Devojka sa bananom

Šta je zajedničko banani i šminki

Jedan od najčešćih oblika nanošenja senke na kapke zovemo baš tako, banana.Takođe, banana-puder, blago obojen žuto, veoma je popularan

Jedna zajednička tačka tropskog voća i šminke je – banana-puder ili puder koji je blago obojen žuto. Taj puder je neko vreme bio pravi hit, a popularan je i danas. Takođe, nakon originala mnoge firme su počele da proizvode puder pod nazivom banana-puder u prahu. Druga dodirna tačka je da jedan od najčešćih oblika nanošenja senke na kapke zovemo baš tako, banana.

Potamniti ili posvetliti „bananu”

U zavisnosti od toga koliko vam je spušten kapak, određujemo poziciju „banane”. Ako vam se, kada gledate pravo u ogledalo, vidi donji deo kapka ili čak glavna bora/preklop kapka, onda možete taj oblik nanošenja iskoristiti do maksimuma. Kontrastnijim nanošenjem i smelim kombinacijama možete od „banane” napraviti glavnu atrakciju svog izgleda. Bitno je da znate da li želite da zatamnite „bananu” sa spoljne ili unutrašnje strane. Ako tamniju boju stavite bliže korenu nosa, oči će vam izlegledati primaknutije, a ako izvlačite tamnu senku sa spoljne strane, vizuelno će izgledati da su vam oči razmaknutije i dobićete veći poligon za iscrtavanje završetka očiju. Za jači kontrast uz boricu ili preklop, donju ivicu uz preklop posvetlite, a od preklopa naviše zatamnite. Alternativne kombinacije šminkanja mogu biti i bez razmazivanja senke, samo se iscrta crta jarkom ili jakom bojom u obliku polukruga, završi se izvlačenjem i vrati se na gornju ivicu ispod obrva, prema nosu.

U zavisnosti od toga koliko vam je spušten kapak, određujemo poziciju „banane”

Otvorena i zatvorena „banana”

Postoje još dva različita oblika „banane”, otvoreni i zatvoreni. Podela zavisi od završetka na spoljnom delu oka. Otvorena „banana” izvlači se na kraju oka, prema spolja i nagore (slično obliku ajlajnera), dok se kod zatvorene senči i donji deo kapka prema trepavicama, spaja se sa trepavicama i razmazuje se prema polovini oka.

Postoje dva različita oblika „banane” – otvoreni i zatvoreni. Podela zavisi od završetka na spoljnom delu oka

Ako vam je kapak spušteniji ili spušten do trepavica kad gledate pravo u ogledalo, banana se iscrtava ili bolje rečeno razmazuje na viseći gornji deo kapka. Najtamniji nanos senke trebalo bi da bude od preklopa i razmazuje se prema gore ka obrvama i prema spolja. Zapravo, stvaramo prirodnu senku na oku i, ako koristite prirodne nijanse, može izgledati kao da je senka prirodna, odnosno da nije reč o šminki.

Takođe, ako je potrebna korekcija oblika oka, luk se može korigovati malo van prirodne linije.