vax

Reč godine – vaks

Šta nam najfrekventnija reč u 2021. godini govori o promeni odnosa snaga na utakmici između nas i pandemije? Ova je u našu korist

Vaks je reč 2021. godine, ustanovila je britanska institucija Oxford Languages, koja izdaje čuveni Oksfordski rečnik engleskog jezika. Ta vest, ma kako na prvi pogled izgledala efemerno, u sebi krije jednu dobru vest i sadrži pozitivnu informaciju o promeni odnosa snaga između pandemije i nas.

Reč vaks nije izabrana proizvoljno, već na osnovu detaljnog istraživanja. Pun oblik te reči je vakcina. U pitanju je internacionalizam, reč koja sa malim varijacijama postoji u gotovo svim jezicima.

Pobeda reči vaks je rezultat istraživanja izvršenog na korpusu tekstova od više od 14 milijardi reči

Preokret u septembru

S početkom pandemije pre dve godine, vakcine su postale vruća globalna tema. Prvo je zavladala panika što ih nema, pa kad su napravljene, razvila se polemika o tome da li su bezbedne, pa koje su bolje. Najednom, svi mi na kugli zemaljskoj znali smo o vakcinama više nego o sadržaju svojih ormana. Reč vakcina i druge slične koristili smo mnogo češće nego ikada ranije. Naravno, razvile su se i ljute polemike. I tada je korišćen skraćeni oblik vaks, ali ne češće nego drugi nazivi za istu stvar.

Druga pandemijska godina donela je vidan preokret. Stručnjaci u Oxford Languages izbrojali su da je u javnom prostoru oblik vaks u septembru bio upotrebljen 72 puta više nego na početku ove godine. Pobeda reči vaks je rezultat istraživanja izvršenog na korpusu tekstova od više od 14 milijardi reči. Urednica za nove reči Fiona Makferson kaže da je u pitanju kratka, efektna reč koja privlači pažnju. „Reč vaks, više nego bilo koja druga, ušla je u krvotok engleskog jezika”, kaže ona.

Urednica za nove reči Fiona Makferson kaže da je u pitanju kratka, efektna reč koja privlači pažnju

Počeli smo da joj tepamo

Na prvi pogled, reč vaks ne znači ni manje ni više nego što znači reč vakcina. Ali to je samo na prvi pogled. Jer, vaks od vakcina je kao Aca od Aleksandar, kao Jeca od Jelena, skraćeni oblik imena, nadimak, ime odmila. I kao što Jelenu ne počnemo da oslovljavamo sa Jeca dok se s njom dobro ne upoznamo i ne zbližimo, tako ni vakcini nismo počeli da tepamo dok se nismo na nju navikli i počeli da je osećamo kao nešto što nam je blizu. Vaks, i svi mnogobrojni izvedeni oblici, pa čak i oblik antivakser, govore da smo spontano i uglavnom nesvesno napravili veliki korak u prilagođavanju na okolnosti koje nam je nametnula pandemija. A prilagođavanje je kroz evoluciju dobro proverena čovekova taktika.

I ne samo da smo se navikli, nego smo i počeli mnogo manje da se plašimo, o čemu svedoči pomalo ironični i šaljivi ton ne samo oblika vaks, već i mnogobrojnih izvedenica.

Naravno, utakmica između čoveka i virusa još nije gotova, ali reč godine dobar je znak da je 2021. donela ozbiljne promene u našu korist.