Savršenstvo

Ultimatum da žena mora da izgleda besprekorno, inače da nema čemu da se nada, jedan je od najodvratnijih i najopasnijih usklika, čije poražavajuće efekte retko ko da primećuje

Dok sam danas tragala po internetu za nekom knjigom, iznenada me je napao tekst sa nekog ženskog portala, koji je gromoglasno najavljivao senzacionalnu vest – da i najlepša žena na svetu ima celulit i salce na butinama.

Nisam mogla da odolim, a da ne zvirnem u tu spektakularnost, kako bih se utešila tuđom običnošću. I dok sam čekala da mi se otvori stranica sa slikama belosvetske lepotice, čije su obične fotografije, bez fotošopa, preplavile virtuelnu galaksiju trivijalnosti, palo mi je na pamet da je i moja znatiželja u pogledu pomenute teme ravna onoj iz sada već čuvene Konstraktine pesme – „koja li je tajna zdrave kose Megan Markl?”. Ali, u ova sumorna i surova vremena, možda je davanje oduška trivijalnostima, jedini način da se sačuva zdrava glava, ko zna?

Težnja ka vizuelnom savršenstvu koja se otvoreno promoviše u medijima, napravila je od savremene žene svojevrsnog roba

Tek, pomenute fotografije, odmah da kažem, nisu ni po čemu ni zanimljive, ni šokantne, ni spektakularne. Devojka izgleda dobro. Obično. Njen pomenuti celulit, koji je „zgrozio” telesne perfekcioniste, obično oko ne bi moglo ni da primeti.

Ali u tome i jeste poenta.

Težnja ka vizuelnom savršenstvu, koja se otvoreno promoviše u medijima, napravila je od savremene žene svojevrsnog roba. Ultimatum da žena mora da izgleda besprekorno, inače da nema čemu da se nada, jedan je od najodvratnijih i najopasnijih usklika, čije poražavajuće efekte retko ko da primećuje. Iza toga stoji namerno izazivanje neprestanog osećanja nedovoljnosti – nikada nećemo biti dovoljno dobre, vitke, zategnute, mlade i savršene – ako i čuvena manekenka koja ceo božiji dan provodi u teretani, jer od savršenog tela i živi, ima celulit, šta da rade obične žene, koje niko neće i ne može da voli, koje ni same sebe ne mogu da vole, jer su nesavršene?

Drugim rečima, sve što je ispod savršenog, bezvredno je.

Ko se na ovu propagandu savršenstva upeca, nema čemu da se nada, jer će umesto nedostižnog cilja, razviti samo duboki osećaj nezadovoljstva i panike.

Ali, u ovom moru loših vesti koje stižu odasvud, našla sam i dve dobre:

1. Nema savršenog tela (iako nam modni časopisi poručuju da je savršeno žensko telo, telo koje izgleda kao, u stvari – muško telo, sa pločicama na stomaku i sa povećanom mišićnom masom), tako da možemo malo i da se opustimo.

2. Pravi muškarci ne čitaju ženske portale i celulit uopšte ne primećuju.