Propolis u drvenoj kašici, saće iz kog curi med.

Propolis – šta je, šta leči propolis i kako se konzumira?

Propolis je smolasta materija koja nastaje od sastojaka koje pčele sakupljaju sa biljaka, mešaju sa svojim sekrecijama i koriste za zatvaranje rupa na svojim košnicama. Tako sprečavaju ulazak drugim nepoželjnim vrstama.

Šta leči propolis, za šta je dobar? 

Sadrži masne kiseline i flavonoide – naročito pinocembrin, koji imaju antibakterijsko i antifungalno dejstvo, slično kao i med

Antibakterijsko dejstvo propolisa

To što propolis ima antibakterijsko dejstvo u praksi znači da može da se koristi recimo kao deo terapije ili prevencije kod bakterijske infekcije grla, ili na koži, topikalno – za bakterijske infekcije. Naravno, o terapiji treba da se konsultujete sa lekarom, pa tek onda koristite propolis.

Antibakterijsko dejstvo propolisa potiče od njegovog bogatog sastava, koji obuhvata flavonoide, fenolne kiseline, estre i mnoge druge bioaktivne komponente. Ove supstance deluju sinergijski kako bi sprečile rast i razvoj različitih bakterija. Propolis je posebno efikasan protiv gram-pozitivnih bakterija, mada su istraživanja pokazala da može biti efikasan i protiv određenih gram-negativnih bakterija.

Pored direktnog antibakterijskog dejstva, propolis takođe može pojačati imunološki odgovor tela, čime se pomaže u borbi protiv infekcija.

U praksi, propolis je našao primenu u mnogim proizvodima namenjenim za kožu, uključujući kreme, masti i gelove, kao prirodno sredstvo za lečenje površinskih rana, opekotina, akni i drugih kožnih oboljenja uzrokovanih bakterijama. Takođe se koristi u oralnim proizvodima, poput pasti za zube i sredstava za ispiranje usta, zbog svoje sposobnosti da sprečava razmnožavanje bakterija koje uzrokuju bolesti desni i loš zadah.

Ipak, kao i kod svakog prirodnog suplementa, važno je pristupiti primeni propolisa s oprezom. Dok mnogi ljudi koriste proizvode na bazi propolisa bez ikakvih problema, postoji mogućnost alergijskih reakcija kod nekih osoba.

Stoga je preporučljivo prvo testirati malu količinu proizvoda na koži pre šire upotrebe i, ako je moguće, konsultovati se s lekarom ili farmaceutom.

Pčele radilice-propolis-saće.

Propolis protiv gljivica

Antifugalno dejstovo znači da je propolis dobar saveznik u borbi protiv gljivičnih infekcija.

U osnovi propolisa nalazi se preko 300 sastojaka. 

Mnogi od ovih sastojaka, poput flavonoida, fenolne kiseline i estara, pokazuju antigljivična svojstva. Te supstance aktivno ometaju rast i razmnožavanje gljivica, čineći propolis potentnim saveznikom u borbi protiv mnogih vrsta patogenih gljivica. Propolis je, na primer, efikasan protiv sojeva gljivica koji uzrokuju kožne infekcije, kao što su Candida sp. i Aspergillus sp..

Dok se precizan mehanizam delovanja propolisa protiv gljivica još uvek proučava, pretpostavke sugerišu da propolis ometa integritet ćelijske membrane gljivica. Time se sprečava njihov rast i razmnožavanje, čineći propolis efikasnom prirodnom odbranom.

U svakodnevnoj kliničkoj praksi, propolis je našao primenu u različitim formama. Često se koristi u kozmetičkim preparatima, poput krema i gelova, za lečenje gljivičnih infekcija kože i noktiju. Pored toga, propolis može biti koristan u obliku kapi za uši ili čak vaginalnih čepića, nudeći rešenje za lokalne gljivične infekcije. Pored svoje uloge u lečenju, propolis takođe može igrati preventivnu ulogu, posebno u uslovima koji su idealni za rast gljivica, kao što su vlažna i topla okruženja.

Iako propolis predstavlja izuzetno korisno prirodno sredstvo u borbi protiv gljivica, važno je napomenuti da bi se pre njegove primene trebalo konsultovati s lekarom. Takođe, potencijalne alergijske reakcije su moguće, pa se preporučuje oprez prilikom prve upotrebe.

Drugi benefiti propolisa

Pomaže bržem oporavku u slučaju opekotina, jer promoviše rast novih ćelija, i brzo utiče na nestanak groznica izazvanih virusom Herpes simplex. Ako se uzima oralno, ublažava zapaljenje grla i, uopšte, prehlade.

Među naučnicima, ima i tvrdnji da propolis podstiče jačanje imunog sistema, ali ova tvrdnja još nije dokazana istraživanjem.

Propolis se koristi u kremama i kozmetičkim maskama za lice, a naročito je popularan u Japanu i Južnoj Koreji. 

Propolis i tinktura u flašici.

Kako se koristi propolis?

Postoji nekoliko načina za korišćenje propolisa, a preporučujemo da ga uvek koristite uz prethodne konsultacije sa doktorom ili farmaceutom.

Ovo su najčešće metode upotrebe propolisa:

  • Kao oralni dodatak ishrani
  • Razblažen u vodi kao tečnost za ispiranje usta
  • Lokalno na koži

Upozoravamo da nipošto ne treba “na svoju ruku” da stavljate propolis u maske za lice, jer može da iziritira kožu. Takođe, lako može da se dogodi da se pojave alergija i iritacije na koži. Kozmetičke maske za lice sa propolisom i medom prolaze mnoga testiranja pre nego što se plasiraju na tržište kao bezbedne za upotrebu.

Propolis se koristi kao krema, tableta, sprej, kapi, kapsule i sl. 

Istražite i druge pčelinje proizvode i iskoristite najbolje od njihove lekovitosti.