zena pokazuje prsto na dole

Šta je tačan odgovor na pitanje: ti ne kuvaš?!

Kada u društvu kažemo da nikada ne kuvamo, slede neverica ili muk, kao kad mlada usred venčanja iznenada saopšti da je bebe i deca nimalo ne impresioniraju

Sveže povrće, voće, salate – ovi saveti stručnjaka za ishranu na plus 40 stepeni doneli su olakšanje svima koji ne vole šetnju na relaciji sudopera, frižider, šporet.

Kuvanje je poslednjih godina postalo društveni fenomen zahvaljujući slavnim kuvarima koji ga propagiraju u medijima, pa i spletu okolnosti koje je donela zdravstvena kriza, ali iako ne dele svi istu strast prema tom poslu – nerado to i priznaju.

Kad na prvom romantičnom sastanku devojka izgovori: „Ja nikada ne kuvam”, drugi je pod velikim znakom pitanja

Majstorica za sve

Put do srca nije trasiran šniclama, međutim, iz iskustva znamo kako izgleda kad na prvom romantičnom sastanku žena izgovori: „Ja nikada ne kuvam”. Slede neverica ili muk koji mogu da se mere samo sa onom neobičnom situacijom u kojoj mlada usred venčanja iznenada saopšti da je bebe i deca nimalo ne impresioniraju.

Da se vratimo na iskustvo – možda drugog sastanka nije ni bilo, ali od tada znamo da izbegavamo ovu šokantnu frazu ili da na pitanje: „Ti uopšte ne kuvaš?”, odgovorimo kontrapitanjem: „Da li ti znaš da popraviš televizor?”

Živela gotova hrana – za ovu krilaticu žene koje žive same mnogi imaju razumevanja, jer dinstanje jedne šnicle i tri šake povrća zaista deluje kao uzaludan posao. Ali, da li će za nju imati razumevanja naše čedo koje, uzgred rečeno, u tri zalogaja smaže hamburger, a mršti se na činiju boranije, ili svekrva koja možda odlično zna šta je na meniju okolnih restorana domaće kuhinje?

Kad imamo porodicu, od nas se po pravilu očekuje da budemo manje žena, a više hraniteljka

Teško, jer kad imamo porodicu, naši najbliži, uključujući muža i „rođenu” drugaricu, po pravilu očekuju da budemo manje žena, a više hraniteljka. Možda bi bilo otrežnjujuće ako ih nekada podsetimo da nam prva misao kada otvorimo oči nije bila šta danas da stavim u šerpu, već šta da obučem za večeru.

Čitanje ne pomaže

Koliko puta smo čule opasku da pored recepata na internetu i svih kulinarskih TV kanala niko ne može danas da kaže da ne zna da kuva? I stvarno, da li je to moguće?

Za one koji u kuvanju nalaze kreativno zadovoljstvo, verovatno nije, ali ako imamo prijateljicu koja je oduvek u ratu sa šerpama i šniclama, jer je nekada imala pomoć u kuhinji, mamu ili sestre koje kuvaju, veoma dobro znamo kako moćna žena sa hiljadu talenata može da se preznojava zbog obične šargarepe. Čitanje tu nije od pomoći.

Možda zvuči neverovatno, ali zaista ima žena sa hiljadu talenata koje se preznojavaju pred običnom šargarepom

Ima žena koje kažu da im kuvanje posle posla pomaže da se opuste i srede misli.

Divota, sve dok i one sa drugačijim iskustvom mogu da kažu kako je nakon napornog radnog dana seckanje i krčkanje beskrajno dosadno, a boravak u kuhinji uzaludno gubljenje vremena.

Naročito kad nas dodatno blokiraju tropske temperature, kada bi trebalo da se samo po kazni stoji za šporetom.