Naslovna Mirjana Bobić Mojsilović

Ramonda i orao

Vidite, od sindroma „Zvezda i Partizan”, nikada se, kao društvo, nećemo odmaći. Naše kolektivno nesvesno nabaždareno je na ideju podele. Ili smo tamo, ili smo ovamo, i dva tabora moraju besomučno da se napadaju i mrze. Vlast i opozicija. Istok i zapad. Mi i oni. Prva Srbija, Druga Srbija. Balkan i Evropa. Pada mi ovo na pamet u jeku žestine koja se prosula po javnoj sceni, po portalima i po stvarnosti ove naše raspevane zemlje, posle izbora za Pesmu Evrovizije. Događalo se, koliko se sećam, mnogo puta nešto slično, uvek će kod nekog glasanja u kome odlučuju ukusi publike i žirija biti neslaganja, ali nikada, čini mi se, to nije bilo ovako. Apsolutni favorit publike, izgubio je od favorita žirija. Gnezdo orlovo protiv Lila ramonde.

Tema je iz oblasti muzike i ukusa postala politička tema bez premca. Dve devojčice od dvadesetak godina, koje sjajno pevaju, postale su mete gneva. Taj gnev je izazvan pre svega neobičnim konceptom glasanja, pa je tako bilo moguće da petočlani žiri nadglasa preko četrdeset hiljada glasova publike. Sada je Ramonda, koja će nas predstavljati na Evroviziji, ni kriva ni dužna, meta za udaranje. Pre toga je Gnezdo orlovo bilo izloženo neverovatnoj negativnoj i dirigovanoj političkoj kampanji.

A ono što je neobično jeste da se radi o tome da su obe pesme srpske – jedna govori o Natalijinoj ramondi, simbolu dizanja iz pepela i pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu, dok druga govori u alegorijama o tome da će naše nebo „biti vedro ponovo”.

Ramonda i Gnezdo orlovo su stilski različite, jedna je upakovana u moderni vizuelni ambijent, druga je upakovana u etno-stil. Naravno da se o ukusima ne raspravlja, ali neko je u žiriju rekao da je Ramonda spremna za Evropu, i to me je podstaklo na razmišljanje. U stvari, te reči su istinite. Ramonda jeste evropski simbol i Dan primirja u Prvom svetskom ratu jeste evropski praznik. Gnezdo orlovo je suviše politički nepodobno za Evropu u kojoj orlovi, srpsko nebo i vedro nebo uopšte, danas imaju sasvim drugo značenje.

Pa ipak, obe pesme slave Srbiju, i slobodu. Mi ćemo, svako po svojoj volji, pevušiti pesmu koju više volimo. Ljude je izgleda najviše razludela članica žirija koja Gnezdu orlovom nije dala nijedan poen, što je u javnosti shvaćeno kao demonstracija političkog stava.

Tako je, kako je.

Treba svim srcem da navijamo za Ramondu.

A što se ostalog tiče, Breskvica je u pravu: „Vedro biće ponovo.”