Žena u kuhinji

Šta da radim – pobrkala sam šećer i so

Omaške prilikom pripremanja hrane mogu biti stresne, ali nekada daju izvanredne i uzbudljive ukuse

Kada kuvamo, može nam se desiti da preteramo sa nekim sastojkom, da ga pogrešno dodamo ili pobrkamo sa nekim drugim, a postoje i situacije kada nešto slučajno dodamo ili eksperimentišemo. Sve se ovo može završiti greškom, a ponekad i nekim novim, lepim, iznenađujućim ukusom.

Kada filete lososa začinimo listićima zelenog čaja, umesto sušenim peršunom, jelo ima potpuno drugu dimenziju

Evo nekih primera kako smo slučajno ili namerno došli do interesantnih kombinacija.

Egzotični potaž

Jednom prilikom smo na dimljene ili obične filete lososa, osim raznih začina koji se obično stavljaju, hteli da dodamo i listiće sušenog peršuna, ali omaškom smo dodali listiće zelenog čaja koji su učinili da jelo ima potpuno drugu dimenziju.

Još jedna neobična a dobra kombinacija je kajgana sa senfom. Dinstana boranija ili grašak, kojima se pored drugih začina doda malo nastruganog morskog oraščeta, postaju drugačije, pomalo neuobičajeno jelo.

Sok od limuna neutrališe slast i gorčinu, a mleko je antidot za preljuta jela

Ako se u potaž od povrća doda nekoliko karanfilića i isceđen beli luk, on će dobiti egzotični ukus, kao i utisak da se u njemu nalaze komadići šunke, na čiji ukus podseća dodati beli luk. Tako ova vegetarijanska čorba može zbuniti vegetarijance.

Tradicionalno, jednostavno jelo kao što je pilav, odlično će obogatiti 100 grama iseckanih oraha i nekoliko poparenih, oljuštenih paradajza isečenih na kolutove i poređanih odozgo.

Takođe, jedan mali dodatak može malo popraviti i izmeniti ukus klasičnog domaćeg jela, kao što su punjene paprike. Reč je o iseckanom suvom mesu koje se dodaje u smesu za punjenje.

Kačamak, tradicionalni doručak, a i dobar prilog uz ručak, sa malom izmenom u pripremi rezultiraće velikom promenom u ukusu. To se postiže pripremom sa 8 šoljica supe od kocke i dve šoljice palente. Da bi bio još izuzetniji, nakon kuvanja se ostavi da se malo prohladi i začini narendanim sirom, puterom, čilijem ili slatkom alevom paprikom.

Za presoljeno – jabuka

Sigurno nam se nekad desilo da presolimo neko jelo. Srećom, postoje načini da se to ispravi. Najčešće se to postiže dodavanjem i barenjem krompira koji upija so, a sličan efekat postiže se i jabukom, koja se potom može izvaditi iz jela. Takođe, pomaže i dodavanje neutralne pavlake za kuvanje.

U slučaju da u testo greškom stavimo so umesto šećera, ako se radi o manjoj količini, može pomoći dodavanje malo sirćeta i meda, međutim ako je reč o većoj količini, postoje dve mogućnosti – da se napravi novo testo i pomeša sa slanim ili da se krene ispočetka.

Ukoliko omaškom stavimo više šećera kada pripremamo kolače, nikako ne treba dodavati so, već sok od limuna koji neutrališe slast.

Dešava se i da preteramo sa muskatnim orahom ili kurkumom i, uopšte, ako jelo gorči to ćemo ublažiti dodavanjem oraha ili limunovog soka.