Priroda

Tri vesti u suštini kriju istu temu, oličenu u ludilu i izvitoperenosti savremene civilizacije – radi se o pokušaju da se na silu, uredbama, etiketama, dodavanjem novih značenja – pobedi priroda

Tri vesti su mi poslednjih nekoliko nedelja zaokupile pažnju – jedna svojom skoro nadrealističkom apsurdnošću, druga zato što nas pravi ludima i treća koja me je zasmejala. Ali sve tri vesti u suštini kriju istu temu, oličenu u ludilu i izvitoperenosti savremene civilizacije – radi se o pokušaju da se na silu, uredbama, etiketama, dodavanjem novih značenja – pobedi priroda.

Prva vest: navodno je neka učiteljica u Americi dobila otkaz jer je odbila da učeniku, koji sebe doživljava kao vuka, na arlaukanje – odgovori arlaukanjem. Čovek koji veruje da je vuk, oseća da su mu ugrožena ljudska prava da se oseća kako se oseća i da mu društvo adekvatno odgovara. Bizarnost ove priče govori o besmislenosti svih savremenih „buđenja”, skrojenih, izgleda, ne zato da bi oni koji se osećaju kao vukovi mogli slobodno da arlauču, nego da se svaka normalna učiteljica zabrine nad sopstvenom nazadnošću zbog koje će vrlo lako završiti ne samo na birou za nezaposlene, nego i na stubu srama.

Vrli novi svet

Druga vest: američki plivač koji je na četiristo i nekom mestu na rang-listi, preko noći postaje devojka, jer se tako oseća, i takođe preko noći, sada kao plivačica, postaje američka šampionka broj 1. Ženski sport, logika i zdrava pamet morali su da ustuknu pred ovim diktatom „nove normalnosti”. Pobednica ili pobednik, to više i nije bitno, jer je u savremenom svetu, ionako, sve relativno. Ipak, nijedna žena ne može da se takmiči sa ovom plivačicom koja se oseća kao žena. Ideja da je promenom pola ovde pobeđena priroda i bukvalno je pala u vodu. U svim trkama u bazenu, upravo priroda odnosi pobedu. Muškarac koji se oseća kao žena, ipak pliva kao muškarac.

Treća vest: Bogoljub Karić je objavio ovih dana da namerava da podnese zahtev da mu se promeni godina rođenja u krštenici. Oseća se kao da je 1974. godište. Smejala sam se, ubeđena da je Bogoljub ovim hteo samo da pokaže dokle će nas dovesti sva ludila savremenog sveta. A ako se nije šalio, onda će sigurno jednog dana i on imati pravo da tuži nekog svog vršnjaka koji mu se bude obratio sa „čika Bogoljube”, pošto je ono što osećamo i ono što nam piše na nekom papiru, jače od onoga što vidimo i znamo.

I postoje samo tri reči za ovo što gledamo i što nam se događa:

Vrli novi svet.