ruska salata

Ruska salata recept – od kavijara do kaldrme

Ruska salata je zaštitni znak svake slave ili prazničnog porodičnog ručka, a da li znate odakle je potekla i kada je bio njen debi? Sve o ruskoj salati, kao i recept za rusku salatu, kojom će gosti biti fascinirani, saznajte u nastavku teksta! 

Ruska salata je kraljica svake svečane trpeze. 

Svi je vole, a prave je čak i oni koji se žale da im je dosadila. Svako može da prepozna ukus ruske salate i žmureći, ali ako pitate za recept za rusku salatu, dobićete i na stotine različitih odgovora. 

Koji je onda pravi recept za rusku salatu?

Da li postoji i gde se krije originalna receptura? Kako su je pravile naše bake, a koji je trik modernih domaćica? 

Odgovori na ova pitanja kriju se u burnoj istoriji ruske salate i njenom razvojnom putu od moskovskog Trga trubnoj do kese industrijski smrznutog povrća. Pročitajte zašto su majonez i improvizacija jedini stalni sastojci ruske salate!

Luksuzni restoran na Trgu trubnoj – mesto gde počinje istorija ruske salate

Ako je vaš izbor ruska salata, recepti koje možete pronaći na internetu ili čuti od prijatelja su brojni, a kako istorija govori, tajna za najbolji krije se u veličini kockica i majonezu!

Verovali ili ne, kažu da je za ukusnu rusku salatu najvažnija veličina kockica i obilje majoneza, dok su sastojci manje važni. Kolika ta veličina kockica treba da bude i zašto baš tolika, otkriće vam priča koja sledi.

Kako to seckaš, kao za kaldrmu! – ljutila se gospođa Olivera na svog muža, ljubitelja ove salate, koji upravo iz te ljubavi savladava brda potrebnih sastojaka u danima pred slave i praznike.

Svake godine setim se gospođe Olivere s podignutim prstom kako opominje da kockice ne smeju da budu krupne kao da će se njima kaldrmisati ulice i trgovi. Ali ni previše sitne, dodavala je Olivera, jer se tada salata pretvara u kašu. 

Pravilo o dimenzijama kockica na koje se seče povrće i meso ostalo je gospođi Oliveri od njene prababe.   

Ta prababa bila je ruska grofica (ili tako nešto) koja je posle Oktobarske revolucije sa mužem i ćerkom izbegla u Beograd. E, baš ta prababa tvrdila je da veličina kockice treba da bude jednaka krupnom zrnu crvenog kavijara

Grofica je i u Beogradu rado pričala o specijalitetu koji je probala u Moskvi, salati koja se zvala olivije po svom izumitelju, kuvaru Lusijenu Olivijeu. Njega su u drugoj polovini 19. veka životni vetrovi iz rodne Belgije odneli u Moskvu. Tu je sa jednim ruskim fabrikantom otvorio luksuzni hotel-restoran Ermitaž-Olivije, na Trgu trubnoj. 

Služili su samo vrhunsku francusku kuhinju

Elitni gosti želeli su stalno nešto novo, pa im je Olivije ponudio salatu, koja je postala popularno hladno predjelo uz votku. 

Olivije je umro u 45. godini i originalni recept za rusku salatu je odneo u grob, ali jedan od njegovih pomoćnika po sećanju je zabeležio sastojke. 

Osim crvenog kavijara, ta salata je sadržala meso jastoga, kisele kapare, račiće, kuvani goveđi jezik, dimljenu guščetinu i zelenu salatu. Ključ je ipak ležao u majonezu koji je Olivije, izgleda, pravio od guščijih jaja i grčkog maslinovog ulja i u njega dodavao tajne začine

Ruska salata – recept iz Patinog kuvara

Ali tu se istorija koja se ogleda u receptima za ovu poznatu salatu ne završava. U generaciji naših baka (prva polovina 20. veka) još je važio recept po kome se koriste krompir, šargarepa i celer koji su kuvani u supi, zajedno sa celom kokoškom, ili još bolje – pevcem. Osim piletine, seckao se i kuvani goveđi jezik, dok je šunka korišćena vrlo retko. 

U čuvenom Patinom kuvaru iz tog vremena piše da se pored piletine, stavlja i seckana pečena teletina, mala glavica barenog karfiola i peršun, a uz kisele krastavčiće preporučena je i kašika kisleih kapara, zaostalih još iz originalne Olivijeove recepture. I tu se preporučuje majonez umućen od guščijih žumanaca i maslinovog ulja.

Ruska salata – recept po standardima naših majki

Sledeća generacija domaćica prestala je da kuva pevca u supi, ali ni sa modernizacijom nisu preterivale. Po standardima naših majki, krompir za rusku salatu obavezno se kuva u ljusci, a svaka vrsta povrća u zasebnoj šerpi. Dakle, i dalje tri, četiri uprljana suda, plus onaj za kuvanje jaja. 

Majonez su mutile mikserom, a one modernije stidljivo su prelazile na kupovni majonez. Najpopularniji je bio Tomi.

Ostajale su pri stavu da na majonezu ne treba štedeti i njime debelo premazivale površinu salate, koju su zatim ukrašavale peršunom, kolutovima jaja ili krastavčića. 

Tajna vrhunske ruske salate je u majonezu

I gospođa Olivera je tvrdila da je tajna vrhunske ruske salate u majonezu, pa za onaj kupovni, naravno nije htela ni da čuje. Kad bismo joj rekli da salata od račića i kavijara nema nikakve veze sa našom ruskom, ljutila se. Tvrdila je da je baš ta njena prababa grofica (ili tako nešto) izvršila tu alhemičarsku preobrazbu Olivijeove salate.  

Jer, grofica se u Beogradu borila sa ozbiljnom oskudicom kad joj je ćerka stasala za udaju. Trebalo je dočekati prosce, a para je bilo tek za jedno pile i tuce jaja. Sećanje na olivije salatu i sposobnost improvizacije učinile su čudo!

Skuvala je supu od pileta sa nekoliko krompira, šargarepa i korenom celera

Supu je zakuvala  domaćim rezancima, a pile pomastila i zapekla. Pile je isekla na komade i složila na tanjir za služenje, ali je polovinu belog mesa ostavila, očistila od kožice i kostiju i sitno iseckala, kao i krompir i zelen iz supe. Zbog toga i danas za rusku salatu, recepti sadrže kuvani celer kao preporučeni sastojak. Dodala je i seckana dva kuvana jajeta i krastavčiće iz zimnice.  

Šargarepa je igrala ulogu crvenog kavijara, grašak i kiseli krastavčići su zamenjivali kapare, krompir je igrao ulogu belog mesa i račića… Jedino što nije smelo da se menja bila je veličina kockica i obilje majoneza. 

Sve u svemu, devojka je isprošena, a prosci su svuda pričali kakvu su finu stvar probali kod Ruskinje.

Ruska salata – recept iz carske Moskve raširio se po celom svetu

Tako je od usta do usta, od slave do praznika, Ruskinjina salata od mesa i kuvanog povrća iz supe u majonezu postala poznata u celom Beogradu, odakle se proširila dalje. 

Što se tiče kuvara Olivijea, on je umro pre revolucije i sahranjen je u Moskvi, a osim salate sa svojim imenom, izumeo je i danas čuveni bif stroganof. 

Recept za njegovu salatu ruski emigranti osim u Beograd, odneli su i u Bugarsku, Francusku i druge evropske zemlje, gde je prilagođen lokalnim ukusima i namirnicama, pa su se i imena menjala. 

Posle Drugog svetskog rata, u samoj Rusiji su počeli da je prave u novim okolnostima pod imenom moskovska ili prestonička, a ono što je postala ovde, vratilo se u Rusiju kao beogradska salata

Ruska salata recept – jednostavan recept za rusku salatu za početnike

Ako prvi put pravite ovu salatu i tražite recept, najbolje je da krenete od najjednostavnijeg, sa jednakim količinama osnovnih sastojaka. Danas se originalni recept za rusku salatu na našim prostorima veoma retko priprema, dok je onaj koji smo čule od naših majki i baka veoma popularan, a njegove varijacije su brojne. 

Ukoliko do sada niste pripremale ovaj specijalitet, može vam delovati teško da odaberete sastojke i odredite njihovu količinu. Zato vam u nastavku dajemo spisak sastojaka i detaljan način pripreme. 

Ruska salata – sastojci 

Biće vam potrebno: 

 • 300 g kuvanog krompira
 • 300 g kuvane šargarepe i graška (odnos pola/pola)
 • 300 g kuvanog belog pilećeg mesa ili praške šunke 
 • 2-3 kuvana jaja
 • 300 g kiselih krastavčića
 • 300 g majoneza 
 • 2-3 kašike senfa, so i biber

Uvek možete dodati i jedan kuvani celer, kako biste podigli ukus na još viši nivo, ili izbaciti neki od sastojaka ukoliko ih ne volite. 

Ruska salata priprema: recept na jednostavan način 

Ako nemate iskustva, možete početi sa manjim količinama, sa po 100 g, da biste videli da li vam odgovara taj ukus ili ćete nešto promeniti. Grašak i šargarepa treba zajedno da mere koliko krompir. Pileće belo meso može biti kuvano ili pečeno. Umesto njega možete koristiti prašku šunku, a mnogi se opredeljuju za varijantu pola-pola. 

Ako vam je cilj da napravite posnu rusku salatu, samo izostavite meso i jaja i koristite posni majonez.  Ovo je sasvim dovoljno da kao produkt kuvanja imate posnu rusku salatu,  koja se zove francuska i pogodna je i za posne slave.  

Na majonezu ne treba štedeti jer on održava nepromenjen ukus salate za tri dana slave. Ako vam je problem da merite sastojke, možete uzeti činijicu (npr. onu za puding) i puniti je do vrha kockicama jednog po jednog sastojka.  

Sve sastojke je potrebno kuvati posebno uz dodatak soli po ukusu (krompir, šargarepu, grašak, pileće belo meso i jaja). Krastavčiće isecite dok se povrće i jaja kuvaju da bi se iz njih iscedio višak vode. Kada se malo ohladi, seckajte povrće i jaja na sitne komade i promešajte ih, pa zatim salati dodajte majonez. 

Sve sjedinite kako biste dobili ovaj ukusni specijalitet prepoznatljivog ukusa i izgleda!

Uživajte!

Ruska salata

Ruska salata – recept sa industrijski seckanim smrznutim povrćem

Recept za rusku salatu pretrpeo je revolucionarnu promenu u trenutku kada su se u prodavnicama pojavile kese zamrznutog povrća na kojima lepo piše da je za rusku salatu. 

I kako smo mogle da odolimo!

Obari se za deset minuta, ocedi i ohladi dok mi naseckamo krastavčiće i dovršimo šunku koju su nam na željenu debljinu izrezali već na delikatesnom odeljenju samoposluge.

Najjednostavniji recept za rusku salatu od zamrznutog povrća izgleda ovako.

Ruska salata sastojci: 

 • 450-500 g ili jedna kesa zamrznutog povrća za rusku salatu
 • jedna teglica (oko pola kilograma) kiselih krastavčića
 • 200-250 g praške šunke (ili ista količina obarenih pilećih prsa)
 • 2 kuvana jaja
 • 200 g ili jedna kesica majoneza
 • 2 kašike senfa
 • so i biber po ukusu

Neko umesto senfa u majonez dodaje dve kašike kisele pavlake, a mogu se dodati i drugi začini po ukusu. Neke domaćice se žale da u kesi zamrznutog povrća nije dobar odnos krompira, šargarepe i graška, pa dodaju barem još jedan kuvani krompir po kesi. 

Neke su izbacile jaja jer se raspadaju pri seckanju i zamenile ih sa dodatnih 50 grama šunke ili belog mesa, druge su izbacile grašak jer im ne vole deca. 

I svaka ta ruska salata je specijalitet za sebe! 

Sve u svemu, privlačna moć zamrznutog povrća je neodoljiva. Možete da napravite brdo ruske salate za sat vremena. I ko onda još mari što kockice liče na kaldrmu i daleko premašuje veličinu zrna crvenog kavijara iz prvobitnog recepta sa Trga trubnoj!

Nadamo se da vam je naš tekst bio interesantan, kako istorijske priče tako i jednostavni recepti za pripremu, te da vam je ruska salata sledeći specijalitet na meniju.