mirjana bobic mojsilovic - kolumna

Preljubnici

Javnost se podelila na one koji govore „Ja sam Ljupka” i na one koji  govore „Ja nisam Ljupka”. Hamletovska dilema Srbije – biti ili ne biti ogorčena žena – izgleda da nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Jedan moćan čovek varao je svoju ljubavnicu, i to je postala tema dana. Jer, ljubavnica je pevačica, a preljubnik visoki policijski čin. Da stvar bude grđa, afera je postala poslastica za javnost, jer je očajna ljubavnica preljubniku polomila skupocene automobile, a možda i neki zub. Javnost se podelila – na one koji govore „Ja sam Ljupka”, i na one koji  govore „Ja nisam Ljupka”. Hamletovska dilema Srbije – biti ili ne biti ogorčena žena – nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Ljubavnica se javila zakonitoj supruzi da joj objasni kakav joj je muž.

Na kraju, preljubnik se javno izvinio porodici zbog svojih donžuanskih avantura.

Meni ovde ništa nije ni smešno, ni simpatično. Ni preljubnik, ni preljubnica. Ko podržava ženu koja se sveti muškarcu tako što mu polomi kola, sutra mora da podrži muškarca koji polomi ženu. Agresija je agresija.

I, šta u ovim petparačkim pričama imamo? Špijuniranje, prislušne uređaje, praćenje, ljubomoru, osvetu, bruku, javni skandal, gubitak svih skrupula, ucene, srozanu instituciju braka, moć, novac, skupocene automobile? Ne, dragi moji, to nije serija, to su preslikani dramski zapleti iz rialitija, i neka se niko ne začudi ako akteri ove stvarnosne priče sutra osvanu u dvadesetčetvoročasovnom TV brlogu.

Meni ovde ništa nije ni smešno, ni simpatično. Ni preljubnik, ni preljubnica

Tražili ste, gledajte!

Ako je moguće da ovih dana jedan „rijaliti selebriti” javno preti ubistvom jednoj ženi, onda je ovo što nam ovih dana skreće pažnju, samo dokaz više da je lestvica ogavnog spuštena na najniži nivo, i da se uskoro užasi stvarnosti neće više svoditi samo na sačekuše kriminalnih klanova. Paradoks i leži u jednom malom detalju – slava je zamenjena ozloglašenošću. Javnost je anestezirana, na delu je rat protiv pristojnosti, ljudskog dostojanstva i otmenosti, koji traje predugo da nas ne bi oprljio.

Oni kojima je sve ovo zabavno, i ne znaju da su podlegli čuvenoj de Ružmonovoj rečenici:

Najveće lukavstvo đavola je u tome da nas ubedi kako ne postoji!