Devojka se dopisuje preko telefona.

„Snuz dejting” trend: šta ako privremeno pauziramo razgovor?

U eri u kojoj vladaju onlajn upoznavanja i koju obeležava ubrzan napredak tehnologije, dinamika uspostavljanja i održavanja veza svakodnevno prolazi kroz nove izazove. S jedne strane su oni koji nemaju poverenja u ono što nije „u četiri oka”, dok su s druge strane oni koji pomoću aplikacija za upoznavanje traže srodnu dušu.

Ukoliko ne koriste aplikacije, uvek je aktuelan staromodan način upoznavanja – bezbroj poruka do kasno u noć, leptirići u stomaku i iščekivanje odgovora. Ipak, u svetu aplikacija za upoznavanje pojavio se trend snooze dating (dremanje/odlaganje) – privremeno pauziranje razgovora, kako bi se nastavio kasnije, u pogodnijem trenutku. Ne treba ga poistovetiti sa terminom ghosting (nestajanje) koji predstavlja situaciju kada se komunikacija prekine bez objašnjenja.

Možda ovaj trend ne treba shvatiti kao toliko loš, jer se konstantno dopisivanje može odraziti na naše svakodnevno funkcionisanje i produktivnost, a pojedincu se pruža prilika da se povuče i svoje obaveze stavi u prvi plan.

Mlađi češće propuštaju kontakte

Aplikacija za upoznavanje Happn sprovela je istraživanje upravo povodom tog fenomena, kako bi razumeli njegove osnovne motive i učestalost.

Studija je otkrila da 60% žena povremeno ignoriše „crush” profile ili razgovore na digitalnim platformama za upoznavanje, dok muškarci to čine ređe. Kada su ih podsetili na „snoozed” razgovore, 80% žena i 40% muškaraca je iskazalo interesovanje za ponovno započinjanje razgovora.

Devojka se dopisuje preko telefona, oko nje roze i crvena srca.

Zanimljivo je da sa godinama verovatnoća zanemarivanja „crush” profila opada, pri čemu mlađe osobe imaju više propuštenih kontakata, piše News Bytes.

Žene pauziraju razgovor kada im je dosadan

Prema istoj studiji, osobe od 18 do 25 godina često pauziraju razgovore zbog ograničenog vremena (39%) i jer zaborave da odgovore (43%).

Muškarci su skloniji odlaganju razgovora zbog vremenskih ograničenja (40%) ili zbog angažovanijih razgovora na drugim mestima (33%), dok žene obično pauziraju kada smatraju da je trenutni razgovor dosadan (40%) ili slučajno zaborave da odgovore jer nemaju vremena (60%).

Dodatno, istraživanje je otkrilo da žene imaju povećane brige u vezi sa ghostingom, pri čemu 50% prepoznaje njegovu važnost. Nasuprot tome, 32% muškaraca smatra da je to neodvojivi deo onlajn upoznavanja, što nije stav žena (0%).

Značajno je napomenuti da 49% muškaraca smatra da su možda propustili priliku da se povežu sa obećavajućim „crush” profilom jer su odlagali razgovor.

Bez pritiska da sve mora sad i odmah

Može se reći da snuz dejting (snooze dating) oblikuje našu perspektivu o propuštenim kontaktima i predstavlja novi pogled na potragu za autentičnim odnosima.

Iako je lepo i prijatno kada neko relativno brzo odgovori, konstantno slanje poruka i očekivanje da se odgovor dobije istog trenutka, može doprineti sagorevanju u vezi. Cilj snuz dejtinga je da ublaži ovaj pritisak, omogući osobama da postave granice i naprave pauze kada im je to potrebno.

Momak i devojka na sastanku u kafiću.

Pomoću ovog trenda, fokus se premešta na negovanje veza, a korisnici se podstiču da budu prisutni u svojim odnosima.