Ravnopravnost u svetu ljubimaca – oba pola pričaju sa kucama i grle ih

Žene pri izboru psa žele da pronađu idealnog, dok muškarci ne traže savršenstvo već prijatelja

Želite psa ili vam je pas potreban? Na osnovu odgovora na ovo pitanje, tvrde u časopisu Modern Dog, psiholozi bi mogli zaključiti da li ste žena ili muškarac. Psiholozi se bave pitanjem zašto određene vrste pasa koje imaju posebne karakteristike privlače određene ljude i kako se uspostavlja takva veza. U realnosti, takva matrica je slična kao kada je reč o izboru i naklonosti u ljudskim odnosima.

Psiholozi su ukazali na to da žene pri izboru psa žele da pronađu idealnog, dok muškarci ne traže savršenstvo već nekoga čija je ličnost slična njihovoj. Anketa u kojoj je učestvovalo preko 600 muškaraca i žena u Australiji pokazala je da dame zaista imaju veliko poverenje u pseće ljubimce i daju im laskave komplimente.

Želite psa ili vam je pas potreban? Na osnovu odgovora na ovo pitanje, navodno, može se zaključiti da li ste žena ili muškarac

Osećanje sigurnosti

Tako je 60 odsto žena reklo da su psi pažljiviji od ljudi, 70 odsto misli da su opušteniji, 63 odsto ih smatra lojalnijim. Nadalje, 40 odsto ispitanica ističe da su uživale u tome što im je ljubimac dozvolio da bez ometanja gledaju TV, 75 odsto njih, kad su bile tužne, pažnju su potražile od psa, a čak 80 odsto žena veoma ceni osećanje sigurnosti koji im uliva „čovekov najbolji prijatelj”.

Ono što posebno treba istaći i što važi ne samo za druge kontinente već se često čuje i kod nas, jeste da žene nikada ne bi ušle u vezu sa onim kome smeta što imaju psa. U Australiji taj procenat je 71 odsto, ali ovo verovatno važi za mnoge delove sveta.

Ćutljive i anksiozne pse privlače neurotični vlasnici koji najverovatnije u njima traže emotivnu podršku

Kako psi biraju

A šta traže psi – da li oni više vole žene ili muškarce? Manuela Vedl sa Univerziteta u Beču sprovela je eksperiment koji je trebalo da pokaže da li psi radije prilaze gazdama ili gazdaricama. Kuce su uglavnom prilazile muškarcima, ali se ispostavilo da razlog za to nije pol već neurotičnost. Ćutljive i anksiozne pse privlačili su neurotični vlasnici, koji su najverovatnije u njima tražili emotivnu podršku, pa je njihova vezanost za gazde zbog toga bila jača. Pokazalo se da to koliko često će pas prići vlasniku zavisi i od toga koliko važnosti ta osoba pridaje vremenu koje provodi sa svojim četvoronožnim prijateljem.

Pored grljenja, muškarcima nije strano ni da s kucama i popričaju, baš kao i  žene

Možda se razlog veće pseće privrženosti muškarcima krije i u tome što pokazivanje nežnosti prema psu u mnogim kulturama predstavlja jednu od retkih situacija u kojima je dečacima dozvoljeno da javno pokažu svoju „mekšu” stranu, zaključili su američki psiholog Alan Bek i psihijatar Aron Kačer. Bek kaže da i muškarci i žene maze svoje pse, drže ih u krilu, ljube, pri čemu „muškarci pse mogu da grle bez inhibicija, a da se ne osećaju manje muževno”. Pored grljenja, muškarcima nije strano ni da s kucama i popričaju, baš kao i žene.

„Sproveli smo studiju koja je pokazala da 97 odsto ljudi razgovara sa svojim psima”, rekao je Bek i dodao da su „preostala tri procenta verovatno lagala”.