Dzo i Dzil Bajden

Revolucionarni Bajdenovi – u novi dom unose ljubav i crveni sos

Prve dame donosile su razne novitete u Belu kuću, ali Džil Bajden pisaće istoriju ako zadrži svoj profesorski posao, dok boravi u domu koji je personifikacija američke moći

Prve dame donosile su razne novitete u Belu kuću, ali namera Džil Bajden da zadrži svoj profesorski posao, dok boravi u domu koji je personifikacija američke moći, predstavlja pravu revoluciju.

Bajdenovi su prošli kroz vatru i vodu, uspehe, padove, porodične tragedije i uvek su se međusobno podržavali. Sve što su želeli da kažu o romansi koja traje 43 godine, već su ispričali u brojnim intervjuima ili objavili u biografskim knjigama Where The Light Enters (Džil Bajden) i Promises to Keep (Džo Bajden).

Za studente dr B., a ne druga dama

Džo Bajden uvek je podržavao karijeru supruge, pa se tokom njegovog potpredsedničkog mandata u administraciji predsednika Baraka Obame, Džil Bajden već upisala u istoriju kao prva druga dama koja je imala plaćeni posao profesorke engleskog jezika na koledžu. Svojevremeno, ona je objasnila kako je za njeno mentalno blagostanje važno da ima sopstvenu svrhu u životu.

Džil Bajden ima dve magistrature, a doktorirala je 2007. godine. Kao druga dama, predavala je redovno osam godina, a studenti su je zvali dr B.

mark reinstein © / Shutterstock.com

S druge strane, upravo je Džil Bajden dva puta držala porodičnu Bibliju dok je njen suprug polagao zakletvu prilikom stupanja na položaj potpredsednika SAD, a ove godine je, navodno, odigrala važnu ulogu prilikom izbora Kamale Haris za potpredsednika.

Džil Bajden ima dve magistrature, a doktorirala je 2007. godine. Kao druga dama, predavala je redovno osam godina, a studenti su je zvali dr B. Za to vreme namerno se distancirala od poznatog supruga, tako da mnogi nisu ni znali da je reč o supruzi potpredsednika SAD. Navodno je čak i agente iz pratnje nagovarala da se oblače tako da se utope u okolinu.

„Kada me studenti pitaju da li sam udata za potpredsednika, kažem da sam mu rođaka”, ispričala je svojevremeno. Sada je Džo Bajden, ističući njenu predanost pozivu, poručio prosvetarima: „Imaćete jednog svog u Beloj kući.”

Inače, pre preseljenja u Vašington, Džil Bajden predavala je na koledžu, u javnoj srednjoj školi i u psihijatrijskoj bolnici za adolescente. Od 2009. do 2017. godine zalagala se za lakši pristup koledžima, za podizanje svesti o prevenciji raka dojke, a zajedno sa prvom damom Mišel Obamom inicirala je pomoć vojnim veteranima i njihovim porodicama za pristup obrazovnim programima i resursima za zapošljavanje.

Bajdenovi su prošli kroz vatru i vodu, uspehe, padove, porodične tragedije i uvek su se međusobno podržavali

Crush Rush © / Shutterstock.com

„Džo voli Džil”

Među mnogim iznenađenjima koja je Džo Bajden tokom dugog braka priredio supruzi je i ono iz 2010. godine kada je, povodom Dana zaljubljenih, na drvetu postavio pločicu sa natpisom: „Džo voli Džil”.

Romansa Bajdenovih počela je dok je ona bila studentkinja, a on mladi političar u usponu. Iza Džil je bio neuspešni brak, a Džo je bio udovac sa dvojicom sinova, nakon što su njegove supruga i ćerka izgubile život u nesreći 1972. godine.

Na prvi sastanak izašli su u bioskop. Džil se Džo dopao, mada se razlikovao od momaka u farmerkama s kojima je do tada izlazila. Par se venčao 1977. godine, tek nakon pet prosidbi, jer je Džil želela da bude sigurna u svoj izbor, kao i da će biti dobra majka dvojici dečaka. Svadba je bila u Njujorku, a na medeni mesec poveli su dvojicu sinova. Ćerku Ešli dobili su 1981.

Bliskost ovog para možda najslikovitije opisuju trenuci sa mitinga – Džo Bajden je, na primer, gricnuo kažiprst supruge dok je gestikulirala tokom svog govora, a Džil Bajden je skočila pred protestante koji su nagrnuli na njenog supruga, zbog čega je na mrežama osvanula kao „heroj”.

Kandidat za predsednika našalio se da je supruga njegova tajna služba, ali nakon toga, tajna služba je zaista počela da obezbeđuje ovaj par.

„Mislim da je to zato što se plaše da će Džil nekoga povrediti”, vickasto je tada rekao Bajden.

Omiljene knjige

Džil Bajden rođena je 1951. godine, u mladosti je volela modu i čitanje, a danas uživa u mirisu biblioteka.

„Leti mi je majka dozvoljavala da budem budna do jedan ili dva i čitam knjige”, ispričala je dr B. Između pravih i elektronskih knjiga – bira opipljive, a kada su je jednom pitali šta čita, navela je Elizabet Straut (Olive, Again), Džesmin Vord (Sing, Unburied, Sing) i En Pačet (The Dutch House).

Sve što su želeli da kažu o romansi koja traje 43 godine, Bajdenovi su ispričali u brojnim intervjuima i objavili u biografskim knjigama

mark reinstein © / Shutterstock.com

Otac Džil Bajden bio je blagajnik u banci, a majka domaćica koja je brinula o pet ćerki. Dr B. ima italijanske korene, pa je odrastala jedući nedeljom kod bake i dede testeninu sa crvenim sosom. Ova porodična tradicija verovatno će se nastaviti, jer i Džo Bajden voli klasičnu italijansku hranu, picu i testenine.

Dr B. je sa strašću opisivala miris bosiljka, origana i paradajza koji se krčkaju na šporetu.

„Nikad ne bih mogla da se zasitim ukusa i mirisa”, napisala je u svojoj knjizi, podsećajući na važnost porodičnog obroka. Kuhinja je njen teren i ne voli da joj suprug pomaže.

Tokom kampanje, Džil Bajden podelila je porodični recept za piletinu sa parmezanom koji je imao više stotina hiljada pregleda na Instagramu.

Dr B. ima italijanske korene, odrastala je jedući nedeljom kod bake i dede testeninu sa crvenim sosom

Za Džil Bajden hrana je ljubav, a okupljanje oko trpeze trebalo bi da posluži višem cilju – ujedinjenju porodice i zabavi.