Simona Tabasko

Simona Tabasko – eksplozija slave posle Belog lotosa

Simona Tabasko, italijanska zvezda u usponu, našla se na Forbsovoj listi 30 najznačajnijih osoba u Evropi mlađih od 30 godina za 2022. godinu. Tome je najviše doprinela njena uloga Lučije Greko u drugoj sezoni TV serije Beli lotos.

Ova uloga dovela je Simonu Tabasko u žižu interesovanja svetske publike i donela joj obožavanje u Americi. Već je zakoračila u svet mode, a na poziv Loreala bila je gost na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu.

Pročitajte sve o životu, fimovima i serijama ove mlade Italijanke, inspirativne žene i najperspektivnije mlade zvezde u usponu.

Talenat koji se rascvetao u Belom lotosu

Simona Tabasko prvi put je pred kamere stigla u 16. godini, a poslednjih deset godina profesionalno se bavi glumom. U rodnoj Italiji ostvarila je više zapaženih uloga u TV serijama i filmovima. Međutim, 2022. godina donela je pravu eksploziju njene karijere. Čim je počelo prikazivanje druge sezone sad već antologijske HBO TV seriji Beli lotos, publika je zavolela lik koji je Simona tumačila, napuljsku prostitutku Lučiju Greko, dok su kritičari pisali da se „jedna snažna glumica rascvetava pred našim očima”.

Još tokom snimanja serije, iskusni stariji glumci iz ekipe uočili su njen talenat i energiju.

Privatno uzdržana, pred kamerama druga energija

Simona Tabasko o sebi kaže da je privatno vrlo uzdržana osoba i da čuva svoju privatnost. „Ali kad sam pred kamerama, jedna sasvim drugačija vrsta snage prolazi kroz mene. Van seta, ostajem ista iskrena i poštena osoba kakva sam oduvek, uprkos deset godina bavljenja ovim poslom.”

Simona Tabasko © Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Druga sezona o bezobrazno bogatim ljudima na odmoru u luksuznom hotelu snimana je u čarobnoj sicilijanskoj Taormini. Glavna glumica Dženifer Kulidž dobila je nagradu Zlatni globus, a cela glumačka ekipa osvojila je nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju glumačku postavu u drami (Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by an Ensemble in a Drama Series).

Pritom, gledanost druge sezone nadmašila je prvu za 50 odsto. A pošto je u takvoj seriji briljirala, uprkos tome što ima sporednu ulogu, kritika je Simonu Tabasko nazvala „pobednicom ove serije”.

Kovid je nije zaustavio

Zbog te uloge, Simona Tabasko je stekla armiju fanova, a mnogi joj pišu da im je njena uloga „dala samopouzdanje da i sami započnu neke pozitivne procese”.

Međutim, malo je falilo da joj ta uloga izmakne. Dobila je poziv na audiciju, ali kad je trebalo da ode, razbolela se od kovida. Sa rediteljem Majkom Vajtom razgovarala je preko skajpa, ali nije gajila velike nade. „Mislila sam da sam izgubila ulogu”, seća se Simona.

Međutim, Majk je procenio da je ona rođena za ulogu Lučije Greko i sačekao je da se oporavi, pa se ekipi pridružila neposredno pred početak snimanja. Pošto nije lično učestvovala u svim pripremama, na početku snimanja bila je prilično zbunjena, ali ju je Majk Vajt umirio rečima: „Svi smo mi ovde da bismo napravili nešto lepo.”

Simona Tabasko u svetu mode

Simona kaže da je globalna slava u njenom životu promenila „i sve i ništa”. Osim novog statusa u profesiji, slava je Simoni Tabasko otvorila i vrata mode.

Najbolje prijateljice u seriji, životu i modi

Prva ju je pozvala Kim Kardašijan, obožvateljka serije Beli lotos, da bude zvezda kampanje za njenu liniju donjeg veša Skims. Zapravo, Kim Kardašijan je u seriji videla Simonu i Beatriče Grano, koja je u seriji glumila Lučijinu drugaricu Miu, a koja je i u stvarnom životu Simonina najbolja prijateljica, i poželela da dve prijateljice u kampanju unesu istu jaku energiju koju dele na ekranu. „To je brend koji ističe prirodnu lepotu ženskih tela. Naše telo nije aksesoar, već oruđe koje koristimo da bismo živeli i u kome ćemo uvek biti – pa zašto onda da ga ne volimo”, rekla je tim povodom Simona Tabasko za Gardijan.

Gost na kanskom crvenom tepihu

Pozivana je na ovogodišnju nedelju mode i bila počasni gost revija JW Anderson i Ami u Milanu i Parizu. Pošto joj je moda velika strast, Simona je sa radošću i uzbuđenjem prihvatila poziv da u maju ove godine na filmskom festivalu u Kanu bude gost Loreala. Na crvenom tepihu i na projekcijama filmova koristila je njihovu šminku, pre svega maskaru i Unbelieva gel za obrve, za koji je Simona idealan promoter jer su guste tamne obrve karakteristika njenog lica. „Njih sam nasledila od svog dede”, kaže Simona. Osim po obrvama, Simona se i po drugim crtama razlikuje od vladajućih standarda lepote. Između ostalog, nema dugu kosu i visoka je 158 centimetara.

Ipak, u Kanu je blistala, a zapažena su njena izdanja u dugoj crvenoj haljini i u rustičnom modelu na cvetove, oba Lanvinove kreacije, u kojima je fotografisana za Veniti fer.

Simona Tabasko – odrastanje u Napulju i početak karijere u Italiji

Simona Tabasko rođena je 5. aprila 1994. godine u Napulju. Otac joj je grafički dizajner, a majka službenica u osiguranju. Simona ima brata blizanca Marka. „Napulj je grad koji te na svaki način i svim sredstvima formira tokom detinjstva i dok odrastaš”, priča Simona dok ponosno pokazuje tetovažu koja simboliše njeno porodično prezime.

Gluma se među njena raznovrsna interesovanja umešala kad joj je bilo 16 godina, slučajno, dok je s roditeljima i bratom bila na plaži u jednom letovalištu. Zapazili su je reditelji i pozvali da glumi u dva kratka filma. Odmah po završetku snimanja i povratku u Napulj roditelji su joj našli agenta, a kad su filmovi 2013. prikazani na filmskom festivalu Giffoni, ona je bila sigurna da se zaljubila u glumu.

Sa 18 godina otišla je u Rim i upisala akademiju Centro Sperimentale di Cinematografia. Već sledeće godine izabrana je za ulogu mlade muslimanke Aide u tinejdžerskoj TV seriji Fuoriclasse, koja je prikazivana na RAI 1 televiziji 2014. i 2015. godine. Zbog snimanja, koja su bila u Torinu, Simona je mnogo izostajala sa predavanja, pa je izbačena sa akademije. Ipak je ostala da živi u Rimu, gde joj je i danas dom.

Potom je igrala u veoma hvaljenom neonoar filmu Perez, koji govori o napuljskoj mafiji, i za tu ulogu dobila je dve italijanske filmske nagrade. Igrala je u filmskim komedijama I babysitter i Bob & Marys, kao i u filmu Lacci (Veze) iz 2020.

Simona Tabasko i Luka Cingareti, sa kojim je igrala u filmu Perez © Matteo Chinellato / Shutterstock.com

Trenutak promenljivih planova

Ipak, pravi proboj u domovini imala je ulogom Nuncije u TV seriji E arivata la felicita, koja je snimana u Rimu. Usledila je kratka krimi serija smeštena u Napulj I bastardi di Pizzofalcone, a onda je stigla i glavna uloga Nore u italijanskoj seriji Luna Park prikazanoj na Netfliksu 2021.

U italijanskoj doktorskoj seriji DOC – Nelle tue mani, prikazivanoj na RAI 1 od 2020. do 2022, Simona je ostvarila ulogu Elize Ruso koju je publika volela, a u glumačkoj ekipi bila je i njena prijateljica Beatriče Grano, s kojom je igrala i u Belom lotosu.

Popularnost same serije, kao i nova popularnost ovih dveju glumica, navela je Foks da najavi snimanje nove verzije serije na engleskom, sa dosta prerađenim scenarijom i sa ekipom holivudskih glumaca. Niko ne sumnja da će i tu biti uloga za Simonu i Beatriče.

Naslovna fotografija © Ovidiu Hrubaru / Shutterstock.com