:uven logo Rolinstonsa crveni isplaženi jezik na crnoj pozadini

Rolingstonsi – ljuti kao na početku

Bend iz šezdesetih, snimio je 24 albuma, prodao 250 miliona primeraka, održao više od 2000 koncerata, a sada se upravo sprema na svoju 47. turneju.

Može se reći da predstavljaju samu srž moderne kulture. Njih trojica zajedno imaju 235 godina, a na muzičkoj sceni su tačno onoliko koliko imam godina, jer su prvi koncert održali 1962. godine.

Mik Džeger

Mik Džeger © Denis Makarenko / Shutterstock.com

Mik još uvek može da skoči iz stolice kao 30-godišnjak, što nije normalno za čoveka od 80 godina. Pomislite samo na ljude koje poznajete, koji nisu ni upola toliko stari, a ustaju držeći se za rukohvate. Izgleda da postoji izuzetak od pravila.

U stvari, sva trojica imaju taj mladalački stav. Neverovatno!

Iskorak posle 60 godina

Za razliku od prvih promocija šezdesetih, čija eha smo mogli da pročitamo u štampi nakon nekoliko nedelja ili meseci, sada smo mogli sve uživo da pratimo, sa svim onim iščekivanjem kao da smo tamo, u Hackney Empire teatru u Istočnom Londonu, koji ima samo duplo dužu tradiciju od samog benda .

I sami su uporedili ovu sa prvom promocijom u karijeri, kada su se, za razliku od hiljade novinara danas, pojavila samo dva, koji su uzeli albume koje su im doneli i otišli. Zaista, iskorak nakon šezdeset godina.

Promociju je vodio Džimi Falon, poznati američki komičar, voditelj i glumac, koji se rodio kada je bend objavio svoj petnaesti album, 1974. godine, a koji je doleteo iz Njujorka samo za ovu priliku. Morao je mnogo da radi da bi preslušao sve i naučio, ali izgleda da je dobro odradio svoj posao pa je uspešno parirao Miku Džegeru, Roniju Vudu i Kitu Ričardsu koji su se zabavljali kao na početku svoje karijere.

Sam naziv albuma je kontroverzan. Hackney Diamonds u slengu znači razbijeno staklo koje ostane iza provalnika. Kit Ričards kaže da su razmišljali da albumu daju ime Hit and run ili Smash and grab i onda im je palo na pamet da ga nazovu Hackney Diamonds što je nešto između. U stvari, kada imaš toliko godina, uradiš album od Božića do Dana zaljubljenih, smisliš Hackney naziv, snimiš 23 numere i spreman si za turneju, onako kako si to već radio skoro pedeset puta. Jednostavno, zar ne?

Sećanje na Čarlija Votsa

Prva pesma i tema albuma je Angry (Ljut), kao da su na početku karijere. Kažu da su mislili da svaka pesma treba da bude ljuta. Opet toliko bunta. Opšti utisak je da su pokazali svežinu i polet, koju izgleda niko nije očekivao od njih, na šta su odgovorili: Ne ljuti se na mene. Iako im je Čarli Vots očigledno nedostajao, prihvatili su njegovu preporuku da ga zamene Stivom Džordanom (čini se da su prvi put to javno rekli, odnosno kako je Kit rekao – sa blagoslovom Čarlija). U znak sećanja, na album su stavili dve numere snimljene sa Čarlijem 2019. godine (Čarli Vots je rođen 1941, a umro je 2021), a on se pojavljuje i u spotu za pesmu Angry, kao da odobrava sve to sa onoga sveta.

Rolinstonsi, sa :arlijem Votsom, nastup 2019.

Nastup sa Čarlijem Votsom 2019. © Bruce Alan Bennett / Shutterstock.com

Sledeća pesma, Sweet Sounds of Heaven, prava je duhovna himna. Ona povezuje tri velika muzičara, tačnije Stivija Vondera na klavijaturama i vokal Lejdi Gage sa Rolingstonsima i Džegerom, koji je duhovito opisao pesmu kao „jevanđelje”, o spasenju i slavljenju života u čast pokojnog bubnjara benda Čarlija Votsa.

Predstavljanje pesme bila je idealna prilika da se našale ko ide u crkvu, a ko ne jer, naravno, nije teško pogoditi. Međutim, njihov „sveti gral” nije religija, nego studio, jer tako je sve i nastalo. I dalje smatraju da kad imaju ideju – uđu u studio i snime ploču, bez mnogo osvrtanja na to koliko se to drugima sviđa. Znaju da ako se njima dopadne i publika će voleti. Bar je tako bilo prvih šezdeset godina.

Neka vrsta blagoslova

Angry su upravo tako napravili. Želeli su da se njima svidi, a onda su je svi zavoleli. Ideja je bila da to bude kao singl koji najavljuje album. I to me je podsetilo na ranija vremena kada je bilo mnogo rokenrola oko nas.

Danas, kao da sve to posustaje, pa se čini da su album i nova turneja došli u pravom trenutku, jer Rolingstonsi su oličenje rokenrola.

Ipak, za mene je promocija bila kao neka životna lekcija. Gledati nekoga ko je 20 godina stariji od mene, ko ima više energije, samopouzdanja i razmetljivosti od većine umetnika koji su upola mlađi i ko je i dalje u stanju da pravi novu, relevantnu muziku nakon 60+ godina, prosto nema cenu.

Neka vrsta blagoslova.

Kako je Kit rekao, sećajući se Madija Votersa kao svog uzora, „prati tunel sve do kraja” (engl. follow the tunnel all the way through to the end).

Naslovna ilustracija, logo Rolingstonsa ©Md. Latif Mamun / Shutterstock.com