Devojka priprema zamenski obrok

Šta je zamenski obrok, kome je namenjen i kako ga najbolje upotrebiti

Jedan nejasno definisan termin, koji se nedovoljno spominje čak i u medicinskim udžbenicima, danas dobija sve više značaja u ljudskoj ishrani. Sama definicija zamenskog obroka (meal replacement) nije jasna, tačnije – zavisi od oblasti ljudskog zdravlja u kojoj se primenjuje.

Različito definisanje zamenskog obroka

Australijski institut za sport, koji najviše radi na definisanju upotrebe suplemenata, smatra da u zamenski obrok spadaju sportska pića, barovi, šejkovi… Prema njihovoj podeli, to je prva grupa suplementa koja ima nedvosmislene dokaze delovanja na sportsku sposobnost i zdravlje ljudi.

Tri vrste zamenskog obroka

Sportisti često koriste zamene za obrok, ne samo sa ciljem mršavljenja već da bi uštedeli vreme za pripremu jela, pošto moraju da unesu pet do šest obroka dnevno, a često su na takmičenju ili putovanju, kada nisu u mogućnosti da pripreme pravi obrok. I kada pogledate razne čokoladice, šejkove, smutije u radnjama za suplemente, možete da pomislite da se ne razlikuju od sličnih proizvoda koje možete da kupite u samoposlugama. Ipak, razlika je upravo u sastavu koji podrazumeva određenu količinu proteina, masti i ugljenih hidrata i dodate vitamine i minerale koji zajedno mogu da zamene obrok i deluju povoljno na ljudsko zdravlje.

S druge strane, Evropska unija definiše zamenski obrok kao dodatak ishrani koji delimično ili u potpunosti zamenjuje normalni obrok, sa ciljem restrikcije energetskog unosa, uz zadržavanje svih hranljivih materija. O tome moraju da postoje informacije na ambalaži, propisane direktivom Komisije 96/8/EC od 26. februara 1996, koja je zamenski obrok definisala kao dodatak ishrani namenjen za smanjenje telesne težine.

Na primer, zamena za obrok mora da obezbedi između 200 i 400 kilokalorija energije, od čega ne više od 30 odsto masti i ne manje od navedenih iznosa za razne vitamine i minerale. Obeležavanje informacija je propisano, a ambalaža mora da pruži informacije, kao što su izjave da proizvod ne bi trebalo da se koristi više od tri nedelje bez lekarskog saveta.

Konačno, iako SAD imaju najbolju administraciju za hranu i lekove, nisu propisima definisali zamenski obrok, već pod tim pojmom smatraju proizvode koji se generalno odnose na proizvode sa smanjenim energetskim unosom, spakovane kao šejk ili bar od 200 do 250 kilokalorija po serviranju, sa više od 20 vitamina i minerala i sa čestim zdravstvenim napomenama kao što su nizak procenat masti i smanjen procenat šećera.

Da li je whey zamenski obrok ili samo šejk?

Pitanje koje najčešće dobijam jeste da li je whey protein (protein surutke) zamenski obrok. Odgovor nije jednostavan. Oni koji uzimaju samo whey šejk pre ili posle treninga to rade prvenstveno radi održavanja mišićne mase i to se ne bi moglo definisati kao zamenski obrok. Ali, ako u whey dodaju bananu, čia semenke, med, razne vitamine ili minerale, onda to postaje zamenski obrok. Čak i najjači ljudi na svetu, američki fudbaleri, takvim obrokom uveče zamenjuju večeru i tako pokušavaju da održe odgovarajuću težinu.

Whey protein

Gde je mesto zamenskog obroka?

Oblast u kojoj sam se i sam najviše susretao sa zamenskim obrokom jeste planinarenje, jer često u određenim krajevima nije bilo adekvatne hrane, pa je zamenski obrok bio prava alternativa i izvor energije za napore koji postoje u ovoj vrsti fizičke aktivnosti.

Slična situacija postoji za vreme elementarnih nepogoda, na primer, za vreme cunamija. Jedan deo hrane koji je obezbeđen unesrećenima bio je u obliku različitih zamenskih obroka.

Takođe, u ratu zamenski obrok postaje neophodan, posebno u ekstremnim uslovima sredine. Konačno, kosmonauti ne bi mogli da prežive bez zamenskog obroka, gde je to jedini način ishrane.

Zamenski obrok u kontroli telesne težine

Za razliku od specifičnih uslova, zamene za obrok danas su široko korišćene, pre svega, u kontroli telesne težine, dostupni su potrošačima, a njihovo korišćenje više ne zahteva medicinski nadzor. Zamena za obrok u kontroli telesne težine može da se koristi kao jedini izvor ishrane u dužem vremenskom periodu, ili kao delimična zamena obroka (partial meal replacement, PMR), uz unošenje čvrste hrane.

Dokazano je da zamenski obrok bezbedno i efikasno dovodi do klinički značajnog gubitaka težine i to 7–8 odsto, nasuprot dijeti sa smanjenim unosom kalorija kada je gubitak bio 3–7 odsto. Ono što je bilo podjednako važno – došlo je do održivog poboljšanja povezanih faktora rizika i nisu zabeleženi neželjeni efekti (Heymsfield, 2003).

Istovremeno, Studija AHEAD (Action for Health in Diabetes) pokazala je da su pacijenti koji su koristili zamenu za obrok imali četiri puta veće šanse za postizanje unapred definisanih 7 odsto smanjenja telesne težine. (Wadden, 2009)

Raznim istraživanjima dokazano je da postoji malo opravdanja da se pacijenti stave na veoma niskokalorijsku dijetu. Dovoljna je redukcija kalorijskog unosa zamenskim obrokom i promena načina života, u pogledu manjeg unosa kalorija, što značajno poboljšava gubitak težine tokom jedne godine praćenja. (Wadden, 2001)

U toku korišćenja zamenskog obroka nisu zabeležene epizode prejedanja nakon prestanka dijeta, a ni smanjenog unosa hranljivih materija.

Zamenski obrok i smanjenje rizika kod kardiovaskularnih oboljenja

Istraživanja kažu da je poštovanje unosa kalorija i masti, ali i poštovanje specifičnih preporuka ishrane kod kardiovaskularnih bolesnika, bilo znatno bolje kod pacijenata koji su imali pripremljeni obrok nego kod onih koji su sami birali hranu (p<0,001), a postignuto je i značajnije smanjenje telesne težine i krvnog pritiska, uz poboljšanje lipidnog profila (p<0,05).

Autori su izveli jednostavan zaključak da je zamena za obrok jednostavna i efikasna strategija za unošenje preporučene količine hrane kod kardiovaskularnih bolesnika. Takođe, dovodi do smanjenja rizika i održavanja normalne telesne težine (Metz, 1997).

Bar kao zamenski obrok

Lično iskustvo u primeni zamenskog obroka

Kod nas se zamenskim obrokom najviše bavila dr Ljiljana Rabrenović, koja nažalost nije više među nama i pominjem je iz pijeteta, jer je njenom aktivnošću spasen veliki broj vojnika u ratovima devedesetih.

A moje interesovanje potiče od praćenja rada porodice Canepa, distributera jednog od najpoznatijih brendova zamenskih obroka, s kojima smo sproveli i naučno istraživanje za koje smo kasnije dobili evropsku nagradu Tanite.

Ono što su oni dokazali objavili smo zajedno u knjizi Metabolic fitnes gde je pokazano da zamenski obrok nije sam po sebi dovoljan već da je neophodna edukacija i vežbanje, što je prof. Alesandro Canepa obradio kroz originalan fitnes program nazvan Metabolic fitnes.

Pored nedvosmislenog gubitka težine, projektom smo dokazali da je zamenski obrok:

  • praktično, ekonomično i efikasno rešenje ishrane
  • održava sitost nekoliko sati i može da zameni regularan obrok
  • obezbeđuje potrebne makro i mikronutrijente tokom dijete
  • pomaže u održavanju normalne glikemije tokom dana
  • sprečava veliki gubitak mišićnog tkiva tokom redukcione dijete
  • direktno utiče na gubitak procenta masti
  • utiče značajno na sve faktore rizika

I ono što je najvažnije – multidisciplinarni program, koji podrazumeva intenzivnu fizičku aktivnost, dijetetski režim sa zamenom za obrok, stalni nadzor lekara i promenu životnog stila, omogućava veću redukciju telesne mase, bez posledica na zdravstveni status.