Prva pomoć kod malih kuhinjskih opekotina

Prva pomoć kod malih kuhinjskih opekotina

Kada nam nekoliko kapi vrelog ulja prsne na podlakticu, ili ruku očešemo o vrelu rernu, na bolno mesto možemo da stavimo kolutove krastavca ili jogurt, koji će izvući toplotu

Dešava se da brzopleto podignemo poklopac šerpe ili ketlera u kojem je proključala voda, a dok pržimo hranu masnoća nam isprska kožu. Nekada nespretno dodirnemo peglu, rernu ili uhvatimo vrelu posudu bez zaštitnih termo-rukavica i – eto opekotina, vrlo neprijatnih i bolnih. Srećom, uz prvu pomoć kod kuće, ima načina da smanjimo eventualne probleme.

Opekotina nastaje zbog nagle dehidracije spoljašnjeg dela kože i tu je obično reč o manjim, blagim opekotinama, odnosno opekotinama prvog stepena. Ipak, i kod ovih opekotina može da se javi neprijatan bol, jer su uništene okolne ćelije. Lokalna oštećenja tkiva nastaju kada temperatura kože pređe 45 stepeni Celzijusa. Ako se desi da veću količinu vrele tečnosti, mleka, kafe, supe prolijemo po sebi, nastaće veće opekotine koje zahvataju dublje delove kože; one su ozbiljnije i tada je neophodan odlazak lekaru.

Ako opekotinu pokriva neki deo odeće, uvek ga treba odmah ukloniti. Zatim ruku, koja najčešće strada u ovim situacijama, treba staviti pod hladnu, ne ledenu vodu, i držati je tako oko deset minuta. To će sprečiti da se opekotina proširi i otekne, rashladiće kožu i hidrirati je.

Ako opekotinu pokriva neki deo odeće, uvek ga treba odmah ukloniti

Ako nam nekoliko kapi vrelog ulja prsne na podlakticu, ili ruku očešemo o vrelu rernu, šta je najbolje da koristimo? U prvih pola sata, na primer, prijaće nam kolutovi krastavca, kiselo mleko ili jogurt, koji će izvući toplotu. Mlečni proizvodi sadrže vitamine A i D, amino-kiseline, mlečnu kiselinu i protein koji će blagotvorno delovati. Ruku zatim treba isprati vodom i opekotinu osušiti (blago tapkajući ubrusom), a nakon toga najbolje je da stavimo biljni melem za opekotine, maslinovo ulje (ili neko drugo ulje), vazelin ili mast. Odlični su i gel od aloje (Aloe vera gel) ili med koji ima antizapaljensko, antibakterijsko i antifungalno dejstvo.

Plik nikako ne treba bušiti, jer upravo on štiti od infekcije povređeni deo kože

Na male (lake) opekotine možemo da stavimo i obloge od istruganog krompira, a sugeriše se i posipanje pšeničnim brašnom da bi se umanjio bol i sprečilo stvaranje plika. U slučaju da se stvori plik, nikako ga ne treba bušiti, jer može da dođe do upale. Plik koji eventualno nastane, zapravo služi da povređeni deo kože zaštiti od infekcije.

Ako opekotinu pospemo brašnom, ono se lagano uklanja posle sat vremena, a opekotina se opet namaže nekim uljem, vazelinom, mašću, Aloe vera gelom ili medom (koji opekotinu hidriraju) i to treba ponavljati (mazati) čim primetimo da se koža isušila. Stalno hidriranje ubrzava oporavak i sprečava da na koži ostane fleka. Opečeno mesto može blago da se prekrije sterilnom gazom i često maže.

Stalno hidriranje opekotine ubrzava oporavak i sprečava da na koži ostane fleka

Ako opekotina ne prolazi ili sumnjamo da dolazi do infekcije, treba odmah posetiti lekara.