SPA – šta podrazumeva, koje su koristi i da li ima rizika?

Nisam siguran da li ste primetili, ali termin SPA počeo je da se koristi kao sveopšti sinonim za zdravlje i primenu nekih procedura koje su blagotvorne za organizam toliko da nije lako razlikovati šta se podrazumeva pod njima. Šta je sve SPA, koje su koristi i da li ima rizika?

Šta znači SPA, a šta banja?

Prema opštoj definiciji, SPA je skraćenica od latinskog Sanus Per Aquam ili vodom do zdravlja. I to se najčešće poistovećuje sa upotrebom banjskih mineralnih voda u tretmanu ljudi. Reč banja prvi put je korišćena u doba antičke Grčke i Rima za opisivanje prirodnih termalnih izvora. Verovalo se da kupanje u banjskoj vodi ima koristi za zdravlje i u tom smislu shvatanje se ni do danas nije mnogo promenilo.

Međutim, termin SPA po mnogima obuhvata širok spektar usluga i može značiti sve, od malih tretmana lica i tela do opšte masaže koja se razlikuje po intenzitetu i trajanju. Izgleda da je SPA postao „moderan” naziv za banju, čime se verovatno ističe luksuzna dimenzija, novi oblici i forme usluge, što je sve povezano sa cenom usluge.

Prema raznim izvorima, pojam SPA je poslednjih decenija jako popularan. Istraživanje Međunarodne SPA asocijacije (ISPA) iz 2006. pokazalo je da je jedna četvrtina svih odraslih Amerikanaca, oko 57 miliona ljudi, plus četiri miliona tinejdžera, bar jednom posetilo banju.

Dnevni SPA

Osnovni oblik SPA je dnevni i pruža usluge koje mogu da se završe u kraćem vremenskom periodu do dva-tri sata. Obično je u pitanju nega lica, masaže i drugi tretmani, kao što su depilacija, manikir i pedikir. Nalaze se uglavnom u gradskim četvrtima i orijentisani su na lokalnu klijentelu.

Čini se da oni najmanje odgovaraju osnovnoj definiciji reči SPA.

SPA hoteli

Naziv SPA se nalazi na mnogim luksuznim hotelima, ali najviše ima smisla kada su deo banje ili imaju partnerstvo s nekom banjom. Iako ponuda može biti slična dnevnim SPA centrima, obično je sve na višem nivou, jer postoje bazeni i ostali sadržaji kao što su saune , đakuzi, slane sobe i slično.

SPA kompleksi

Ovakvi kompleksi su bolji od hotela zato što je smeštaj uvek u sklopu banjskog lečilišta, što zaokružuje celu ponudu hotela i omogućava da dominira atmosfera smirenosti i opuštenosti.

Pored standardne ponude, gostima se nudi joga, pilates, meditacija, opušteno šetanje u ogrtačima.

Neki nude programe za mršavljenje i fitnes, dok su drugi popularni zbog režima detoksikacije. Većina ima menije prilagođene različitim potrebama, kao i hranu. Sve je fokusirano na zdravlje, i to je verovatno najveća razlika, jer se ovde misli na opštu zdravstvenu dobrobit, odnosno wellnes. SPA komplekse možemo posmatrati kao odmarališta koja nude širok spektar usluga i aktivnosti, uključujući rekreaciju na otvorenom, kao što su golf, tenis, bazeni, teretane i igraonice.

Medicinski SPA

Ova vrsta ponude suštinski je slična onima u hotelima i kompleksima, ali u njima se prvenstveno nude medicinske procedure, a ne uobičajene masaže i slično.

Pored toga, nude se i posebni medicinski tretmani kao što su pilinzi, laserski tretmani i slično, a u nekim centrima i tretmani filerima, botoksom i kolagenom, i druge minimalno invazivne procedure.

Medicinski SPA centri trebalo bi da su najsličniji onome što se kod nas smatra banjom i oni su gotovo uvek na lokaciji prirodnih toplih izvora ili izvora mineralnih voda.

U većini se leče određena stanja koja zavise od karakteristike vode, opreme i specijalnosti lekara, kao na primer artritis, bolesti kostiju, sprovode se razne vrste rehabilitacije. Preglede i preporuke vrše lekari i savetuju individualni fizioterapeutski paket (struje, magneti, laser, šokvejv , laser, ultrazvuk, kineziterapija), balneoterapiju (metoda lečenja koja se zasniva na primeni mineralne vode, lekovitih gasova, i blata – peloida) i druge vrste lečenja koje su specifične za određeno stanje.

Koje su koristi od SPA tretmana?

Veruje se da SPA utiče pozitivno na mnogo stvari, smanjuje i ublažava stres, umiruje bol u zglobovima   i mišićima i bitno utiče na raspoloženje. Razni tretmani tela, kože i mišića deluju blagotvorno na ceo organizam, a posebno masaža, jer po mnogim stručnjacima, pored vode, ljudi uvek najbolje reaguju na dodir. Smatra se da dodir pomaže da se čovek opusti i oseća bolje.

U jednoj studiji rađenoj na više od 3.300 japanskih vladinih službenika, učestalost korišćenja banje bila je povezana sa boljim fizičkim i mentalnim zdravljem, uključujući kvalitetniji san i manje bolovanja. U sličnoj studiji koju su proveli američki istraživači sa Državnog univerziteta Floride i Univerziteta Džordž Mejson, banjska terapija je smanjila i izostajanje s posla, i broj hospitalizacija.

SPA tretmani mogu da deluju specifično na određene bolesti. Tako, na primer, u Italiji se blatne kupke s mineralnom vodom koriste u lečenju psorijaze ili osteoartritisa. Čini se da svaka banja ima neke svoje indikacije na koje voda i ostali agensi koje koriste najbolje deluju.

Da li je SPA bezbedan?

Neke ozbiljne infekcije desile su se upravo u pojedinim SPA objektima. Iako možda brodovi kruzeri i nisu klasični SPA, i oni koriste tu magičnu skraćenicu da privuku što više turista. Tako je poznato prenošenje legionarske bolesti povezane sa zagrejanom hidromasažnom kadom koja se nalazila na luksuznom brodu za krstarenje.

Problem je što se u mnogim SPA tretmanima koji uključuju tople hidromasažne kupke, veoma retko menja voda. Misli se da malo hlora može da reši rast bakterija, ali to ih ni na koji način ne iskorenjuje u potpunosti. Zbog toga se često koncentracija višestruko uvećava, što takođe nije dobro, jer može da deluje toksično ili alergijski.

Većina bakterija jednostavno vole vruća, vlažna okruženja, zagrejane i zaparene prostorije, tako da korisnici potencijalno udišu sve organizme koji su prisutni. Razne promene na koži, ogrebotine, pa čak i crvenilo nakon sunčanja, mogu da budu slaba tačka za prodor infekcije tokom tretmana ili boravka u SPA objektu.

O raznim tretmanima kao što su piling, pedikir i manikir ne treba ni pričati, jer mikrooštećenja kože u nehigijenskim uslovima mogu da odvedu do infekcije.

O čemu treba voditi računa

Bitno je uveriti se da je usluga higijenski bezbedna! Zato je jako važno da se uverite u sve higijenske mere.

Budite i kritični prema tretmanima koji vam se nude, jer ne znači da svi zaista postižu ono zbog čega ih reklamiraju, a posebno pitanje je da li podnosite određene tretmane. Na primer, blato i alge mnogima mogu da smetaju i izazovu alergijske reakcije.

Razni mikroelementi, kao na primer jod u algama , mogu kod nekoga da dovedu do intolerancije. Slično je i sa drugim elementima. S druge strane, neki egzotični tretmani sa čokoladom ili kavijarom ne dovode do željene reakcije ili to čine samo privremeno, zbog masaže i otoka koji nestaje.

Zato se smatra da je najbolje da prvo posmatrate tretman, pre nego što se odlučite, ali i da ukoliko niste sigurni, određenu metodu isprobate na samo malom delu kože da biste proverili reakciju. Kod izbora drugih metoda važno je prisustvo drugih oboljenja. Tako, na primer, limfna drenaža se ne radi kod bolesnika sa aktivnom infekcijom, upalom, rakom, srčanom slabošću.

I sama upotreba bazena, pogotovo onih u kojima temperatura prelazi 30 stepeni celzijusa, može da bude kontraindikovana kod raznih stanja, kao što su otvorene rane, aktivna infekcija, proširene vene, hipertenzija, problemi sa termoregulacijom, poremećaj ravnoteže i razna neurološka i psihijatrijska stanja.

Možda kao zaključak treba reći da iako vas privlači specifično banjsko lečenje, budite svesni da nije suština samo u SPA tretmanima već i u pažnji, masaži i komunikaciji koja dovodi do smanjenja stresa i opuštanja.

Zbog svega, dilema izrečena na početku – da li je SPA tretman vodom potreban samo da biste bili zdravi ili nešto više – izgleda nudi odgovor da je ipak nešto mnogo više.

SPA danas predstavlja različite tretmane koji mogu da pomognu savremenom čoveku da se opusti, smanji stres i ublaži tegobe raznih oboljenja.