Drvene figurice-čovečuljci stoje u parovima i razmenjuju informacije što pokazuju znakovi u kojima su određene reči-prikazano kao u stripovima.

Šta biste vi odgovorili na pitanje direktorke Fejsbuka?

Ako biste malo zastali i zapitali se:

Šta je to što bih voleo/la da sam znao/la pre 10 godina?

Šta biste rekli?

Da li bi vam za odgovor trebalo čitavih nekoliko sekundi ili biste pak morali da promislite u tišini?

Od navale life coach profesionalaca, mentora, različitih savetnika i znalaca potkovanih iskustvom (koji najbolje od svega znaju da obećaju uspeh ukoliko sledite njihove savete i klikćete na video-snimke i postove), ovakva pitanja su na redovnom repertoaru edukacije.

Pored omiljene poslovne projekcije, odgovorom na pitanje: Gde vidite sebe za pet godina? vraćanje u prošlost je takođe delotvorno. Zapravo, u ovom slučaju delotvorno je i dragoceno čuti iskustva drugih ljudi. Saveti drugih, uspešnih ljudi, koji su gazili stazama kojima vi, recimo, sada gazite, nemaju cenu. Njihova iskustva, lekcije koje su savladali, bitke koje su vodili, nešto je najdragocenije što može da dobije svako.

Pogotovo kada se radi o poslovnom putu, karijeri, usavršavanjima i važnim odlukama, stariji i iskusniji su neprocenjiv izvor informacija.

Zamišljena žena pred kompjuterskim ekranom.

Najvažnija lekcija i pitanje na X nalogu

Oduvek je važilo pravilo da su najvrednije stvari one koje je najteže nabaviti. Tu se na prvu loptu svrstava mudrost, baš kao i dijamanti ili neka tehnička veština. Danas je ovo bitno olakšano tehnologijom i njenim alatkama. Recimo, društvene mreže, uz malo truda i novca, mogu da budu i te kako od koristi ako vam treba savet, mišljenje, ako ste se ’zaglavili’ u nekom od poslovnih ’krugova pakla’. I, umesto da se vrtite u tim istim krugovima, daleko je mudrije potražiti odgovore od nekog starijeg kome su poznate vaše dileme i problemi. Neko je već tabanao stazama kojima vi tabanate sada.

Čovek u rukama drži mobilni telefon, oko telefona su razne ilustarice, zvezdice, simbol emoji za osmeh itd.

Tako i odgovor na pitanje spočetka, koje se tiče znanja i lekcija pre 10 godina, može svakome pomoći. Naravno da je važno i kome je pitanje upućeno, ali ni to nije primarno. Ako neko ima bar 10 godina iskustva, čime god da se bavio, nije naodmet poslušati šta ima da kaže i šta je to što bi voleo da je znao ranije, na početku.

Tako je nedavno jedna od uticajnijih poslovnih žena sadašnjice iskoristila svoj Twitter nalog (aktuelni X) i upravo slično pitanje postavila ljudima koji je prate. Da njenih pratilaca nema oko 80 hiljada i da pomenuta dama nije deo nekadašnje plejade Fejsbuk direktora, možda dobijeni odgovori ne bi bili toliko atraktivni. Ali, punu pažnju upravo privlači njena karijera, ugled i poslovni milje u kom se kreće, a koji oslikavaju i njeni pratioci na mrežama.

Kakve je odgovore dobila Džuli Čuo na pitanje koje je postavila na svom X nalogu:

Koja je najvažnija lekcija koju biste voleli da ste znali pre 10 godina?

Odgovori za preporuku

Odgovora je već u prvom danu bilo na hiljade. Svako će priznati da je čitanje mnogih pravo uživanje i verovatno jedna od boljih besplatnih edukacija. Na podugačkoj listi odgovora bilo je profesionalnih promašaja, pogrešnih stavova i stanovišta, do odgovora koji se tiču ličnog razvoja.

Ovo je nekoliko zanimljivih koji zaslužuju pažnju.

„Budite to što jeste i ne odustajte od toga (Problem je što poslovni put može da vas odvede od vas samih i da vas udalji od vaše suštine. Trudimo se da impresioniramo roditelje, partnere i šefove, i radeći tako sukobimo se sa sobom).”

„Započnite SADA to o čemu razmišljate. Dekada brzo prođe, a moguće je da ste već dosad mogli da postignete to što ste želeli.”

„Usavršavajte sebe i svoj posao pre nego što krenete u kritiku. Investirajte u svoje znanje!”

„Odložite tehnologiju i telefon, i više se usredsredite na ljude oko vas i na međuljudske odnose. I, budite strožiji u odabiru ljudi s kojima ćete se zbližiti. Oni utiču na vaš svet i ono od čega je napravljen.”

„Prihvatite ljude kakvi jesu, a ne kakvi vi želite da budu. Oni vam to pokazuju svakodnevno. Samo posmatrajte.”

„Pomoć drugima da uspeju je najbolje što možete da uradite za sebe i celu igru oko vas.”

„…Svaki napad je vapaj za pomoć.”

Čovek koji je natabli ispisao razne reči na engleskom od tehnologije do iskustva..

Veliki broj odgovora na pitanje nekadašnje direktorke bili su vrlo praktični i konkretni:

„Svi su nekako mudri i duboki, a ja bih samo rekla: Budžet! I, planirajte svoju penziju!”

„Pišite imejlove. Nemojte ih slati.”

„Ako vam se ne dopada tu gde ste, pomerite se. Niste drvo.”

Ako dosad već niste ponudili svoj odgovor, probajte sada.

Možda vi nekome pomognete svojim iskustvom.