Kafa za jutarnju motivaciju

Proveren supertrik za dobro radno jutro

Svaki novi radni dan počne novim jutrom, novim obavezama i zadacima koji od vas traže da budete orni, spremni, vredni i da ispunite očekivanja. Ovo je poslovni scenario koji važi za bar pola radnog sveta danas.

Ako ste pripadnik one druge polovine poslovne populacije – i vi sigurno imate neki raspored koji vas čeka. A na kraju svakog rasporeda su očekivanja koja traže da se ispune. Nije ni važno čija su.

Bilo kako bilo, svaki radni dan je nov izazov i lepo bi bilo kada bi u svakom cvetale ruže.

Preduzetnica nasmešena sedi za stolom u kancelariji,pije jutranju kafu dok proverava papire, ispred otvorenog lap topa

Nažalost, ne cvetaju. Nekada niču i korovi. Drugim rečima, nije svaki dan uspešan. Ima dana kada posao ne ide od ruke, a uglavnom tako počne od jutra.

Šta da radite?

U čemu je trik?

Mnogo je predloga i isprobanih tehnika koje su od pomoći kada jutra nisu produktivna koliko treba. Čitava struja psihologa se bavi jutarnjim ritualima koji zaista drže zadovoljavajući nivo produktivnosti. Ipak, malo je takvih koji pomažu da istrajete u primeni ovih rituala i da se držite plana. Iako možda znate tajnu kako da svakog dana budete na visini zadatka, najteži deo je kako da ostanete i motivisani da ne odustanete.

Ništa od posla ako niste dovoljno motivisani.

Šolja kafe, okružena zrnima kafe koja su raspoređena u obliku sunca

Tako su i psiholozi, u potrazi za pravom jutarnjom motivacijom, našli nekoliko modela. Istraživali su velikane koji su za sobom ostavili zavidna dela, i to ne mali broj. Pažnju im je posebno privukao trik koji je koristilo nekoliko velikih pisaca. Izvor su bili njihovi memoari i dnevnici koji su se pokazali kao prave zbirke korisnih poslovnih lekcija.

U čemu je trik?

Rejčel Botsman sa Univerziteta Oksford javnosti je otkrila šta je naučila od eksperata i primenjuje gotovo svakodnevno.

„Naučila sam jedan vrlo jednostavan trik.

Ako nešto radite danas, recimo pišete tekst ili radite na projektu, i ide vam dobro, puni ste ideja i stvar prosto teče, nemojte da završavate. Stanite na pola paragrafa ili strane. Ostavite za sutra ujutru nastavak jer ćete tako i sutradan početi u dobrom tempu gde ste stali. Ako danas završite, sutra će vam biti teže jer počinjete praktično iz početka”, zapisala je.

Devojka, sedi u turskom sedu, sa lap topom u krilu, slušalice na ušima i energično drži podignute ruke

Otkud ovakva ideja?

Pošto je ovaj supertrik mnogima doneo rezultate, veštiji istoričari su otkrili i ko je bio njegov autor. Došli su do 1935. godine i izdanja časopisa Eskvajer za koji je veliki američki pisac Ernest Hemingvej dao intervju. Između ostalog, rekao je novinaru:

„Najbolje je da stanete kada vam najbolje ide i kada znate šta je sledeće što će se desiti. Ako to primenjujete svakodnevno dok pišete, nikada se nećete zaglaviti.”

Nobelovac, koji je ostao zapamćen i kao veoma plodan pisac, ovako je savetovao druge pisce. Ponudio je svoj metod koji je njemu samom doneo vrhunske rezultate. Ma koliki bio boem i mačo, Hemingvej je ostavio iza sebe dragocen rad u svakom smislu.

Nije, naravno, sve stalo na jednom savetu jednog pisca. Istraživači psiholozi su pokušali i da dokažu da je piščev supertrik primenjiv u praksi i da je od velike koristi.

Corona, mašina za kucanje Ernesta Hemingveja

Pisaća mašina Ernesta Hemingveja u njeovoj radnoj sobi, sa pogledom na Havanu © TamasV / Shutterstock.com

U velikom stilu

Ako vas tema pametnog korišćenja vremena zanima i želeli biste da sebe u tom smislu unapredite, stručnjaci će vas podržati da sledite primer Hemingveja. Nisu, naravno, svi pisci novi Hemingvej, ali ispostavilo se da se metoda napuštanja posla kada ide najbolje – isplati. Pre svega zato jer tako sebi uklanjate najveću prepreku jutarnjoj produktivnosti. Mogućnost da novi dan započnete bez muke, pravo je olakšanje i injekcija pozitivne energije.

Tako se supertrik pisaca uselio u poslovni svet i danas ga redovno koriste velikani u biznisu. Na krilima inspiracije i produktivnosti zatvaraju svoje laptopove pre nego što im ponestane ideja i energije.

Ovo sve može u početku delovati neprirodno (ko još ostavlja posao kad dobro ide?), ali ako je verovati veteranima, ovo je pametan način da svaki naredni dan učinite uspešnim i počnete u velikom stilu.