Saveti dizajnera – kako da finansijski preživite modnu sezonu jesen/zima

Želite li da osvežite svoju zimsku garderobu? Sasvim je prirodno priželjkivati nekoliko novih stvari kako se godišnja doba (i vaši ukusi) menjaju. Ipak, ako imate ograničen budžet poput većine nas, morate obratiti pažnju na svaki dinar. Pre odlaska u kupovinu pogledajte neke od naših saveta za uštedu novca.

Dolazi zima, duga i hladna. Tako kažu. Možda će zaista biti teško pregurati ovu zimu klimatski, u to ne možemo biti sigurni. Ono što je izvesno je da će za većinu nas biti izazovna finansijski. Zbog toga sa vama delimo neka razmišljanja kako da obnovimo ormar ili da iskoristimo najviše od postojećeg u okolnostima koje će možda biti izazovne.

Vaš ormar je prva adresa

Pregledajte ono što već skrivate u svojim ormarima. Možda ćete se iznenaditi kada pronađete da već posedujete tačno ono što tražite i pritom otkrijete druge, davno zaboravljene predmete.

Odredite budžet

Većina nas nema određen budžet za kupovinu odeće svake sezone. Probajte da se odlučite za sezonsku kupovinu umesto mesečne, jer će vas to sigurno sprečiti da kupujete mnogo nepotrebnih detalja koji će završiti na dnu vašeg ormara i pre isteka sezone.

Sećate se kako su izgledale sezonske nabavke nekada, kada su to za nas obavljali roditelji dok smo bili mali? E, to bi bio odličan princip i u ovom trenutku. Pritom, ako ste u prilici da nabavku podelite na rate, izbeći ćete opterećenje koje će vam jesen učiniti najtežim delom godine.

Napravite spisak

Neka nabavka bude misija. Zabavno je kupovati u duhu najnovijih trendova, u to smo sigurni, ali ako je novac ograničen – neka bude jednostavno. Upotrebite svoju listu za kupovinu i verovatnije ćete se držati podalje od skupih, a primamljivih artikala.

Koristite samo gotovinu

Još bolje od kupovine na rate, koja bi takođe trebalo da bude ograničena na sumu koju ćete lako da izdvojite, jeste da se sasvim opredelite za gotovinu ako ste u mogućnosti. Novac koji nam je u novčaniku najbolja je granica dokle možemo ići. Verovatno ste i sami primetili da je mnogo lakše potrošiti virtuelnu nego analognu (da je tako nazovemo) ušteđevinu.

Počnite sa kraja radnje

Izlozi u prednjem i središnjem delu radnje mogu biti primamljivi (i skupi), pa ih, kada ste na budžetu, izbegavajte. Pogledajte šta se nalazi na samom kraju, tamo gde su sakriveni dragulji na rasprodaji i iznenadićete se. Odatle polako krčite svoj put ka prednjim rafovima.

Razmislite o opcijama

Pre nego što kupite novu košulju ili pantalone, pokušajte mentalno da pregledate svoj ormar. Razmislite da li bi komad koji želite mogli da kombinujete sa najmanje tri do pet predmeta koje već posedujete. Ako je odgovor ne, mirne duše ga vratite na policu. Komadi koji se ne slažu dobro sa drugima najčešće nisu vredni novca.

Mešajte i kombinujte

Da dublje zađemo u temu opcija: ako odlučite da kupite nešto novo što ne ide uz ono što već posedujete, razmislite o mešanju i spajanju sa svim ostalim artiklima koje planirate da kupite.

Ekstravagantan komad lakše ćete kombinovati ako ostatak bude biran iz neutralne palete boja.

Obuća od prošle sezone

Mali trik koji smo probali i pokazao se kao delotvoran. Sačekajte sniženja i videćete koliko zanimljive obuće ćete moći da nađete po neverovatno povoljnim cenama.

Na kraju aktuelnog ciklusa prodaje kupujte za sledeću sezonu, pogotovo ako se radi o obući koja je baza vašeg stila iz sezone u sezonu.

Noseći komadi – dobra investicija

Ovo se odnosi pogotovo na odeću za posao. Važno je uložiti u nešto što će trajati dugo i pristajati uz razne osnovne stvari. Obično su noseći komadi predmeti koje nosite više puta nedeljno. Na primer, dobro odelo može biti prisutno u vašoj garderobi godinama ako se o njemu pravilno brinete i na kraju će se pokazati jeftinijim od jeftinog koje ćete obući samo nekoliko puta.

Izbegavajte trendove

Ma koliko vas uzbuđivala poplava trendi komada koje momentalno poželite da posedujete, predlažemo vam da razmislite dva puta. Zamislite sebe u takvim artiklima i iskreno odgovorite da li ste zapravo vi osoba koja će ga poneti više od dva puta tokom sezone. Odgovor će vas verovatno iznenaditi. Ako shvatite da jeste, onda je vredno izaći iz budžeta i dati sebi malo oduška.

Preskočite zahtevne komade

Uz izuzetak nekoliko komada oko kojih je vredno pomučiti se, pokušajte da preskočite odeću koja zahteva posebno čišćenje. Umesto toga, držite se uglavnom stvari koje možete prati i sušiti na srednjoj temperaturi, a da ne pretrpe velika oštećenja. Kada birate odeću koja mora na hemijsko čišćenje, ili slične artikle, ne zaboravite da saberete u glavi sve ono vreme koje ćete potrošiti na održavanje, plus ukupnu cenu.

Birajte asesoare

Sjajan način da u okviru budžeta začinite svoju garderobu jesu jeftini dodaci. Šareni šalovi, viseće minđuše, hrabre ogrlice – sve su to artikli koji ostavljaju snažan utisak u kombinaciji sa neutralnijom osnovom.

Kupujte sami

Na kraju, možda i najbitnije. Kada kupujemo odeću, zabavno je biti u društvu prijatelja, ali kada želite da uštedite – kupujte sami. Bez obzira da li za to možemo da krivimo dobre vibracije ili pritisak partnera u zločinu, verovatnije je da ćete se prepustiti ako nabavku pretvorite u društveni događaj, a ne u jednostavnu misiju