Sofi Marso

Sofi Marso, simbol Francuske, obožavaju u Kini

Trebaju mi godišnja doba da bih živela u ritmu kiše i sunca, kaže Sofi Marso, koja se posle šest godina pauze pojavila u Kanu s filmom Sve je dobro prošlo

Za milione gledalaca, ti si oličenje slobode i prkosa, rekao je francuski ministar kulture, promovišući glumicu Sofi Marso u oficira Reda umetnosti. Da je prkosna, Sofi je dokazala i nešto kasnije, kad je odbila da primi Legiju časti iz protesta što je to isto priznanje dodeljeno princu Saudijske Arabije, čijoj politici se ona protivi, naročito onoj prema ženama. Pa ipak, Sofi Marso je izabrana da bude zvanični model za Marijanu, simbol Francuske.

Ona je najpopularnija zapadna glumica u Kini


Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Tri stotine naslovnih strana

U 55. godini, sa izgledom devojčice tipičnim za Francuskinje, Sofi Marso je veoma popularna i u Aziji, naročito u Japanu, Južnoj Koreji i Kini. Ona je, zapravo, najpopularnija zapadna glumica u Kini. Na gala dočeku 2014. godine u Kini, ona i domaći pevač Liu Huan u duetu su otpevali pesmu Edit Pjaf Život u ružičastom.

Prenos te svečanosti gledalo je 700 miliona ljudi. Iako je u ovim delovima sveta Sofi prvo postala poznata po svojim filmovima, masovno prepoznavanje došlo je sa televizijskim reklamama i bilbordima za Citroenova vozila, čije je ona zaštitno lice.

Masovno prepoznavanje došlo je sa televizijskim reklamama i bilbordima za Citroenova vozila, čije je ona zaštitno lice

Sofi je karijeru počela tako što je u ranim tinejdžerskim danima s majkom otišla da se javi na oglas agencije koja je tražila upravo modele tinejdžere, a potom je u modelingu došla dotle da bude zaštitno lice Diora i drugih luksuznih francuskih brendova nakita i parfema. Njene fotografije krasile su više od 300 naslovnih strana časopisa, od Voga i Ela do Pari mača. A sve je počelo iz preke potrebe.

Prvi tinejdžerski film

Kad su joj se majka, prodavačica i otac, vozač kamiona razveli imala je devet godina, a život nije mnogo obećavao. Imala je 14 godina i živela s ocem u malom stanu jednog pariskog predgrađa kad je od drugarica čula da je zakazana audicija za glumce u nekom tinejdžerskom filmu. Otišla je na kasting i dobila glavnu ulogu u filmu Žurka (La Boum). Kad je video Sofi, kasting direktor je znao da ima ono što traži.

Zvaničnici Gaumont Film Company zbrzali su mladu i zbunjenu Sofi i ona je potpisala dugoročni ugovor sa tom kompanijom. Žurka je bila veliki hit, pa je snimljen i drugi deo, a Sofi je tek tad shvatila koliko je ugovor zapravo bio nepovoljan po nju. Kad je za tu ulogu dobila nagradu Cezar za glumicu koja obećava, želela je da otkupi svoj ugovor, a kompanija joj je za to tražila milion franaka. Većinu novca je pozajmila, ali je sa 16 godina ipak bila slobodna.

Sa šesnaest godina otišla je na kasting i dobila glavnu ulogu u filmu Žurka (La Boum)

I kasnije je igrala u filmovima koji se bave detinjstvom jer je, kako kaže, ta tema fascinira. „Istražujem je u filmu With Love… from the Age of Reason; zanimljiv mi je taj uvek bolni prelazak u svet odraslih.”

Žene dobro rade mnogo stvari u isto vreme, što mi je pomoglo da istovremeno pravim filmove, podižem decu, budem supruga

U ljubavi je sve moguće

Kod nje lično, prvi filmovi su ubrzali prelazak u svet odraslih. Sa 18 godina Sofi dobija ulogu u filmu Fort Saganne, u kome je igrala sa Žerarom Depardjeom i Katrin Denev. Uloge su se ređale do filma Moje noći su lepše od tvojih dana, koji joj je doneo poštovanje među filmskim sladokuscima.

Film je režirao njen tadašnji dečko, režiser Andžej Zulavski, Poljak, rođen u gradu Lavovu, koji je tada bio u okviru Sovjetskog Saveza. Kad mu je film Đavo bio zabranjen u domovini, Andžej je emigrirao u Francusku, gde je nastavio da radi art-filmove.

Kad govori o ljubavi, kaže da ne samo da je moguća ljubav na prvi pogled, već je „u ljubavi sve moguće”


magicinfoto © / Shutterstock.com

Bio je očaravajuća ličnost, veliki umetnik, ali violentan karakter. I bio je 16 godina stariji od Sofi. Par je 1995. dobio sina Vensana, a 2001. se razišao. Tada je Sofi počela vezu sa američkim producentom Džimom Lemlijem, sa kojim je dobila ćerku.

U mnogim intervjuima, kad govori o ljubavi, kaže da ne samo da je moguća ljubav na prvi pogled, već je „u ljubavi sve moguće”.

Sofi paralelno glumi na francuskom i engleskom, a filmovi na engleskom, kao što su Hrabro srce ili Svet nije dovoljan, jedan od delova franšize o Džejmsu Bondu, doneli su joj svetsku slavu. Od 2007. do 2014. bila je u vezi sa Kristoferom Lamberom, koji se proslavio u ulozi Tarzana, a od 2014. do 2016. sa Sirilom Linjakom, vlasnikom ekskluzivnih francuskih restorana, koji je bio 11 godina mlađi od nje.

Ustajala rano, legala kasno

Sofi je 2001. objavila autobiografiju pod naslovom Laganje (Telling Lies). O pisanju je rekla: „Ono je tako privlačno, suviše privlačno. Naše pisanje postaje realnije od naše realnosti. Gluma je sažeta – glumiš tri meseca, zatim to napustiš – ali pisanje je čin stvaranja. Pisanje je opasno.”

Ove godine u Kanu je prikazan film Fransoa Ozona Sve je dobro prošlo, u kome igra ćerku od koje otac, posle teškog moždanog udara, traži da mu pomogne da umre. Za povratak na Kroazetu posle šest godina, Sofi je izabarala belu Valentino haljinu.

Gluma je sažeta – glumiš tri meseca, zatim to napustiš – ali pisanje je čin stvaranja. Pisanje je opasno


Kristofer Lamber i Sofi Marso
Sodel Vladyslav © / Shutterstock.com

O toj pauzi za RTL je rekla: „Došao je trenutak kad sam prestala da želim, pa sam dala sebi vremena da ponovo nađem želju.”  Dala je sebi vremena i da oseti prirodu. „Trebaju mi godišnja doba da bih živela u ritmu kiše i sunca. U gradu gotovo da se dan i noć ne razlikuju.”

Sofi kaže da je celog života, kao i sve zaposlene žene, ustajala rano, a legala kasno. „To je kao da ujutru otključam prodavnicu, a uveče je zaključam”, rekla je, dodajući da se privatno i poslovno mire tako što se prave prioriteti i izbori koji nisu uvek laki. „Ali žene dobro rade mnogo stvari u isto vreme, što mi je pomoglo da istovremeno pravim filmove, podižem decu, budem supruga…”

Do sada, Sofi je igrala u mnogo istorijskih filmova, čak je igrala i u filmu Ana Karenjina, snimanom u Rusiji. Ali ona ipak kaže: „Ono što me zanima je sadašnje vreme.”