Žena iz starog Egipta

Staroegipatska šminka i nega: misterije kajala i plavo-zelene senke

U Starom Egiptu kultura lične higijene i briga o izgledu bila je veoma važna. Bilo je neprihvatljivo pojaviti se neokupan pred ljudima i bogovima

Da li prvo pomislite na Elizabet Tejlor ili stvarnu Kleopatru kad se spomene stari Egipat? Spektakl snimljen 1963. godine zasenio je sve ostale verzije, bogatom produkcijom, očigledno. Scenografija, kostimi i šminka, poznata glumačka imena u punom sjaju – teško da može da se zaboravi slika takvog prikaza Egipta.

Stari Egipat i Mesopotamija se zbog mnogo čega smatraju jednom od najbitnijih i najranijih civilizacija. Zapanjujuće je koliko osnovnih principa nege ljudskog tela potiče još iz tog vremena i koliko je zapisa i arheoloških artefakata nađenih iz te oblasti.

Proizvodi za šminkanje i negu imali su estetsku, religijsku i medicinsku svrhu, a koristili su ih i žene i muškarci

Pisala sam već o tome kako je najstarija očuvana perika baš iz Egipta https://tosamja.media/perike-od-faraona-do-instagrama/. U početku su se sve pravile od ljudske kose, a kasnije i od životinjskih dlaka. Pripadnici viših slojeva nosili su perike bogato ukrašene poludragim kamenjem, perlama…; perike su se mazale uljima i uplitale u pletenice ili druge oblike. Ali nije samo izgled bio bitan.

Higijena pre svega

U starom Egiptu kultura lične higijene i briga o ličnom izgledu bila je veoma bitna. Verovalo se da je u zagrobnom životu, ali i za života, neprihvatljivo pojaviti se pred bogovima neokupan i neuredan. Zato je bilo normalno svakodnevno kupanje, kosa se brijala kako bi se izbegle vaši, mirisi i ulja za negu kože su, spram staleža, bili skuplji ili jeftiniji.

Redovno su se prali zubi, četkice od palminog lišća i pasta za zube su takođe već bile u svakodnevnoj upotrebi. Manikir je zauzimao posebno mesto. Bio je veoma cenjen, a na grobovima kraljevih manikira bila je ispisana i njihova profesija.

Zapisi i arheološki nalazi svedoče o mnogim preparatima i priboru koji su se koristili za negu. U grobnicama je, uz sva ostala blaga, uvek bila ostavljana i velika količina proizvoda za negu i ulepšavanje. U malim, lepo ukrašenim posudicama, nalazila su se mirisna ulja, kajal, okra, mleveni dezodoransi i parfemi, perike i pribor za negu. Skupoceni mirišljavi proizvodi bili su i odgovarajuće upakovani.

Kombinacija jako iscrtanog oka crnim krejonom ili ajlajnerom i zeleno- plave senke može da ispadne odlično, baš sad dok još imate malo tamniju boju tena

Unikatne bočice su bile prave umetničke i zanatlijske kreacije. Nađene su i kutije za toaletni pribor – pravi mali drveni koferčići divne izrade koji su u svojim pregradicama krili krhke bočice.

Staroegipatska šminka na savremen način

Proizvodi za šminkanje i negu nisu imali samo estetsku i religijsku svrhu, već i medicinsku. Šminku i proizvode za negu koristili su muškarci i žene. Proizvođači su se takmičili u kvalitetu izrade proizvoda, jer loš proizvod ne bi značio samo propast njegovog posla, nego bi proizvođač bio kriv i pred bogovima. Svoje proizvode su prodavali na pijacama.

Zapisi i arheološki nalazi svedoče o preparatima i priboru za negu. U ukrašenim posudicama nalazila su se mirisna ulja, kajal, okra, mleveni dezodoransi…

Kajal, koji je najupečatljiviji od šminke u Egiptu, takođe je bio skup, nanosio se štapićem. Na kapcima se nosila plavo-zelena senka za koju se verovalo da je pružala zaštitu od zla. A koža lica se bojila okrom, mešavinom pečene gline i ulja.

Ako bismo htele da se našminkamo kao Egipćanke, sa savremenom šminkom, ajlajner bi bio prejak za izlazak u grad, osim ako ne idemo na tematsku žurku. Ali kombinacija jako iscrtanog oka crnim krejonom ili ajlajnerom u kombinaciji sa zeleno-plavom senkom, može da ispadne odlično. Možda baš sad, dok još imate malo tamniju boju tena.