Mladić i devojka, sede za radnim stolom i drže spuštene glave na tastaturu sopstvenog lap topa zbog stresa

Probajte tehniku 5-4-3-2-1 da se smirite kad izludite

Poslovna neizvesnost – podvučena inflacijom i otkazima.

Vladavina digitalne komunikacije i njene novine – koje nije lako pratiti.

Lojalnost robnim markama i kompanijama – nije više na ceni.

Na ovu listu možete dodati još promena koje nikoga nisu zaobišle poslednjih godina, poslovnih pre svih. I, ako se pozabavite vestima iz sveta biznisa, i sami ćete steći utisak da je ceo svet na kratkom fitilju. Sve je više primera propalih poslova i njihovih lidera, nezadovoljnih mušterija i klijenata, sve je veća potreba za HR ekspertima i psihološkom podrškom.

Ako ste svakodnevno aktivni deo poslovnog sveta, ništa od ovoga nije vam novo.

Šta je s ljudima?

Stres se i ranijih godina pominjao, pritisak je oduvek bio tu, kratki rokovi ili loša komunikacija. Kovid pandemija očigledno je dodatno začinila napetost, pa su svi skloniji anksioznim stanjima i panici, više nego ikada. Tako bar pišu psiholozi, sa željom da razumeju ’loša’ ponašanja, i to bes pre svih, frustracije i stres. Ljudi se, kako neki od njih pišu, ponašaju čudno.

Tako je i Olga Hazan, u potrazi za korenima ovog ’ludila’, ispitivala društvene mreže i zaraznu nepristojnost koja vlada. Očigledan je i problem nedostatka osoblja, tu je i izolacija, alkohol i tablete. Kako i sama kaže, mnogi žive u poslovnom okruženju koje im ide na živce, u slobodnom prevodu da svako razume.

Šta da radite?

Posle ovako nanizanih dijagnoza, u kojima je akter gotovo svako radan i vredan, postavlja se pitanje:

Šta da radim kada izgubim kontrolu, kada tuđe postupke i ’ludila’ ne mogu da kontrolišem i kada ne mogu da kontrolišem svoje reakcije?

Stručna literatura, tekstovi na stručnim i manje stručnim portalima, prepuni su saveta kako da držite stvari u svojim rukama i sačuvate kontrolu u stresnim situacijama. Da se pokupite i pobegnete zbog straha, nije prikladno (bilo bi da ste u savani suočeni sa glađu lava koji je krenuo ka vama).

Psiholog Suzan Albers-Boulig sa klinike Klivlend predlaže tehniku koju je nazvala 5-4-3-2-1. Odlična je za primenu ako ste, recimo, suočeni sa neprijatnim klijentom ili kratkim rokovima.

Ideja koja stoji iza ove tehnike je vrlo jednostavna:

Koristeći svojih pet čula, nateraćete sebe da se usredsredite na taj aktuelni trenutak i vaše fizičko okruženje. Ovako ćete sigurno sprečiti svoju maštu i moždane funkcije da konstruišu najgora moguća scenarija, što je siguran način da se zarobite u čarobnom krugu panike i anksioznosti.

Korak po korak

Prvo – registrujte pet predmeta koje vidite oko sebe. To mogu da budu olovka, sat ili fleka na zidu. Bilo šta u vašem vidnom polju.

Drugo – registrujte i dodirnite četiri stvari iz okruženja. To može biti vaša kosa, šolja ili tlo pod nogama.

Treće – registrujte tri pojave koje možete da čujete. Ovo može biti bilo koji zvuk koji dolazi spolja – od pesme sa radio-stanice i automobilske sirene do krčanja iz vašeg stomaka (jer niste stigli da doručkujete).

Zatim, registrujte mirise. Usredsredite se na dva. To može da bude miris kreme kojom ste namazali ruke, miris olovke, miris kafe koja je još uvek u vašoj šolji. Ako treba, izađite nakratko napolje i pronađite neki spoljašnji miris.

I, na kraju, registrujte jedan ukus. Pokušajte da opišete ukus koji je trenutno u vašim ustima. Kafa? Žvaka? Bombona? Delovi ručka?

Ovo je samo jedna tehnika koja se pokazala moćnom u situacijama kada morate da smanjite stres, pritisak, anksioznost, paniku, ali, naravno, da nije jedina. Njena velika prednost je to što će vas naterati da se povežete sa svojim čulima, što je samo po sebi najbolja zaštita da ne izludite.