Dve žene mese testo

Slavski kolač – Recept za mrsni i posni slavski kolač i ukrašavanje

Pročitajte kako da na jednostavan način napravite najlepši slavski kolač čak i ako ste kojim slučajem početnik i kako da ga dekorišete različitim ukrasima

Slavski kolač, uz krsnu sveću, vino, tamjan i koljivo (žito), glavno je obeležje jedne od najomiljenijih pravoslavnih i porodičnih svetkovina – slave. Pored obrednog značaja, važno nam je da slavski kolač bude ukusan i lepo dekorisan.

Svaka porodica slavi svog sveca zaštitnika. Tradicionalno, za slavu se pravi gozba čiji je najvažniji deo upravo slavski kolač. U zavisnosti od toga da li se slava obeležava u dane posta ili ne, zavisi i izbor jela koja će se naći na trpezi, odnosno slavska trpeza može biti posna ili mrsna.

U nastavku teksta saznajte zašto se pravi kolač za slavu i šta on simbolizuje, koji je najlepši recept za slavski kolač i kako ga dekorisati.

Zašto se pravi slavski kolač i šta on simbolizuje?

Pre nego što krenemo u sam proces pravljenja slavskog kolača, važno je da se upoznamo sa njegovom simbolikom i saznamo zašto se on pravi za slavu.

Šta zapravo simbolizuje slavski kolač?

Slavski kolač je uvek okruglog oblika i simbol je tela Isusa Hrista. On je simbol žrtve koja se prinosi svecu, odnosno zaštitniku doma, i po običaju se pravi dan pred slavu. Njime se zahvaljujemo Bogu i svecu na svim blagodetima koje imamo. Na dan slave, ovaj praznični kolač se sa žitom i vinom nosi u crkvu kako bi ga sveštenik osveštao, a vino kojim se preliva simbolizuje Isusovu krv. Kolač se zatim lomi u obliku krsta.

Druga simbolika kolača je sunce, koje u hrišćanstvu predstavlja najsvetovniji simbol i predstavlja samog Isusa Hrista. Upravo zbog ove simbolike, prilikom okretanja kolača pre lomljenja, on se okreće sleva nadesno tri puta – u ime Oca i Sina i Svetog duha.

Osoba mesi slavski kolač

Slavski kolač recept – koji sastojci su vam potrebni?

Recept za slavski kolač je veoma jednostavan i potrebno vam je svega nekoliko sastojaka koje verovatno već imate u svom domu. Međutim, iako sastojaka nije mnogo, potrebno je da ih pažljivo odaberete.

Osnovni sastojak koji vam je potreban je brašno. Ali, koje brašno vam je potrebno?

Kada pripremate kolač za slavu, važno je da pravite razliku između mekog i oštrog brašna, kako bi testo imalo odgovarajuću teksturu. Bilo koji recept za slavski kolač da odaberete, potrebno vam je meko brašno tipa 400, koje čini da testo kolača bude mekano i ukusno.

Sledeći sastojak koji vam je potreban je voda. Po običaju, voda za pripremu slavskog kolača treba da bude osveštana, a važno je i da vodite računa o njenoj temperaturi. Nemojte koristiti hladnu vodu, već mlaku ili toplu, kako bi se svi sastojci najbolje sjedinili. Danas se, kao trik za vazdušasto i gipko testo, u smesu dodaje i mala količina gazirane vode.

Kako bi testo dovoljno naraslo, potreban vam je i kvasac. Preporučuje se korišćenje svežeg kvasca, ali ukoliko ga nemate možete koristiti i suvi kvasac. Mleko u kojem topite kvasac treba da bude mlako ili toplo, a kako bi se kvasac još bolje rastopio, u mleko dodajte malo šećera i soli.

U zavisnosti od toga da li pravite mrsni ili posni slavski kolač, u njega možete staviti i jaja.

Najbolji recept za slavski kolač za početnike – kako se pravi slavski kolač?

Sada, kada znamo kako odabrati prave sastojke, prelazimo na ono što je najvažnije, a to je pravljenje slavskog kolača. Postoji više različitih recepata, a u nastavku sa vama delimo dva – recept za mrsni i recept za posni slavski kolač. Koji od ova dva recepta ćete izabrati zavisi od toga da li vam slava pada za vreme posta ili ne.

Recept za mrsni slavski kolač

Ukoliko vam slava nije za vreme posta, možete praviti mrsni kolač za slavu, koji sadrži namirnice životinjskog porekla.

Potrebni sastojci:

 • 0,5 l mleka
 • 700 g brašna T-400
 • osveštana voda
 • 100 g putera
 • 2 jaja
 • ½ kocke kvasca
 • 1 kašičica šećera
 • 1 kašičica soli
 • 2 kašike suncokretovog ulja

Način pripreme slavskog kolača:

Zagrejte mleko tako da bude mlako, u njega dodajte pola kocke kvasca, kašičicu soli, kašičicu šećera i 2 kašike suncokretovog ulja i ostavite na toplom mestu da naraste. Kada kvasac dovoljno naraste u njega postepeno dodajte 500g brašna, istopljeni puter i jedno jaje i mešajte dok ne dobijete sjedinjenu smesu.

Osoba mesi testo

Smesu ostavite da naraste, a zatim je premesite i dodajte ostatak brašna kako se testo ne bi zalepilo za posudu. Zatim premažite uljem dno šerpe ili kalupa u kojem planirate da pečete slavski kolač i stavite testo u kalup. Premažite testo osveštanom vodicom, nalepite ukrase koje ste prethodno napravili, premažite kolač preostalim jajetom i izbockajte ga iglom.

Kolač je potrebno peći u rerni zagrejanoj na 180 steleni oko 45 minuta, a čim ga ispečete potrebno je da ga premažete osveštanom vodom u koju ste prethodno stavili prsohvat šećera. Na taj način kolač će dobiti površinski sjaj.

Posni slavski kolač, recept

Glavna razlika između posnog i mrsnog slavskog kolača je ta što u sastav posnog ne ulaze jaja i mleko. Međutim, i bez sastojaka životinjskog porekla, posni slavski kolač može biti podjednako ukusan.

Najmekši posni slavski kolač sadrži sledeće sastojke:

 • 500g brašna T-400
 • Jedna šolja osveštane vode
 • ½ kocke kvasca – suvog ili svežeg
 • 1 kašičica šećera
 • 2 kašičice soli
 • 4 kašike ulja

Način pripreme:

U pola šolje mlake osveštane vode rastopite kvasac i dodajte šećer, 2 kašike ulja i kašiku brašna. Sjedinjenu smesu ostavite na toplom da naraste. Kada smesa naraste, dodajte preostalo brašno, kašičicu soli, pola šolje vode i 2 kašike ulja. Umesite testo, kako bi se sve sjedinilo, pokrijte tkaninom i ostavite da još malo odstoji.

Premesite testo, stavite ga u posudu ili kalup premazan uljem, dodajte ukrase po želji i ubacite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pecite kolač 15 minuta. Nakon toga je potrebno da smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i pečete još tridesetak minuta, u zavisnosti od njegove veličine. Kada izvadite kolač iz rerne, premažite ga osveštanom vodom i ostavite da se ohladi.

Pucanje slavskog kolača – zašto se to dešava i kako sprečiti?

Kao i kod svakog drugog kolača, čak i onim najiskusnijima se može desiti da testo malo napukne. Navodimo vam najčešće razloge zašto se to dešava i kako to možete sprečiti.

Najčešće situacije zbog kojih dolazi do pucanja slavskog kolača:

 • Rerna u kojoj pečete slavski kolač je stara ili pokvarena i ne greje ujednačeno, pa samim tim i testo neujednačeno raste, što dovodi do njegovog pucanja.
 • Testo nije dovoljno naraslo pre pečenja – u ovom slučaju testo najčešće puca sa strane, po ivicama. Kako biste ovo izbegli, ostavite testo na toplom i tamnom mestu najmanje pola sata.
 • Testo nema adekvatnu teksturu – previše je mekano ili tvrdo. Ukoliko vam se testo lepi za prste, previše je mekano i potrebno je dodati još brašna, a ukoliko je previše tvrdo treba ga razrediti.
 • Niste prekrili testo tkaninom ili folijom dok je narastalo, pa se previše osušilo.
 • Kvalitet brašna nije odgovarajući – ono treba da se čuva na tamnom i suvom mestu kako ne bi postalo vlažno.
 • Tokom pečenja ste stavili kolač na gornju policu u rerni, pa je on bio isuviše blizu gornjem grejaču i došlo je do ubrzanog isušivanja testa.

A sada, kada smo utvrdili glavne razloge pucanja testa, slede odgovori na najčešće pitanje:

Kako da ne puca slavski kolač?

Na osnovu prethodno navedenih razloga jasno je da vam je potrebna ispravna rerna koja ujednačeno greje, kvalitetno brašno, kao i da je potrebno da prekrivate testo tkaninom ili folijom i stavljate ga na sredinu rerne tokom pečenja.

Dodatni saveti koji će vam dati odgovor na čuveno pitanje: Kako da ne puca slavski kolač?

 • Pre samog pečenja izbušite testo iglom ili viljuškom kako se ne bi punilo vazduhom tokom pečenja i dovelo do pucanja kore.
 • Premažite kolač žumancem pre pečenja.
 • Ostavite testo dovoljno dugo na toplom i tamnom mestu, kako bi adekvatno naraslo.
 • Duže mesite testo. Što ga duže mesite, ono će biti mekše i vazdušastije, pa su manje šanse da pukne tokom pečenja.
 • Tokom pečenja, u nekoliko navrata, u jednakim vremenskim intervalima okrećite kolač kako bi se sve strane podjednako ispekle.

Dekoracija slavskog kolača – kako napraviti različite ukrase za slavski kolač

Ukrasi za slavski kolač neizostavan su deo pripreme slavske pogače. Kako se pravljenje kolača smatra svetim poslom žene u porodici, i danas je ostala tradicija da ga pravi isključivo domaćica koja posebno posvećuje pažnju njegovom ukrašavanju.

Iako su, kada se pravi slavski kolač, ukrasi lični izbor svake domaćice i predstavljaju želje koje ona upućuje svojoj porodici, u narodu postoje nepisana pravila o izboru ukrasa za slavski kolač, kojim se redosledom oni ređaju, kao i koji ukrasi bi trebalo da se nađu na svakom kolaču.

Kako bismo posebno naglasili njegovu važnost, prvo ćemo izdvojiti najvažniji ukras, a to su pečati za slavski kolač. Nekada se na slavski kolač stavljalo pet pečata koji su bili simbol pet Hristovih rana. U samoj sredini pečata nalazi se krst, a na svakom krstu nalaze se sledeća slova na ćirilici: IS HS NI KA.

Ova slova predstavljaju skraćenicu koja u prevodu sa grčkog jezika znači: Isus Hrist pobeđuje. Utiskuju se posebnim pečatom, koji se prenosi sa generacije na generaciju, ali ukoliko ih ne posedujete, možete ih nabaviti u nekom od crkvenih objekata.

Kada započnete ukrašavanje slavskog kolača pred vama je veliki izbor, a najčešće figure za slavski kolač su cveće, klasje žita, knjiga, grožđe i burence. Svaki od ovih ukrasa ima svoje značenje i simboliku:

 • Klasje žita – simbol rodne godine
 • Bure – simbol izobilja u domu, karakteristično za vinogradski kraj
 • Grožđe – izobilje i rodna godina
 • Ptica – simbol Svetog duha, zdravlja, veselja, mira
 • Žir – simbol bogatstva
 • Cveće – simbol radosti, lepote, rasta, dece, čistote duše i tela
 • Knjiga – simbol znanja, uspeha, upornosti i posvećenosti

Ovi ukrasi stavljaju se u prostor između krakova svakog od krstova, i u svako polje potrebno je staviti jedan ukras.

Kao što smo već naveli, ukrasi bureta najčešće se sreću na slavskom kolaču u vinogradskim krajevima, dok su cveće i knjige ukrasi posvećeni deci, pa ih majke veoma često prave kako bi svojoj deci poželele sreću i blagostanje. 

Kako bi ga dodatno ulepšale i kako bi dekoracija slavskog kolača bila potpuna, mnoge domaćice odlučuju se i za pletenice i venčiće, a veoma često u sredinu kolača zabodu i grančicu osveštanog bosiljka.

Slavski kolač ukrašen raznim ukrasima napravljenim od testa, krst, klas pšenice...

Ukrasi za slavski kolač – kako napraviti ukrase?

Ukrasi za slavski kolač prave se dan pre pravljenja samog kolača, tako da ukoliko dan pre slave pravite kolač, sa pripremom ukrasa je potrebno da počnete čak dva dana uoči slave.

Sastojci koji su vam potrebni za testo za ukrase:

 • 200 g brašna T-400
 • 100 g gustina
 • 1 kašika soli
 • 100-200 ml hladne vode

Priprema testa za dekoraciju je veoma jednostavna. Izmešajte dobro gustin, brašno i so i u smesu dodajte 100 mililitara hladne vode. Dobro izmešajte smesu viljuškom dok ne bude potpuno ujednačena, a ukoliko se prilikom mešanja pojave grudvice, u smesu dodajte još malo vode kako biste ih razredili. 

Smesa ne treba da bude ni previše meka, a ni previše tvrda, kako se ne bi cepala, već dovoljno elastična za jednostavno oblikovanje.

Kada je smesa sjedinjena, stavite je u kesu i odložite u frižider da se ohladi. Nakon 15 minuta izvadite testo i započnite pravljenje oblika različitim tehnikama. Od cele smese izdvojte tačno onoliko koliko vam je potrebno za pravljenje određenog ukrasa, a ostatak testa stavite u natkrivenu posudu kako se ne bi sušilo.

Za pravljenje ukrasa potrebna vam je četkica za mazanje, čaša vode, čačkalica i daska koja je posuta brašnom na koju ćete odlagati ukrase.

Testo na stolu

Kako se prave različiti ukrasi?

Sada, kada je testo spremno za rad, potrebno je još samo da vas upoznamo sa različitim tehnikama pravljenja ukrasa, a vi odaberite ukrase po vašem ukusu.

Kako napraviti klas žita?

Uzmite parče testa i od njega napravite valjak koji je dugačak 4 cm i širok oko 1 cm. Donji deo valjka u potpunosti istanjite jačim pritiskom ruku prilikom oblikovanja, tako da on poprimi oblik drške. Deblji deo valjka blago pritisnite, kako biste ga malo stanjili, a zatim malim makazama zasecite testo sa obe ivice i kroz sredinu.

Kako napraviti knjigu?

Pritiskom ruke ili oklagijom tanko razvijte testo i isecite ga na nekoliko pravougaonika različitih dimenzija. Najveći pravougaonik postavite na dno i uz levu i desnu ivicu stavite čačkalicu. Zatim na to postavite pravougaonik srednje veličine, na kojem ćete ponoviti proces sa čačkalicama.

Ređanje pravougaonika po veličini, sa čačkalicama između njih, ponovite sve dok ne utrošite sve testo. Kada ste postavili poslednji pravougaonik, u sredinu stavite još jednu čačkalicu i pritisnite rukom. Ukoliko ste pratili uputstva, dobićete oblik otvorene knjige.

Čačkalice ostavite u testu sve dok se ono ne osuši, a najbolje ih je izvaditi tek sutradan, prilikom pravljenja slavskog kolača.

Kako napraviti ptice?

Ukrasi u obliku ptice su malo zahtevniji za pravljenje i zahtevaju više vremena i iskustva. Od komada testa napravite duži valjak i zavežite ga u čvor. Čvor treba da bude vezan tako da sa jedne strane testo tek malo proviruje i predstavlja glavu ptice, dok sa druge strane treba više da proviruje i predstavlja njen rep.

Oblikujte glavu ptice i kljun, a kao oči možete staviti zrno bibera. Za oblikovanje tela možete koristiti nož i tupom stranom ostavljati otiske koji će predstavljati pera ptice.

Kako napraviti cvet?

Razvijte komad testa oklagijom tako da bude debeo oko 2 milimetra. Uzmite čašicu, nalik onima za rakiju i okrenite je naopačke. Pritiskom čaše zasecite testo u obliku malih krugova i izvadite ih. Za pravljenje jednog cveta potrebno vam je oko 5-6 krugova

Poređajte krugove jedan na drugi tako da se ne poklapaju skroz, već da polovina jednog kruga prekriva polovinu drugog. Krugove zalepite jedan za drugi tako što ćete premazati vodom onaj deo kruga koji se preklapa sa drugim. Kada ste poređali sve krugove i napravili jedan veliki krug, tako da je prvi krug zalepljen za poslednji, ceo niz krugova urolajte. Na taj način testo će poprimiti pravi oblik cveta, a krugovi će predstavljati njegove latice.

Kako napraviti bure?

Od parčeta testa veličine 3 cm napravite valjak i poravnajte ivice tako da one liče na dno i vrh bureta. Čačkalicom iscrtajte vertikalne linije koje će predstavljati drvene daske i oko valjka popreko zalepite dve tanke trakice koje će izgledati kao obruč bureta.

Kako zalepiti ukrase za slavski kolač?

Pošto ste ukrase napravili dan pre nego što pravite kolač, oni su se već dovoljno stegli. Pre nego što ih poređate po kolaču potrebno je da izvadite sve čačkalice koje ste prethodni dan ostavili u ukrasima.

Sama metoda lepljenja zavisi od toga da li je vaš kolač postan ili mrsan. Kod mrsnih kolača za lepljenje se najčešće koristi jaje, dok se kod posnih slavskih kolača koristi samo osveštana voda.

Za lepljenje vam je potrebna meka četkica kojom ćete naneti vodu ili umućeno jaje na dno ukrasa, sa strane koja prianja uz kolač. Kako su beli ukrasi za slavski kolač mnogima omiljeni, nemojte ih premazivati jajetom, a kako ne bi imali sjaj izbegavajte i premazivanje vodom.

Pravljenje slavskog kolača svakoj domaćici treba da predstavlja užitak. Zato se nemojte potresti ukoliko vam kolač ili ukrasi ne uspeju iz prvog puta. Najvažnija je dobra namera i uloženi trud, kao i sama simbolika kolača i ukrasa na njima. 

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli u pripremi kolača za jedan od najvažnijih pravoslavnih i porodičnih praznika.