Žena

Samo za zimogrožljive: kako da ne cvokoćete

Tokom ledenih dana šolja vrelog čaja ili tanjir supe koja se puši deluju neodoljivo, ali to je prilično beskorisna taktika za borbu protiv hladnoće

Svake zime podelimo se u dva tabora – na zimogrožljive i one kojima je prijatno čak i kad termometar pokazuje debeli minus. Ima li načina da se prva grupa zimi oseća ugodno i prestane da cvokoće čim dunu košava ili severac? Jer, ako pogledamo oko sebe, zaštitini znak mlade generacije je da je vrlo cool terati inat hladnoći, odnosno smatrati je predrasudom. Ponekad nam se čini da nam se priviđa da je ispred nas skejter ili osoba u majici kratkih rukava dok okolo duva vetar, a mi se zakopčavamo do grla. Da ne pominjemo zimske modele haljina i kaputa u kompletu sa sandalama, koji se sve češće nude kao atraktivna kombincija.

Ako ostavimo po strani šaljive predloge koji dovode u vezu drhtavicu, ljubav i krštenicu, postoji nekoliko obećavajućih saveta koji su prilično različiti od onoga što često činimo kako bismo se zagrejali.

Jaka, masna i kalorična hrana zimi nije najbolji saveznik u borbi protiv drhtavice, a osim toga, niko u proleće ne želi da se oseća kao morž

Mlako, a ne vrelo

Tokom ledenih dana šolja vrelog čaja ili tanjir supe koja se puši deluju neodoljivo, ali to je prilično beskorisna taktika za zagrevanje, a uz to rizikujemo da opečemo usne. Nesumnjivo ćemo imati osećaj da nam je toplo, ali to je privid koji traje veoma kratko. Pošto telo nastoji da održava konstantnu temperaturu, posle nekoliko gutljaja vrele tečnosti boriće se da ponovo uspostavi ravnotežu. Drugim rečima, vrela tečnost izazvaće znojenje, a zatim i hlađenje tela, što nam nikako nije bio cilj, odnosno bolji izbor su mlaki čajevi i supe. Slično važi i za veoma tople kupke.

Od čaše kuvanog vina obrazi će se zarumeneti, ali prijatan osećaj traje kratko i ubrzo će nam biti još hladnije

Neki vole da se zagreju čašom kuvanog vina i, zaista, nakon toga obrazi se zarumene i često budu vreli. Pošto alkohol širi krvne sudove, krv struji ka površini tela što, naravno, proizvodi prijatan osećaj toplote, međutim time se zapravo povećava gubljenje toplote i posle kratkog vremena biće nam još hladnije.

Jaka, masna i kalorična hrana zimi nije najbolji saveznik u borbi protiv hladnoće, a osim toga, niko u proleće ne želi da se oseća kao morž. Da bi se povećala telesna temperatura, odnosno poboljšala cirkulacija, zagrejale šake i stopala, bolji izbor od slanine su začini, poput đumbira.

Moda i dobar san

Neko možda zimi može da pobedi hladnoću odećom jarkih boja, a ako to nije naš slučaj, treba se držati slojevitog odevanja. Tri, četiri ili pet slojeva odeće, između kojih se zadržava topao vazduh, bolje će nas zaštititi od hladnoće nego jedna majica i velika jakna preko nje. I naravno, važan je izbor materijala – pamuk, koji omogućava koži da diše i da se ne znoji, vuna, somot…

Zbog otvaranja prozora na desetak minuta, nekoliko puta dnevno, neće nam biti hladnije. Da bismo se dobro naspavali, kažu da noću temperatura u stanu ne bi trebalo da pređe 19 stepeni, a zimogrožljivi mogu da se drže cake koja važi za odevanje – ispod nekoliko slojeva tanke ćebadi biće toplije nego ispod velikog jorgana.