglog rasta dojki. U pubertetu se takođe mogu javiti i na rukama (nadlakticama), iznad kolena i u lumbosakralnoj regiji (donji deo leđa).

Da li je prevencija strija moguća? 

Prevencija strija uključuje održavanje adekvatne hidratacije kože. Upotreba krema i losiona može održati kožu elastičnom, a posebno su preporučljive one koje su bogate prirodnim sastojcima poput kakaoa, šea maslaca, vitamina E, ili ulja pšeničnih klica.

Pored toga, zdrava ishrana igra ključnu ulogu u održavanju kože. Ishrana koja je bogata voćem i povrćem, vitaminima C, D i E, cinkom i proteinima može doprineti zdravlju kože. Na primer, vitamin C je važan za proizvodnju kolagena, proteina koji pomaže koži da zadrži svoju elastičnost.

Održavanje zdrave telesne težine takođe je bitan aspekt prevencije strija. Iznenadne promene težine mogu dovesti do pojave strija, pa je stoga važno nastojati održavati stabilnu težinu.

Takođe, važno je ne zanemariti značaj hidratacije organizma. Konzumacija dovoljne količine vode može pridoneti elastičnosti kože.

Na kraju, redovna fizička aktivnost doprinosi održavanju tonusa mišića, što može podržati kožu i smanjiti rizik od pojave strija.

Bez obzira na sve ove preventivne mere, nekada je nemoguće potpuno izbeći pojavu strija, posebno u određenim periodima života poput trudnoće. Važno je imati na umu da su strije normalne i česte, te da postoji veliki broj tretmana koji mogu pomoći u smanjenju njihove vidljivosti, a koje nude dermatolozi i estetske klinike.

Kako ukloniti strije?

Pitate se kako se rešiti strija na stomaku, grudima, zadnjici ili drugim delovima tela?

Niste jedini.

Ovo je tema koja interesuje veliki procenat populacije, s obzirom na to da su izuzetno česta pojava. Pre svega, najvažnije je da one ne mogu izazvati nikakve zdravstvene probleme. Kada to znate, možete ih tretirati i bez bojazni i rizika od razvoja određenih oboljenja. 

Isto tako, možete ih i prihvatiti

Body positivity je tema koja je okupirala javnost prethodnih godina. Ideja ovog pokreta je prihvatanje različitosti, pomaganje ljudima da izgrade samopouzdanje po pitanju svog izgleda, promovisanje svih oblika, veličina tela i promena na telu, poput strija, celulita, vitiliga, itd. 

Naravno, ukoliko to želite, uvek možete i primeniti neki od načina za uklanjanje strija. 

Kako ukloniti strije sa kremama i melemima?

Mnogi proizvođači tvrde da su njihove kreme za strije i melemi za strije efikasan način za uklanjanje ovih promena na koži. Ipak, malo je naučnih dokaza koji to i potvrđuju. Određeni preparati mogu vam pomoći da smanjite uočljivost promena:

 • Kreme sa retinoidima. Retionidi, među kojima je retinol najpopularniji, jesu derivati vitamina A i odlični saveznici u borbi protiv starenja kože. Retinoidi se ne smeju koristiti tokom trudnoće, jer mogu naštetiti plodu.
 • Kreme sa hijaluronskom kiselinom. Hijaluronska kiselina pomaže u održavanju mladalačkog izgleda i čini kožu zategnutijom i svežijom. Vezuje se za kolagen i vodu i na taj način daje koži punoću.

Kreme i melemi za strije treba da se nanose odmah, kada primetite prve znake, odnosno prve crvene promene, kako bi mogle da ispolje najbolje efekte i kako biste dobili najbolje efekte.

Mnogi preporučuju prirodna ulja i butere, poput kokosovog ulja, bademovog ulja, ši butera. Međutim, nije dokazano da ovi preparati pomažu u njihovom ukljanjanju. Svakako, možete ih koristiti za negu svoje kože i time doprineti njenoj hidrataciji, elastičnosti i čvrstoći, što je jedan od načina prevencije i ne može vam naškoditi. 

Takođe, AHA kiseline mogu pomoći u poboljšanju izgleda kože tako što će ukloniti gornje slojeve kože i podstaknuti obnavljanje ćelija. Ovo može dovesti do blagog poboljšanja izgleda strija. Međutim, voćne kiseline obično neće drastično promeniti dubinu ili boju strija, jer strije nastaju u dermisu, dubljem sloju kože.

Vrlo je važno preparate nežno nanositi na kožu, dugim masiranjem predela na kojem su se promene javile.

Tretmani za strije – koji tretman odabrati?

Ako želite da se podvrgnete određenom tretmanu, važno je da se posavetujete sa svojim dermatologom. Brojni tretmani  imaju kontraindikacije ili jednostavno nisu povoljni za vas iz više razloga. Kako bi na najbolji način rešili probleme, stručnjaci se uglavnom odlučuju za kombinaciju više tretmana. 

Za ove postupke birajte proverene klinike sa iskusnim profesionalcima, kako biste bili potpuno bezbrižni. 

Pogledajte koji tretmani su dobar izbor, a koji to ipak nisu. 

Da li je solarijum dobar način za uklanjanje strija?

Odgovor je jednostavan – ne!

Tamna koža naglasiće postojeće promene. 

Ne samo da se nećete rešiti strija, već ćete i dodatno naštetiti svojoj koži. Solarijum je izuzetno štetan i dugoročno izlaganje zračenju ovog tipa može dovesti do ozbiljnih kožnih problema i bolesti, poput raka kože.

Mnogi se prilikom procesa njihovog uklanjanja odlučuju za preparate za samopotamnjivanje, koji zaista mogu ublažiti strije i njihovu uočljivost kada se nanesu. 

Ipak, ovo je samo kratkoročno rešenje i nema efekta na duže staze

Dermapen za strije

Dermapen je zapravo jedan od oblika mezoterapije. Izvodi se dermapen uređajem i smatra se jednim od najboljih anti-age metoda. Osim efekta podmlađivanja, pomaže u ublažavanju i otklanjaju strija. 

Ovim tretmanom se zapravo stimuliše proizvodnja kolagena, za koji smo već saznali da ima značaja u procesu nastanka strija. Na taj način, smanjuje se njihova vidljivost. 

Lasersko uklanjanje strija 

Jedan od poznatijih načina je upotreba lasera koji stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, time čineći da koža postane glatka, gipkija i elastična. Laser se pokazao kao efikasan kod 20–60 odsto pacijenata, kod kojih je smanjena vidljivost strija. 

Karboksiterapija za obnavljanje tkiva 

Ovaj tretman izvodi se ubrizgavanjem medicinskog ugljen-dioksida u strije, odnosno u svaku liniju, i na taj način se oštećeno tkivo obnavlja. Najbolje efekte daje kod prvih crvenih promena, ali može se primeniti i kod zrelijih. 

Da li je hemijski piling strija efikasan? 

Hemijski piling može pomoći koži da se obnovi, a za uklanjanje strija koriste se uglavnom srednje duboki pilinzi koji prodiru u srednje slojeve kože. Ovaj tretman ima vidljive efekte poput ljuštenja i crvenila, koji mogu trajati i do 10 dana.

Ipak, nakon toga, koža će izgledati podmlađeno i blistavo. Najčešće se koristi TCA piling i potrebno je nekoliko tretmana da bi se videli efekti i ublažila vidljivost promena na koži poput strija, akni i hiperpigmentacija od sunca.

Koža sa strijama

Prevencija strija – da li postoji nešto što možemo da uradimo

Prevencija strija jeste moguća, ali ne i garantovana. 

Dakle tajni recept “ako radite to i to – strija neće biti”, nažalost ne postoji. Svakako vam dajemo nekoliko saveta uz čiju primenu ćete umanjiti šansu za pojavu strija. 

Naravno, uvek je preporučljivo da negujete svoju kožu dodatno i primenite neki od postupaka koje ćemo predložiti. I zaista, neki od njih imaju efekata, ali nisu garancija da vam se iz nekog razloga neće pojaviti strije na koži.

Naučnici i dalje istražuju ovo polje.

Svakako pogledajte predloge koji vam mogu pomoći da izbegnete njihovu pojavu.

Kontrola telesne težine

Bilo da ste u drugom stanju ili ne, kontrola težine jedan je od najboljih načina da sprečite pojavu strija.

To bi značilo hraniti se izbalansirano, a ukoliko primetite naglo gojenje ili mršavljenje, poseta odabranom lekaru je dobar izbor. Jedan od razloga zbog kojih nastaju strije jeste poznati jo-jo efekat dijeta

Kod osoba koje imaju problema sa kilažom i drže restriktivne dijete, česta je oscilacija kilograma i to u veoma kratkom roku. Upravo tada, mogućnost njihovog nastanka je veća.

Nažalost, to nije jedini problem dijeta ovog tipa, već mogu nastupiti mnogo ozbiljniji problemi. Ukoliko želite da izgubite kilograme, pre svega se posavetujte sa nutricionistom na tu temu i radije birajte izbalansiranu ishranu nasuprot restriktivnim planovima ishrane.

Unosite dovoljno tečnosti

U zavisnosti od godina, fizičke aktivnosti i kilaže, dnevni unos vode kod odraslog čoveka treba da varira od 1,5 do 3 litra, zavisno od potreba tela, fizičkih aktivnosti, kilaže, pa čak i godišnjeg doba (na primer, tokom velikih vrućina, našem telu je potrebno više vode).

Zanimljivo je da konzumiranje kafe i napitaka bogatih kofeinom može povećati rizik za pojavu strija. Kafa može pojačati potrebu za mokrenjem, pa je preporučljivo da tokom konzumiranja omiljenog crnog napitka uvek popijete i čašu vode, kako biste nadoknadili gubitak tečnosti.

Takođe, ako pijete više šoljica kafe dnevno, razmotrite da jednu šolju zamenite drugim napitkom bez kofeina, poput određenih biljnih čajeva.

Izbalansiranom ishranom do zdrave kože

Za zdravu, hidriranu, mekanu i zategnutu kožu, izuzev topikalne nege, važna je i ishrana. Poznato je da određeni vitamini i minerali mogu da poboljšaju kvalitet kože, a neki od najvažnijih su svakako:

Jedan od najsigurnijih načina za unos ovih nutrijenata, osim uzimanja suplemenata, svakako je ishrana svežim namirnicama koje obiluju vitaminima i mineralima.

Vitamin C je jedan od najpoznatijih nutrijenata važnih za proizvodnju i zadržavanje kolagena, što pomaže u održavanju mladalačkog izgleda kože, gipkosti i elastičnosti. Ovaj vitamin nalazi se u citrusima – limunu, narandži i grejpfrutu, a jedan od najboljih izvora je i crvena paprika.

Vitamin D igra važnu ulogu u prevenciji strija, a kod savremenih ljudi je izuzetno čest nedostatak ovog vitamina. Jednostavnom analizom krvi možete utvrditi da li i vi imate deficit vitamina D i tako saznati da li je potrebno da ga nadonkadite.

Iako povezanost cinka i strija nije naučno dokazana, ono što znamo jeste da cink svakako utiče na kvalitet kože, zato je konzumiranje orašastih plodova i riba bogatih cinkom idealan način da održavate kožu u optimalnom stanju.

Fizička aktivnost kao prevencija strija 

Kao što već sigurno znate, fizička aktivnost doneće brojne benefite našem telu i duhu. Bolje raspoloženje, kvalitetan san i porast energije samo su neki od efekata koje možete osetiti.

Kako vežbanje, odnosno fizička aktivnost, pomaže koži?

Pre svega, poboljšava prokrvljenost, time hrani kožu. Osim toga, pomaže u izbacivanju toksina, a može usporiti starenje kože, odnosno poboljšati njen izgled. Osim toga, vežbanje pomaže u kontroli težine. Na primer, ako radite vežbe za zadnjicu redovno i vodite računa o ishrani – nećete imati ni problema sa gojenjem u ovom delu tela, pa se strije neće pojaviti. 

Čim primetite prve promene – reagujte

Iako nije mera prevencije, brza reakcija je pola posla kada su u pitanju strije na stomaku, butinama, zadnjici ili drugom delu tela.

Kada uočite prve crvene strije, odmah možete započeti sa tretmanima koji su idealan način za njihovo uklanjanje.

Strije nisu bauk!

Nisu neobična i nesvakidašnja pojava kod ljudi oba pola i svih uzrasta.