Z

Šta li se valja iza brda

Crne, bele, sa manje škole, sa visokim školama, debele, mršave, sa frizurom, namazanim noktima, grudima uvis i do poda, učene da naš život kreće od momenta kad nas on odabere

Sve žene na svetu imaju na umu tri pitanja: da li imam problem sa kilažom, da li ću imati dovoljno novca, da li me voli?

Crne, bele, sa manje škole, sa visokim školama, debele, mršave, sa frizurom, namazanim noktima, grudima uvis i do poda, učene da naš život počinje od momenta kad nas on odabere.

Kuvaj, vežbaj, mršavi, ne psuj, kad odeš u goste kod njegove majke postavljaj sto, budi manja od makovog zrna, ćuti da on priča, nemoj stalno ti da budeš pametnija, peri sudove stalno i zauvek, klimaj glavom, gutaj suze, nemoj prekratku suknju, ne pij više od kuma, skloni dete da ne plače pred svekrom i komšijom, pljuni žvaku, veži kosu, zovi astrologa, a na kraju svega – onkologa.

Deca su mi zabranila tužne filmove. Sto odsto odlučna za sopstveni happy end

Ovo ne rade žene sa decom, ovo ne rade žene bez dece, suviše si našminkana, nisi dovoljno našminkana, samo na sebe misliš, nosiš izazovnu haljinu da se dopadneš drugim muškarcima, zna se kakve žene nose toliki izrez, zna se koje žene idu na letovanje same sa decom…

Ne daj bože raspuštenica, socijalno prihvatljivo udovica, samostalna, tj. sama oduvek i zauvek, spremna za rat, mortal kombat bitku, goloruka, srca spremnog za ljubav, ruku spremnih za kuvanje doživotnih ručkova, slavlja, slava.

Kriva što si birala onog, kriva što nisi dovoljno gledala u onog. Pogrešno procenila, vazda grešna.

Na svakom mestu i u svako vreme budi im, Carice Nebeska, neoboriva Stena i krepko Zastupanje. Prečista, odagnaj svaki mrak iz srca njihovih. Sama budi neprestana topla Molitvenica i Zastupnica pred rođenim od Tebe Gospodom i Bogom našim.

Odoʼ da plivam u Tisi. Čeka me šljiva iz friza, domaće smokve i mlad sir.

Deca su mi zabranila tužne filmove. Sto odsto odlučna za sopstveni happy end.

Idemo dalje, nova školska godina, knjige, farmerke, patike… Šta li se valja iza brda? Živa nisam!