Prolećno čišćenje pribora za šminku

Prolećno čišćenje pribora za šminku

Bakterije koje mogu da se razviju u proizvodima mogu dovesti do bakterijskih infekcija i alergijskih reakcija koje se mogu lečiti mesecima nakon pojave.

Čišćenje šminke trebalo bi da se dešava češće, ne samo u proleće. Potrebno je obratiti pažnju na proizvode koji su u dodiru sa kožom. Ako koristimo droper pumpicu za tečni puder, umesto da sunđerom nanosimo ten i istim sunđerom ponovo zahvatamo ten iz ambalaže, sigurno produžavamo vek proizvodu. Bakterije koje mogu da se razviju u proizvodima mogu dovesti do bakterijskih infekcija i alergijskih reakcija koje se mogu lečiti mesecima nakon pojave.

Ne ostavljajte šminku na toplom mestu ili na suncu. Toplotom skraćujete vek trajanja proizvoda

Ako osetimo da je šminka promenila miris ili na pogled izgleda drugačije (odvojene komponente, promena boje…), nemojte koristiti taj proizvod. Odmah ga bacite. Ne ostavljajte šminku na toplom mestu ili na suncu. Toplotom skraćujete vek trajanja proizvoda, a bakterije se brže razvijaju u toploj sredini.

Maskara koju ste počele koristiti ima rok trajanja otprilike tri meseca

Posebnu pažnju treba da obratimo na šminku koju koristimo oko očiju. Olovke moraju redovno da se zarezuju nakon svake upotrebe. Okrenite olovku jedan krug u rezaču da skinete sloj koji je bio u kontaktu sa kožom. Maskara koju ste počele koristiti ima rok trajanja otprilike tri meseca. Kako ne biste morale da pamtite kad ističu ta tri meseca, ubacite sebi u kalendar kad je vreme da kupite novu. Isti rok trajanja imaju i svi tečni ili gelasti ajlajneri.

Šminku ne delimo ni sa kim, kao ni pribor

Kremaste senke za oči imaju kraći rok trajanja od suvih. Sva šminka koja je na vodenoj ili masnoj osnovi brže se kvari od suvih, praškastih proizvoda.

Presudna stavka u održavanju higijene proizvoda je i higijena pribora. O načinu pranja i čišćenja pribora, pre svega četkica, već je bilo reči. Jednom nedeljno je obavezno da se četke operu, te pravilno i dobro osuše. Šminku ne delimo ni sa kim, kao ni pribor. Ako više osoba koristi iste četkice, potrebno ih je obavezno oprati između svakog korišćenja. Čak i da vam je ostao skoro nekorišćen suvi proizvod, nakon dve godine bolje je da ga bacite. Ne rizikujte zdravlje svoje kože!

Olovke moraju redovno da se zarezuju nakon svake upotrebe

Neotvorenu i nekorišćenu šminku čuvajte u frižideru ili na nekom drugom hladnom i mračnom mestu do korišćenja, ali i neotvoreni proizvodi imaju limitiran rok trajanja.