Meat concept strore Morava, gosti za barom

Prvi Meat concept store Morava – što treba da znate o dobrom mesu

Prvi beogradski Meat concept store otvorila je prošle godine popularna Mesara Morava, koja postoji na Palilulskoj pijaci već 40 godina. Ni pandemija nije smetala ostvarenju ideje sinova Dragana Mijajlovića, na koju su došli nasledivši porodičnu mesaru i razvijajući dalje koncept premijum ponude mesa, sa željom da već poznati brend, Mesaru Morava, uvedu u gastronomski 21. vek.

Tako je Beograd dobio modernu mesaru/restoran, odnosno mali gastronomski hram kakvi postoje na zelenim pijacama u svetu (u Moravi pre svega drže do španskog koncepta ), gde se na licu mesta mogu probati mesna, gurmanska iznenađenja namenjena upravo onima koji traže premijum mesne ukuse i proizvode iz ponude baš te, određene mesare.

Tradicija, ali i novi urbani koncepti

Pišući o svetskim trendovima u ishrani , zdravoj hrani i gastronomskim inovacijama, nedavno smo posetili ovo relativno novo okupljalište koje izaziva veliko interesovanje i ima zavidnu posetu.

Jasno je da su, uprkos urbanoj legendi o žalu za „pravom kafanom” sa kariranim stolnjacima, ljubitelji ove ponude željni iskustava koje nudi novi urbani ugostiteljski koncept.

Ovde se za barom sa 16 mesta uživa u konzumaciji ekskluzivnih stekova i drugih mesnih delikatesa; po potrebi se dodaju i stolovi za sedenje, ako gužva pokazuje nezaustavljivu tendenciju.

Gosti nisu samo domaći gurmani, već i brojni stranci koji žive u glavom gradu. Početak novog trenda je nastavak stare tradicije, što sada naglašava upečatljivi enterijer, u kome su klasične bele pločice zamenjene crnim pločicama, crvenim detaljima i novim logotipom.

Muške ekipe u vođstvu, uskoro izjednačenje

Trenutno, klijentelu čini 85 odsto muškaraca, mada smo prilikom posete videli i nekoliko dama. Menadžer Božidar Marković kaže da se očekuje da broj ženskih posetilaca poraste u odnosu na trenutno jake „muške ekipe”, kada polovinom decembra u novom Merkatoru bude otvoren njihov drugi Meat concept store znatno većeg kapaciteta, sa oko 70 mesta.

Šarm ovom mestu daje mogućnost da se uživa u druženju bez prethodnog dogovora, klijentela koju čine ugledni i poznati sugrađani – poslovni ljudi brojni sportisti, novinari, umetnici…

Svi oni, uz zalogaj i čašicu, uživaju i u pogledu na najkvalitetnije meso u vitrinama, umeće mesara u spremanju mesnih delikatesa, kao i u raznovrsnim pićima…

Naravno, sveže meso može se kupiti u istoimenoj mesari preko puta pijace, koja postoji od 1984. godine. Generacijski dijapazon je širok, a Marković kaže da prijatno iznenađuje gastronomsko znanje mlađih i njihovo poznavanje mesa.

Koriste se najkvalitetniji delovi mesa, specijalno obrađeni i sečeni, očišćeni od opni i žilica

Nema delikatesa bez zdravog mesa

Kao posebnu vrednost on ističe strogu kontrolu kvaliteta mesa i obradu koju svakog jutra obavljaju veterinari i majstori mesari. Marković ističe da je ovde u ponudi sveže meso bogate nutritivne vrednosti, da se koriste najkvalitetniji delovi mesa, specijalno obrađeni i sečeni, za šta su zaslužni mladi mesari, posebno obučeni da prate svetske trendove. Meso je pre svega zdravo i hranljivo, očišćeno od opni i žilica.

Gurmanska ponuda

Ponuda delikatesne linije bazirana je pre svega na odležalom mesu, koje zri najmanje 45 dana. Pored stekova Dry Aged Ribeye, T-bone i Tomahawk, odležalih ramsteka, kao kuriozitet ističu da prodaju svoj tatarski (tatar) biftek i juneću kost (butna kost bika), iz koje se posle grilovanja i pečenja u pećnici koštana srž služi na tostu ili u kombinaciji sa tatar (tatarskim) biftekom.

Čuvena grilovana juneća kost i začinjena koštana srž
Traženi delikates- pažljivo grliovana i pečena juneća kost i koštana srž

U ponudi je, ali samo u steak baru, i tanki mišić oblika trake, od dijafragme (mišić koji nosi trbušni zid), koji se griluje i seče kao taljata, vrlo ukusan, malo tvrđi od steka koji traže poznavaoci.

Njihov ponos su i Moravini ćevapi – prave se po starinskoj recepturi, isključivo od junećeg mesa i od dodataka sadrže samo so, a iz radnje se povlače posle 48 sati, jer ne sadrže aditive.

Uz prvoklasno meso i priču, svakako dobro idu različite domaće, voćne rakije, bogata je kolekcija singl malt viskija, a tu su i domaća i strana vina . Domaća vina su od autohtonih sorti, kao što su prokupac, tamjanika, probus, iz raznih podruma, jer žele da promovišu ono što naši vinari nude.

T-bobe stek za prave ljubitelje mesa
T-bone stek

Bez konkurencije

I dok u kuhinji traje ubrzana akcija i spremaju se delikatesi, prilazi nam jedan stalni gost, u želji da prenese svoje utiske. Palilulski Meat concept store mu, kaže, mnogo znači da izađe, sretne poznate i nepoznate, ispriča se, sazna novosti iz čaršije iz prve ruke. To mu je, kao starom Beograđaninu koji „gazi osmu deceniju”, kako kaže, nedostajalo već neko vreme, jer ima duh nekadašnjeg Beograda.

Upravo ta nota odmerenosti i nenametljivog uživanja u prvoklasnoj gastronomskoj ponudi mesa, tihog, uljudnog žamora i opuštenost na koju nismo navikli na mestima koja su poznata, ostavila je najjači utisak na vaše reportere. A pre svega, znanje i strast sa kojom vlasnici i kreatori ideje Meat concept store-a Morava svakodnevno unapređuju svoj posao.

Tu opravdanu notu ponosa osetili smo i kod gospodina Markovića koji mirno kaže: Nemamo konkurenciju!

Fotografije © Meat concept store Morava