Proširene pore neprijatelj su glatke kože, ali nisu bauk

Nakupljanje viška masnoće i nečistoća u porama, prekomerno izlaganje kože sunčevim zracima (zadebljanje kože) i, naravno, genetska predispozicija faktori su koji dovode do nastanka proširenih pora

Proširene pore na licu mogu davati neugledan izgled, i pored truda da ostvarite suprotne efekte, a sa godinama se ovo stanje veoma često i pogoršava, jer one stvaraju nepravilnu teksturu koja umanjuje gladak i blistav izgled kože.

Pore su sitni otvori na koži koji okružuju folikul dlake i olakšavaju distribuciju prirodnih ulja i sebuma na površinu kože (održavanje normalne funkcije kože i njene zaštitne barijere), kao i resorpciju preparata nanetih na kožu. S obzirom da se sa godinama usporava ćelijski metabolizam, površina kože opterećena je mrtvim ćelijama koje se sada sporije deskvamuju (deskvamacija je ljuštenje površinskih slojeva kože), pa se ove pore mogu proširiti, a kod masne i nedovoljno čiste kože zapušiti.

Štetno izlaganje suncu

Naučne studije pokazuju da iako je genetika u 20 odsto slučajeva odgovorna za pojavu proširenih pora, ostatak od čak 80 odsto pripisuje se delovanju sunčevog zračenja

piling tretman

U dodiru sa vazduhom ove masti oksiduju, pa sadržaj pora menja boju, stvaraju se mitiseri ili dolazi do razvoja bakterija i upale, što često stvara estetski problem koji se teško eliminiše. Pored toga, sa starenjem dolazi do smanjenja produkcije kolagena koji koži daje čvrstinu, pa pore gube elastičnost i potporu i šire se.

Nakupljanje viška masnoće i nečistoća u porama, prekomerno izlaganje kože sunčevim zracima (zadebljanje kože) i, naravno, genetska predispozicija faktori su koji dovode do nastanka proširenih pora. Izlaganje suncu uslovljava oštećenje kolagenih vlakana i povećanje pora. Naučne studije pokazuju da iako je genetika u 20 odsto slučajeva odgovorna za pojavu proširenih pora, ostatak od čak 80 odsto pripisuje se delovanju sunčevog zračenja.

Proširene pore najčešće se javljaju u predelu tzv. T-zone i predstavljaju veliki izazov za estetičare, jer ne postoji nijedno univerzalno sredstvo koje će trajno rešiti ovaj problem. Najbolje rezultate daje sinergističko dejstvo pravilne kućne nege i odgovarajućih profesionalnih kozmetičkih tretmana koji će ublažiti problem.

Najefikasniji tretmani

– Mikrodermoabrazija – primenom dijamantskih kristala i negativnog pritiska, mehanički se uklanjaju površinski sloj kože i masnoća, poboljšava cirkulacija i omogućava bolja apsorpcija preparata. Potrebno je sprovesti nekoliko tretmana sa razmakom od 7 do 14 dana, zavisno od tipa i stanja kože.

Najbolje rezultate daje sinergističko dejstvo pravilne kućne nege i odgovarajućih profesionalnih kozmetičkih tretmana koji ublažavaju problem

– Hemijski piling – dovodi do poboljšanja izgleda kože, smanjenja vidljivih pora, bora i pigmentnih fleka što doprinosi „osveženom” izgledu lica. Ovi tretmani mogu se sprovoditi od jeseni do proleća, a koja vrsta hemijskog pilinga će se koristiti, opet zavisi od stanja i tipa kože. Kod masne kože dobre rezultate daju azelaična, mlečna i salicilna kiselina.

– Tretmani IPL (intenzivno pulsno svetlo) laserom – sve su popularniji. Deluju po principu selektivne fototermolize čime omogućavaju ciljano odstranjivanje različitih promena na koži. Imaju veoma široku primenu u tretiranju nesavršenosti kože. I ovi tretmani se sprovode od jeseni do proleća. Broj ponavljanja zavisi od stanja kože i željenih rezultata.

– Mezopen – vid mezoterapije, predstavlja specijalno dizajniran aparat koji poseduje veći broj iglica koje mogu biti različite dužine i praviti oštećenja u koži različite dubine. Oštećenja koja nastaju provociraju obnovu kože i glačaju njenu površinu, a pritom je povećan unos seruma u dublje slojeve kože. Ponavljanjem procedura smanjuje se dubina bora, pore postaju pliće, povećava se količina kolagena, a samim tim i popravlja tonus kože.

Važnost kućne nege

Jednako bitan faktor u nezi kože jeste kućna nega. Preparati treba da sadrže komponente koje čiste, ali i supstance koje čuvaju vlažnost kože. Tako se održavaju odgovarajući pH kože i dobra hidratacija. Kada je u pitanju kućna nega, preparati za smanjenje pora mogu biti različitog oblika, od gela za pranje lica i pilinga do seruma koji ima adstrigentno dejstvo, odnosno utiče na sakupljanje kože i umanjenje pora.

Kao rezultat hemijskog pilinga javljaju se poboljšanje izgleda kože, smanjenje vidljivih pora, bora i pigmentnih fleka, što doprinosi „osveženom” izgledu lica

Pored osnovnih aktivnih supstanci, čija uloga u preparatu zavisi pre svega od tipa kože i starosne dobi, preparati za sužavanje pora u sebi dominantno sadrže veće koncentracije tanina, prirodnih aktivnih sastojaka biljaka, koji se unakrsnim vezama vezuju za strukturne proteine kože, gradeći nerastvorne komplekse (adstringentno delovanje).

U lekovite biljke koje sadrže tanine spadaju one sa više od 10 odsto tanina. Najviše ih ima u biljkama porodica Ericaceae (borovnica, brusnica), Anacardiaceae (mango, smrdljika), zatim u biljnim vrstama familija Rosaceae (jagoda, malina, kupina, divlji šipak, badem, glog….), Rubiaceae (livadna broćika), Cupressaceae (čempres, smreka) i Pinaceae (borovi)…

Sve ovo su biljni ekstrakti koji se u kozmetičkim preparatima široko koriste, kako bi svojim adstrigentnim delovanjem umanjili veličinu pora na koži. Pored vezivanja za protein kože, tanini se vezuju i za proteine bakterija, čime ostvaruju i antimikrobni efekat.

Kada je u pitanju kućna nega, preparati za smanjenje pora mogu biti različitog oblika, od gela za pranje lica i pilinga do seruma koji ima adstrigentno dejstvo

Zato su preparati na bazi lekovitih biljaka koje sadrže tanine, od kojih je posebno poznat hamamelis, veoma efikasni u nezi masne, problematične kože, ali i kože sa prošrenim porama. Pored ovih biljnih supstanci, odlične rezultate daju preparati sa alfa voćnim kiselinama u vidu pilinga i seruma, kao i serumi s vitaminom C u visokim koncentracijama, minimum 10 odsto.

Ako ste i dalje nezadovoljni svojim porama, možete pokušati sa kamuflažom odgovarajućom šminkom, a saveta za to imate napretek. Ipak, ne zaboravite da je nega osnova zdrave i lepe kože!