Stalno se osećam umorno – šta da jedem?

Anemija kod žena svih uzrasta, uključujući perimenopauzu, veoma je česta i nekako prođe ispod radara

Stalno se osećam umorno, iscrpljeno, nemam energije… samo su neki od načina kako mnoge moje pacijentkinje opisuju svoje tegobe ovih dana. Kako je proleće na pragu, to se ovi znaci često povezuju sa nedostatkom nekih specifičnih vitamina. Da li je to baš tako?

U velikom procentu reč je upravo o ženama. Mnogo je različitih razloga za takvo stanje, a ovde bih navela samo neke koji imaju veze sa ishranom.

Statistika kaže da je anemija prisutna kod preko 20 odsto naših žena, a u kategoriji od 45 do 49 godina čak kod 35 odsto

Anemija ipak problem

Uvek, i pre svega, valja pogledati krvnu sliku – anemija kod žena svih uzrasta, uključujući perimenopauzu, veoma je česta i nekako prođe ispod radara. Mnoge žene je i ne smatraju problemom. A jedan od kardinalnih znakova je upravo osećaj umora, promene na noktima, kosi i slično.

Statistika kaže da je anemija prisutna kod preko 20 odsto naših žena, a u kategoriji od 45 do 49 godina čak kod 35 odsto – svaka treća ženska osoba. Zašto? Jedan od razloga je svakako gubitak gvožđa tokom ciklusa, ali i činjenica da su potrebe za unošenjem gvožđa kod žena mnogo veće nego kod muškaraca. U kategoriji od 19 do 50 godina, to je 8 mg za muškarce, a svih 18 mg za žene. Kada se pogleda koliko toga žene unose, prosečno su stalno ispod potreba sa unosom od 10 do 12 mg! Kada se to događa svakog dana, eto anemije! Pored gvožđa, mogu nedostajati neki vitamini kao folat i B12. To se sve lepo može utvrditi laboratorijskim analizama i potom preduzeti mere. Kada se anemija utvrdi, mora da se leči i to ne kraće od šest meseci, da bi se popunile rezerve, a potom, moj savet svim ženama – uzimajte preparat gvožđa i folne kiseline svakog meseca bar u dane ciklusa.

Šta je to od hrane što valja pojačati? Crveno meso i tamne ribe, i kada imamo kvalitetnu džigericu, nju obavezno jednom nedeljno! Pored sve povike na crvena mesa, nijedna preporuka ga još nije isključila – nemojte ni vi! Treba ga ograničiti da kažemo – ne više od 150 grama dnevno. Sve ovo odnosi se na žene!

Pored sve povike na crvena mesa, nijedna preporuka ga još nije isključila – nemojte ni vi!

Funkcija štitne žlezde

Drugo što treba proveriti je funkcija štitne žlezde – poremećaj mnogostruko češći kod žena nego kod muškaraca. Smanjena funkcija daje izražene simptome u smislu zamora, laganih generalizovanih otoka i mnoge druge. Često prolazi i bez izraženih simptoma, pa to utvrdimo u sklopu rutinskih analiza. Dostupna je odlična supstituciona terapija, a kod žena koje su pri tome dobile u težini, jako dobre rezultate daje redukciona dijeta u kojoj ima dosta povrća bogatog kalijumom.

Metabolizam šećera

I treće, ne najmanje važno, jesu i poremećaji metabolizma šećera – od insulinske rezistencije do dijabetesa.

Oni se takođe jednostavno utvrđuju testom opterećenja – poznatim kao OGTT sa 75 g glikoze. Kada se utvrde, valja primeniti dijetske mere koje, pre svega, uključuju redukciju težine kada je povećana i to s naglaskom na hranu koja ima niže ukupno glikemijsko optrećenje. Ovo je pojam koji je unekoliko različit od onoga što većina zna kao glikemijski indeks, ali je umnogome praktično primenljiviji, jer podrazumeva ne samo vrstu hrane već mnogo važnije – količinu! U tom svetlu, jednu od opšteraširenih praksi upotrebe sveže ceđenog voća i povrća treba napustiti! Obavezno koristiti žitarice – to znači i hleb i to sa sve kvascem – on je nosilac beta glukana koji su bitna hrana naših crevnih bakterija, a u njima je ključ za opšte bolje zdravlje, uključujući i metabolizam šećera!

Dakle, ne posežite za šakom suplemenata, već prvo utvrdite uzrok, a kada je to sve u redu – razmotrite i spavanje kao važan elemenat odmora! Možda prosto ne spavate dovoljno – tih čuvenih sedam i po do osam sati, i to u kontinuitetu!