SER PATRIK STJUART

Ser Patrik Stjuart

Na pozornici je našao svoju „sigurnu kuću”, a danas pomaže žrtve porodičnog nasilja – u ime svoje majke, i lečenje trauma ratnih veterana – u ime svoga oca

Ser Patrik Stjuart

© BAKOUNINE / Shutterstock.com

Trebalo je da odigra gotovo sve glavne uloge u najsloženijim Šekspirovim dramama, da postigne planetarni uspeh kao kapetan Pikard u Zvezdanim stazama i profesor u serijalu X-men filmova, pa da ga britanska kraljica proglasi vitezom drame, kako bi uspeo da javno progovori o traumama iz detinjstva.

Otvoreno govori o svojim bolnim sećanjima jer veruje da tako najbolje pomaže drugima da prevaziđu sopstvene traume

Kada su Ser Patrika pitali na šta je najviše ponosan, osim na svoju karijeru, on je odgovorio da je to njegovo angažovanje u dve dobrotvorne organizacije. Od 2007. pokrovitelj je Refjudž organizacije sigurnih kuća za žene i decu – žrtve porodičnog nasilja, a odnedavno je i osnivač organizacije Kombat Stres, za lečenje vojnika i veterana obolelih od post-traumatskog poremećaja. „Sigurne kuće pomažem u ime svoje majke Gledis”, kaže Stjuart, „a Kombat Stres u ime svog oca Ala”.

Nasilje je izbor koji muškarac ne sme da napravi

Britanski vitez drame zahvaljujući glumačkom poslu i karijeri prevazišao je sopstveno traumatično detinjstvo

„Nasilje nije privatna stvar”, tvrdi Stjuart, i naglašava da je glavni problem ćutanje i pasivnost okoline. Uz veliki novac koji ulaže, Patrik se i lično angažuje, drži predavanja, učestvuje u akcijama u okviru Amnesti Internešenela ili Ujedinjenih nacija. Otvoreno govori o svojim bolnim sećanjima jer veruje da tako najbolje pomaže drugima da prevaziđu sopstvene traume. U vreme njegovog detinjstva javnost je žmurila na slučajeve porodičnog nasilja. Čak se govorilo da je žrtva sigurno provocirala nasilnika. „Nije ga provocirala”, kaže Patrik kada se danas toga seća, „ali i da jeste, nasilje je izbor koji muškarac nikada, ali baš nikada ne sme da napravi”.

Hju Džekmen i Ser Patrik Stjuart

© BAKOUNINE / Shutterstock.com

Poremećaj sa kojim se Patrikov otac vratio iz Drugog svetskog rata danas se zove post-traumatski. Cela porodica je patila, a malo ko je pomagao. Zato je Patrik Stjuart mnogo godina kasnije, kada ga je engleska kraljica u Bekingemskoj palati proizvela u viteza drame, u govoru pomenuo Lizi Dikson, tekstilnu radnicu i koleginicu svoje majke. „Da je živa, sada bih joj stisnuo ruku i zahvalio za pomoć koju nam je pružala”.

Naravno da su svi u malom mestu znali šta se u kući Stjuartovih dešava. Znao je i Patrikov profesor Sesil Dormand, koji ga je pozvao u đačku glumačku grupu, a kad se istraumirani dvanaestogodišnjak uspaničio, gurnuo mu je tekst u ruke i rekao: „A sad ustaj i glumi”. Tako je pozornica postala „sigurna kuća” za Patrika Stjuarta.

Poremećaj sa kojim se Patrikov otac vratio iz Drugog svetskog rata danas se zove post-traumatski

Posvećen Šekspiru za malo para

Kasnije, Patrik je postao glumac pozorišta Rojal Šekspir Kompani u Šekspirovom rodnom gradu Stratfordu na Ejvonu, oženio se i dobio dvoje dece. O Patriku iz tog perioda njegov kolega kaže: „Bio je potpuno posvećen Šekspiru za vrlo malo para”. Da se Patrik Stjuart grozničavo posvećivao karijeri tvrdi i njegov sin Danijel (44), takođe glumac: „Dok sam odrastao, znalo se da mu je karijera ispred porodice”. Tada se još nije znalo da je kompulsivna opsednutost poslom takođe posledica traume.  

Zbog uloge kapetana svemirskog broda Enterprajz u drugom delu Zvezdanih staza, otišao je u Los Anđeles, a porodica je ostala u Engleskoj. Iako je imao ugovor na šest godina i honorar koji sam Patrik opisuje kao „cifre koje nisam razumeo”, pozicija mu je bila neizvesna. Pre njega, glavnu ulogu, kapetana Kirka, igrao je lepi, plavokosi kanadski glumac Vilijam Šetner, ljubimac publike. A sada je na to mesto dolazio „nepoznati engleski šekspirijanski glumac”, kako su pisale američke novine.

Zašto je naučio da skija u 74. godini

Sa suprugom Sani Ozel

©Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Danas je u trećem braku, sa Amerikankom iz Konektikata, pevačicom Sani Ozel, zbog koje je naučio da skija u svojoj 74. godini

Drugi deo Zvezdanih staza postigao je potpuni uspeh, učinivši taj serijal jednim od mitova 20. veka, ali je i duga razdvojenost od porodice učinila svoje. Prvi brak završio se razvodom. Ser Patrik je danas u trećem braku, sa Amerikankom iz Konektikata, pevačicom Sani Ozel, zbog koje je naučio da skija u svojoj 74. godini. Do tada, Patrik Stjuart je naučio i da čovek može ozbiljno da radi i da se dobro zabavlja, a postao je svestan da njegova opsednutost poslom ima veze i sa traumom iz detinjstva.

Takva iskustva su destruktivna”, kaže Patrik. „Kao odrasla osoba, borio sam se da prevaziđem lekcije ponašanja svog oca, taj korozivni primer muške neodgovornosti.” Kad god bi uloga zahtevala bes, razjarenost ili impuls ubilačkog nagona, bojao se šta bi mogao da oslobodi, ako se tome prepusti. Tek 1981, kada je igrao psihotičnog Leontesa u Zimskoj bajci, reditelj je osetio njegov strah i rekao: „Biću uz tebe”. Taj trenutak Patrik Stjuart naziva prekretnicom.

Zato ovaj muškarac za priču veliki deo svog vremena, kao i sume čije iznose nikada ne obelodanjuje, ali su impozantni, ulaže u organizacije za pomoć žrtvama porodičnog nasilja, kako bi što veći broj njih imao nekoga ko će im reći – „Biću uz tebe”.

Na demonstracijama protiv Bregzita

© Alan Fraser Images / Shutterstock.com