Slike ljubavi – lična karta majke i ćerke

Postoji trend da majke treba da budu vrlo savremene i da u mnogo čemu prate ćerke, ali ne postoji nijedan razlog da se uništi sve ono što bi bila neka vrsta porodične tradicije

Studiram novinarstvo na Fakultetu političkih nauka i dobila sam priliku da napišem tekst o odnosu ćerke i majke za portal To sam ja 45+. Osim iskustava mojih vršnjakinja, prenosim vam i mišljenja stručnjaka s kojima sam razgovarala.

– Kada si ustala? Jesi li doručkovala – pita moja mama svaki put kada se čujemo, a to znači svakog jutra. Bez obzira što me to nekada iznervira, a nekada nasmeje, naša komunikacija je sve bolja.

Otkad sam upisala fakultet i otišla od kuće, čini mi se da više cenim vreme provedeno s mamom. Takođe, kako vreme prolazi, imam sve veću slobodu kada razgovaram s njom.

U odnosu ćerke i majke svakako treba da postoji prijateljstvo, ali taj odnos je mnogo složeniji

Moderne, ali u skladu s godinama

U odnosu ćerke i majke svakako treba da postoji prijateljstvo, ali taj odnos je mnogo složeniji.

– Postoji trend da majke treba da budu vrlo savremene i da u mnogo čemu prate ćerke. Možemo u tome da se složimo kada je reč o kompjuterskoj pismenosti, korišćenju svih prednosti mobilnih telefona… Ali ne, na primer, kada je reč o odevanju. Majke ne bi trebalo da se oblače u skladu s trendovima koje ćerke prate – šljokice, kratke suknje i štikle od 20 santimetara. Majke treba da neguju izgled koji odgovara njihovim godinama. S druge strane, vrlo je bitno i da ćerke poštuju njihove izbore – kaže psihoanalitičarka Vesna Brzev Ćurčić.

Dodaje da ne postoji nijedan razlog da se uništi sve ono što bi bila neka vrsta porodične tradicije ili, može da se kaže, „lične karte” majke. Jer, kako naglašava, na osnovu toga su ćerke rasle i imale slobodu da se formiraju.

– Ćerke ne mogu od majki da traže da se transformišu za kratko vreme, niti bi to bilo dobro, ni za jedne, ni za druge. Za majku bi bilo loše, jer bi morala da se odrekne svog identiteta, a za ćerku jer bi izgubila ideju o tome ko je zapravo bila njena majka. Dakle, to su dve odvojene osobe koje treba da poštuju različitosti, a to ni na koji način ne umanjuje ljubav – kaže Vesna Brzev Ćurčić.

Vrlo je bitno da ćerke poštuju izbore svojih majki

Komunikacija s majkom, dobra ili loša, svakako utiče na oblikovanje našeg ponašanja. Donošenje odluka zavisiće i od našeg samopoštovanja, a čini mi se da ćemo to najlakše naučiti ako imamo primer majke koja voli sebe. Niko ne želi majku koja igra ulogu žrtve. Poduhvati naših uzora ne moraju biti veliki. I miris našeg omiljenog jela može doprineti da uvidimo njenu posvećenost porodici, kao i prefinjen odnos prema komšijama, ili način na koji ljude oko sebe čini srećnim.

Razumevanje i strpljenje

Za dobru komunikaciju ćerke i majke najvažnija je dobronamernost i ljubav, smatra docentkinja Fakulteta političkih nauka Marina Simić. Ona kaže da svaka majka može biti uzor detetu. Ako je ćerka rezervisana prema majci, da bi se popravio taj odnos potrebno je razumevanje, strpljenje i davanje sopstvenog primera kako se otvoreno pristupa životu, smatra Marina Simić.

Studentkinja, koleginica, koja se takođe sprema da bude novinar, kaže da joj je prilikom donošenja odluka ponekad presudno mišljenje majke.

– Od mame uvek očekujem iskrene savete, a u poslednje vreme posluša i ona moje. Sada smem i da joj se suprotstavim, ali i izvinim kada pogrešim. Majka mi se ne meša u izbore, ona je moj uzor za požrtvovanost i predanost porodici i poslu – kaže ona, i iskreno dodaje da čak i ako pokuša da slaže majku, u nekom trenutku ipak ispriča istinu.

Za dobru komunikaciju ćerke i majke najvažnija je dobronamernost i ljubav

Neprijatne teme

Međutim, nisu sva iskustva ista.

– Majku ne doživljavam kao uzor. Nezaposlena je, dok ja radim jer ne želim da me bilo ko izdržava. Smatram, takođe, da moja majka ne treba sve da zna – kaže druga devojka. Dodaje da takav odnos s majkom ima već godinama.

Pojasnila je da je majka u nekim situacijama zatvorena, kada je moli da joj nešto objasni, majka to ili ne zna, ili ne želi. Jednostavno, postoje određene prepreke između njih dve.

Činjenica je da postoje teme o kojima je umesnije razgovarati s vršnjakinjama. Bliskost majke i ćerke ne ogleda se u iscrpnom pretresanju svih ličnih, intimnih tema, koje nekada prirodno lakše razmenjujemo sa bliskim drugaricama.

U filmskoj industriji uglavnom se forsira ideja da je majka stub porodice. Ali, film Male žene prikazuje suprotno. Nekada i ćerke moraju zanemariti sopstvene ambicije da bi dopinele boljoj materijalnoj situaciji u porodici, kao u ovom kultnom filmu, što svakako imponuje.

Naravno, devojke ponekad požele i da im je mama savršena kao Sindi Kraford (54), oličenje trajne lepote, uspešnog privatnog i poslovnog života. To je možda zbog toga što se nisu dovoljno dobro zagledale u svoje majke. Zar nisu i one harizmatične, zar ne poseduju slično samopouzdanje? Da nije tako – da li bi ćerke bile to što jesu?

– Jer upravo je „lična karta” majke dala ćerki slobodu – kako nam je objasnila Vesna Brzev Ćurčić.