Mirjana Bobić Mojsilović

Razvod

U kulturi koja promoviše brisanje granica između privatnog i javnog, i besomučno dokumentovanje „boljeg života” oličenog u materiji – svejedno da li se radi o prikazivanju „savršene” zadnjice ili savršenog stana, savršenog putovanja, savršenog partnera ili savršenog aksesoara, brak je postao takoreći – „ivent”, sjajna prilika za savršeni marketing, ali je razvod, dat na uvid javnosti, još veće PR ludilo.

Da parafraziram Tolstoja, u današnjoj kulturi skandala i vriska, sve srećne porodice su dosadne i liče jedna na drugu, a svaka nesrećna – spektakularna je na svoj način. Otuda objavljivanje vesti o razvodu na društvenim mrežama, uz obaveznu molbu da javnost „poštuje privatnost porodice”, predstavlja samo mali paradoks. Uz to obično ide i saopštenje da je sve fino i krasno, a da deca ništa neće osetiti, da bi uskoro usledile beskrupulozne javne bitke za nekretnine, bankovne kartice i starateljstvo nad decom.

S druge strane, takozvani „fini” razvod, porodio je novi projekat – koncept „gnezdo” – takođe zgodnu polaznu osnovu za pisanje tekstova i porast klikova na društvenim mrežama.

Kanadski premijer Džastin Trido objavio je pre mesec dana na Tviteru da se posle 18 godina razvodi, i da takođe moli za privatnost. Spekulacije o njegovim vanbračnim aferama su se taman zalaufale, kad je odjednom objavljeno da će on i njegova bivša supruga pribeći konceptu „gnezdo”. Ići će sa svojom decom na letovanje. I, njihov dom ostaće njihovo gnezdo, u koje će otac moći da svrati kad god poželi, da deca ne bi patila. Njihovo gnezdo neće biti porušeno, iako su razvedeni i svako će živeti svoj život. Podeljeni kao dve Koreje, verovatno da su Tridoovi živeli odvojene živote i pre ovih saopštenja, ali ideja da se privid braka sačuva iako je objavljeno da se brak raspao, još više ruši njegovu suštinu.

Odvojeni životi, i svraćanje u gnezdo, sa periodičnim glumljenjem srećne porodice na letovanjima i zimovanjima, sigurno je bolji koncept nego „krvavi balkanski razvod”. Pa ipak, da li možete da zamislite letovanje ili zimovanje, sa bivšim bračnim partnerom, a da svako od vas ima „svoj život”? Ili da onaj koji svraća u gnezdo ima svoj novi život, a da ga vi nemate? Ili da vi imate novi život, a da ga onaj koji svraća – nema?

Savršen brak traži savršen razvod.

Scenario za pakao ili civilizovano foliranje?