Crnokosa , poslovna žena pravi plan i piše spisak rukom, gledajući prognoze na ekranu kompjutera

Preporučenih 10 pitanja posle odmora

Sve nas čeka druga polovina poslovne godine. Letnja vreva i sezona godišnjih odmora su na zalasku, a i gradske ulice su se odmorile od neumorne gužve. Život se uskoro vraća u redovno, radno stanje.

Nije neobično da mnogi poslovni ljudi ovaj deo godine koriste za analizu rezultata od početka januara. Nije neobično i da sada prave planove za nastupajuće dane do božićnih praznika. Ako biste se konsultovali sa psiholozima ili poslovnim guruima, rekli bi vam da je sredina godine odlična prilika da se preispitate, procenite kakav vam je poslovni status, jeste li postigli planirano ili ste se udaljili od svojih ciljeva i želja.

Prošlo je prvih poslovnih šest meseci, ali još uvek imate drugu polovinu godine da se posvetite korekcijama ili da nastavite dalje putem koji ste utabali.

Zaposleni oko okruglog stola i razmena ideja u kom pravcu voditi posao

Različiti mentori i terapeuti predlažu neku vrstu resetovanja sredinom godine. Cilj je da razmislite o mesecima koji su iza vas, da prođete kroz sve dobro što ste postigli, kroz neuspehe i razočaranja i da iz preostalih dana do kraja godine izvučete maksimum. Da bi vam olakšali, formulisali su desetak pitanja dovoljno provokativnih i izazovnih da vas navedu na razmišljanje i preusmere ako ste kojim slučajem zalutali ili izgubili fokus.

Od najbolje stvari do navike

Prođite kroz naredna pitanja i odgovorite na njih. Videćete da će vam pomoći da se pre svega locirate na vašoj ličnoj mapi uspeha i sami sebe procenite – da li se držite dobrog pravca ili ste usput od početka godine ’izgubili kompas’ i vrtite se ukrug.

Prvo pitanje je da probate da prođete kroz svaki prethodni mesec i sebi priznate koja je to najbolja stvar koja vam se desila u svakom? Lakše je svoje ciljeve prilagoditi sa stanovišta radosti, snage i optimizma nego neuspeha i razočaranja, kaže mentor Natali Trajs. Svako ima prirodnu tendenciju da se usredsredi na ono što još nije uradio i na propuste.

Ali, Trajs uvek poziva da se prisećate dobrih poteza i da birate ono dobro što ste postigli.

Devojka lepi i sortira raznobojne stiker podesetnike

Šta želite da prestanete da radite u naredna četiri meseca – drugo je u nizu preporučenih pitanja. Reći ’ne’ je uvek ne vrhu liste važnih zadataka, pa tako i za mesece koji slede. Što više toga odstranite iz svog života, a što znate da vam ne donosi dobro, više prostora i energije ostavljate za dobro.

Koje mi navike trebaju da bih uspeo/la da ostvarim planirano do kraja godine? Ovde uvek dobro dođe podsećanje na razliku između snova i ciljeva. Ovi drugi imaju iza sebe dobro razrađen plan. Navike su mali koraci i morate ih praviti ako uopšte planirate da ostvarite svoje ciljeve. Put do velikog uvek vodi malim koracima koje je svakako lakše sprovoditi u delo.

O ometanju i emocijama

Šta je to što me je do sada usporavalo ili sputavalo – još je jedno u nizu pitanja. Možda je sitnica – kasnije ustajanje iz kreveta. Možda je nešto veliko – na primer, nezavršavanje obaveza na vreme. I jedno i drugo ometa, pa psiholozi kažu da je važno da dijagnostikujete ovakve ometajuće faktore.

Postoji li nešto od obaveza koje i dalje stoje na vašoj listi nezavršenih? Bilo da je to odlazak na kontrolu kod zubara ili odgovor na ponudu koja traži malo više vaše pažnje i vremena, razumite da je od izuzetne važnosti da ovakve obaveze pod hitno brišete sa liste nezavršenih i da ih završite.

Na čemu ste posebno zahvalni od početka godine do danas – još jedno pitanje koje je omiljeno poslovnom psihologu Eloiz Skiner i na kome insistira jer je veoma moćno. Ovo vam može pomoći da ustanovite gde zapravo treba da ulažete svoju dragocenu energiju u narednom periodu. Videćete da će vam mnogo novih ideja pasti na pamet.

Kako želim da se osećam do kraja godine? Tačnije, kakav želim da mi bude kraj godine? Ako ste vizuelac ili praktičar, ovakva pitanja su veoma delotvorna. Kada budete odgovarali, bavićete se emocijama i stanjima koja priželjkujete i samim tim ćete kreirati vizije i čitavu paletu raspoloženja. Možete i da počnete od segmenata života – porodice ili karijere ili zdravlja ili putovanja. Neverovatno koliko je svako kreativan kada su raspoloženja tema i koliko svaka vizuelizacija emotivnih stanja motiviše.

Vremena ima još

Šta sam naučio/la od početka godine do danas? Ovde nije ideja da samo mislima pređete preko ključnih lekcija koje su vam obeležile prethodni period. Važno je da ih zapišete. Tek kada zapišete, videćete da li ste napredovali ili, naprotiv, stagnirali. U svakom slučaju, biće vam jasno kojim tempom treba da nastavite do kraja godine kad je učenje u pitanju, pa i napredak.

Mlada devojka pravi beleške na stikerima

Ovakva pitanja se uglavnom završavaju ključnim, koje se tiče vaše lične prognoze za preostala četiri meseca. Kako ću se osećati na kraju godine ako se udaljim od svojih ciljeva – pitanje je koje traži punu dozu iskrenosti i veoma je dragoceno. Odgovor će vam i sam reći da li vam treba dodatna motivaciona injekcija. Iskoristite ovo pitanje da izazovete stanje razočaranja i frustracije koje vas sigurno čeka ako nastavite da život i posao vodite stihijski. Ovo nisu nimalo prijatna stanja i mogu se izbeći ukoliko se reaguje, a vremena ima još.