Žena i kozmetički proizvodi u kupatilu

Ruž i maskara ne stare kao žene i vino

Nepravilno čuvanje i izlaganje visokim temperaturama, naročito tokom letnjih meseci, uzrok su nestabilnosti i skraćenja rokova trajanja mnogih kozmetičkih preparata. Proverite sadržaj svog nesesera i bez griže savesti odstranite preparate ako više nisu bezbedni za upotrebu

Sigurna sam da svaka od vas ima ruž ili rumenilo koje ne koristi često, za koje je i zaboravila kad ih je kupila. Da ne govorim o maskari koja stoji više od godinu dana ili olovki za oči neobične boje, koju retko koristimo, a čuvamo je jer će možda zatrebati. A onda, kada nam eventualno zatreba, pitamo se da li bi je ipak trebalo baciti i da li nam može naškoditi upotreba takvih kozmetičkih preparata.

Kozmetički preparati mogu biti izvor bakterija i iritacija, pa pored toga što treba da ispune standarde kvaliteta i očekivanja korisnika, pre svega moraju da budu bezbedni za primenu.

Zato je veoma važno da, kada raščišćavamo svoju toaletnu torbicu, uklonimo sve proizvode kojima je istekao rok, jer je put preko naših prstiju do lica i nazad idealna prilika da se ovakvi preparati kontaminiraju raznim bakterijama, što potencijalno može da izazove blage, a u nekim slučajevima i umereno teške infekcije, za čije lečenje je potrebno strpljenje.

Poslednjih godina velika je ekspanzija upotrebe blendera i različitih aplikatora koji, takođe, mogu biti izvor zaraze ako se ne koriste pravilno.

Čvrsti i praškasti preparati, poput karmina, rumenila, bronzera, traju do dve godine

Rok trajanja

Moram priznati da je čak i meni nekada prilično teško da prepoznam koji je rok trajanja nekog kozmetičkog preparata, posebno kada je dekorativna kozmetika u pitanju. Istraživanja Colipa (The European Cosmetics and Perfumery Association) pokazuju da 450 miliona Evropljana svakoga dana koristi sapun, šampon, dezodorans, kremu za brijanje, pastu za zube, šminku ili neki drugi kozmetički proizvod, pa svakoga dana možemo biti izloženi milionima bakterija ukoliko koristimo preparate kojima je istekao rok.

Uzimajući u obzir da se kozmetički preparati svakodnevno koriste, Evropska unija, pa i naša zemlja, sa posebnom pažnjom uvode zakonske propise sa strožim kriterijumima, koji se odnose na proizvodnju, sigurnost upotrebe, deklarisanje, kao i puštanje u promet kozmetičkih proizvoda.

Kako smo se u poslednje dve godine usaglasili sa standardima EU po ovom pitanju, to je dovelo do izvesnih izmena, ali i konfuzija u njihovom deklarisanju. Rok trajanja obeležava se kao „najbolje upotrebiti do kraja…”, a zatim slede tačan mesec i godina isteka roka ili datum proizvodnje i rok upotrebe proizvoda.

Četkica za zube može bezbedno da se koristi tri meseca, kada je treba zameniti, kao i sunđer za kupanje, dok blender za šminku morate menjati svakog meseca

Za proizvode čiji je minimalni rok trajanja duži od 30 meseci, nije potrebno navoditi rok trajanja, ali je potrebno navesti vremenski period nakon prvog otvaranja tokom kojeg se proizvod može koristiti bez opasnosti za potrošača.

Ti podaci se, osim u slučajevima kada pojam trajanja nakon otvaranja proizvoda nije bitan, označavaju simbolom otvorene kutijice, koji se naziva PAO (period after opening – period trajanja nakon otvaranja), gde se u kutijici ili pored nje nalazi upisan broj meseci 3, 6, 12…, koji označava vreme posle kojeg preparat nije bezbedan za upotrebu nakon otvaranja.

Kada su u pitanju preparati za negu lica i tela, trajanje ovih proizvoda je različito, u zavisnosti od namene i načina nanošenja. Sapuni, šamponi i kupke imaju rok trajanja do tri godine nakon proizvodnje, a rok trajanja nakon otvaranja (PAO) zavisi od njihovog sastava.

Kreme i losioni za lice imaju, u proseku, rok trajanja do 24 meseca nakon proizvodnje, a obično 9–12 meseci nakon otvaranja

Preporuke proizvođača

Kreme i losioni za lice imaju, u proseku, rok trajanja do 24 meseca nakon proizvodnje, a obično 9–12 meseci nakon otvaranja, sem ako ne govorimo o organskoj kozmetici koja ima znatno kraće rokove, zbog sastava koji isključuje konzervanse.

Antirid za oči ima rok trajanja godinu dana, a dezodoransi i parfemi 1–2 godine. Četkica za zube može bezbedno da se koristi tri meseca, kada je treba zameniti, kao i sunđer za kupanje, dok blender za šminku morate menjati svakog meseca.

Dekorativni kozmetički proizvodi su takođe veoma specifični po pitanju rokova, kao i načina nanošenja, pa je tu potrebno maksimalno poštovati preporuke proizvođača. Maskaru i tečni ajlajnermožete bezbedno koristiti tri meseca nakon otvaranja, dok vam olovka za oči i senka mogu trajati i do godinu dana.

Maskaru i tečni ajlajner možete bezbedno koristiti tri meseca nakon otvaranja, dok vam olovka za oči i senka mogu trajati i do godinu dana

Kremasti preparati, poput tečnog karmina, rumenila, podloge, korektora, mogu trajati do godinu dana. Čvrsti i praškasti preparati, poput karmina, rumenila, bronzera, traju do dve godine. Ovim preparatima možete dodatno produžiti rok trajanja ako pri njihovom nanošenju koristite aplikatore umesto prstiju.

Takođe, potrebno je četke i aplikatore nedeljno prati i čistiti, kako bi preparati bili bezbedni.

Nepravilno čuvanje i izlaganje visokim temperaturama, naročito tokom letnjih meseci, uzrok su nestabilnosti i skraćenja rokova trajanja mnogih kozmetičkih preparata. Zato imate razlog više da proverite sadržaj svoje toaletne torbice i konačno, bez griže savesti, odstranite preparate koji više nisu bezbedni za upotrebu. Pa, srećno vam spremanje!