Zaljubljeni par na moru, na plaži.

Šta je važnije – uspešan posao ili ljubav vašeg života?

Da li je važniji posao ili ljubav vašeg života – pitanje je koje je američki biznismen Kevin OʼLiri nedavno objavio na svom postu na LinkedIn-u. Ispričao je priču o konsultacijama koje je držao pre nekoliko godina kada je jedan od učenika podigao ruku i postavio gore pomenuto ’veliko’ pitanje.

Taj isti student, ukratko, izgradio je cloud-based platformu za usklađivanje za hedž fondove do 250 miliona dolara, s godišnjim prihodima od pet miliona dolara.

Ali, bio je u dilemi.

Moja devojka mi je danas rekla da moram da donesem odluku, rekao je.

Verili smo se, ali ona ne želi više ovako da živi. Nemam vremena za njenu porodicu, nemam vremena za nju. Radim svaki vikend. Radim celu noć. Šta da radim? Ne želim da je izgubim, požalio se.

OʼLiri svedoči da ste nakon ovakve ispovesti mogli da čujete iglu kako pada dok je cela klasa čekala odgovor.

Slušajte, budimo pragmatični, rekao je OʼLiri.

Šta je lakše zameniti: vaš posao ili vašu verenicu, pitao je sve prisutne.

Žal do kraja života

Ova priča odjeknula je među poslovnim svetom. Krenula je lavina komentara od kojih su najglasniji bili komentari analitičara i poslovnih savetnika. Mišljenja su bila podeljena.

Jedan od praćenijih, Džastin Bariso, napisao je:

Obožavam savete OʼLirija, ali ovaj odgovor nije samo brutalan, već je kratkovid. Mogao bi dovesti čoveka do odluke zbog koje će žaliti do kraja života.

Zamišljena devojka sedi ispred laptopa.

Nasuprot tome, emocionalno inteligentan pristup ovom studentu mogao bi da pomogne da donese odluku koja drži logiku i emocije u ravnoteži.

Kako mu principi emocionalne inteligencije mogu pomoći? I kako mogu pomoći vama kada se suočavate s teškim, emocionalnim odlukama, bio je komentar Barisa.

Kako da koristite emocionalnu inteligenciju i da se ne žalite

Emocionalna inteligencija je sposobnost da razumete emocije i da njima efikasno upravljate. Korisna je u stresnim situacijama, jer vam pomaže da držite emocije pod kontrolom i donosite odluke koje su u skladu s vašim vrednostima, principima i ciljevima.

Na primer, dok će se OʼLirijev savet nekome činiti dobar na papiru, on je manjkav. Logika ’verenicu je lakše zameniti nego multimilionski posao’ ne uzima u obzir ono što istraživanja kažu o tome šta ljude zaista čini srećnim, bio je jedan od komentara Barisovih kolega.

Na primer, profesor sa Harvarda i psihijatar Robert Valdinger sproveo je jednu od najopsežnijih studija o emocionalnim dobrobitima. Studija je započeta čak 1938. godine i obnarodovala je veliku količinu podataka o fizičkom, mentalnom i emocionalnom zdravlju.

Sumirajući zaključke ove značajne studije, Valdinger kaže:

Dobri odnosi nas čine srećnijim i zdravijim. Tačka.

Postoji mnogo primera koji to potvrđuju.

Odličan primer je priča o osnivaču Apple giganta Stivu Džobsu. U njegovoj biografiji, koju je napisao Volter Ajzakson, Džobs priča o Tini Redse, ’onoj koja mu je izmakla’.

Bila je prva osoba u koju sam se zaista zaljubio, rekao je Džobs Ajzaksonu.

Imali smo veoma duboku vezu. Ne znam da li će me iko ikada razumeti bolje nego ona.

Ajzakson piše da je razgovarao i sa Tinom, koja je ispričala da je pokušala da ubedi Džobsa da napusti svoj svet i započne novi život s njom u Parizu. S njim je zamišljala jednostavan život, kako sprema večere i kako su zajedno svaki dan, imaju decu i na kraju unuke. Ali Džobs je to sve odbio.

Godinama kasnije, Stiv Džobs, jedan od najuticajnijih ljudi savremenog doba, sedeo je u svojoj dnevnoj sobi i prisećao se Tini. Plakao je i rekao Ajzaksonu da je uvek žalio što nisu uspeli da ostvare vezu.

Nažalost, ovo je obrazac koji se ponavlja u poslovnom svetu, piše savetnik Bariso i zaključuje:

Proučavao sam živote i navike velikog broja osnivača i izvršnih direktora u poslednjoj deceniji. Iznova i iznova postaje jasno: Mnogi koji biraju posao umesto svojih voljenih – žale.

Zlatno pitanje je ključ

Ako ste u ovakvoj situaciji, šta bi vam moglo pomoći da donesete odluku zbog koje nećete žaliti?

Postoji emocionalno inteligentan okvir koji Bariso voli da zove ’zlatno pitanje’. ’Zlatno pitanje’ je, zapravo, pet pitanja u jednom, i izgleda ovako:

Kako ću se osećati povodom ove odluke za:

  • Dan?
  • Sedmicu?
  • Mesec?
  • Godinu?
  • Pet godina?

Možete čak otići korak dalje i pitati se kako ćete se osećati povodom odluke za 25 godina, ili čak 50.

Nasmejana porodica kod kuće.

Ovaj okvir je koristan, jer čovek obično ne razmišlja jasno u trenucima koji su nabijeni emocijama. Zlatno pitanje vam može pomoći da vidite širu sliku, da zavirite u budućnost, kako biste sada, u sadašnjosti, doneli bolju odluku.

Ima rešenja

Ako se vratite na priču s početka o OʼLirijevom štićeniku – on zaista voli svoju verenicu i može sebe da zamisli s njom do kraja života. Ovaj jasan pogled mogao bi da mu pomogne da istraži alternativne načine za napredovanje, tvrdi Bariso.

Uostalom, problem nije bio posao kao posao. Problem je bio što je pomenuti mladi biznismen počeo da daje prioritet poslu umesto verenici. Ali, ako bi uspeo da pronađe rešenje koje bi mu omogućilo da ponovo njoj da prioritet, mogao bi da stvori situaciju dobitka za obe strane.

Postoje rešenja poput:

  • Ograničavanja radnih sati
  • Zapošljavanja suosnivača
  • Prodaje dela ili celog posla

Naravno, odgovor na zlatno pitanje takođe bi mogao da znači da je odlučio da prekine vezu i fokusira se na posao. I to bi svakako bilo njegovo pravo. Ali, ako bi koristio ovaj okvir, to bi mu pomoglo da bude sigurniji u donošenju odluke s kojom može da živi, jedan je od saveta Barisa.

Kada budete morali da donesete odluku u emocionalno stresnoj situaciji, setite se ove priče.

Ali, setite se i zlatnog pitanja. Bariso, zapravo, kaže da najbolje odluke ne izostavljaju emocije iz jednačine. One zahtevaju ravnotežu između logike i emocija. Zahtevaju i da zavirite u budućnost kako ne biste žalili (tu se setite priče o Stivu Džobsu i njegovoj neprežaljenoj ljubavi).