Praznične svađe: mnogo šećera ni oko čega

Ako ste se za praznike svađali s partnerom, spadate u 35 odsto parova kojima treba recept jednog oksfordskog profesora i jednog iranskog sveštenika

Povratak u svakodnevicu posle produženih novogodišnjih praznika uvek donosi priče o tome kako je sve bilo savršeno. Ali ako vam je praznike pokvarila bračna ili porodična svađa, možda će vam biti lakše da znate – spadate u 35 odsto parova koji se posvađaju za praznike ili na godišnjem odmoru. Ovaj procenat, zapravo, predstavlja rezultat istraživanja obavljenog na Univerzitetu Severnog Ilinoisa, među mlađim parovima, a odnosi se na praznične svađe koje su ispitanici smatrali korakom do raskida. Kod dužih brakova i stabilnijih veza, praznična svađa može da se smatra sezonskim gripom – nekad se preboli na nogama, a nekad ostavi ozbiljne posledice.

Kod dužih brakova i stabilnijih veza, praznična svađa može da se smatra sezonskim gripom – nekad se preboli na nogama, a nekad ostavi ozbiljne posledice

Opasnosti Pariza i ruske salate

Pomenuto istraživanje klasifikovalo je i neke tipično praznične okidače. Na primer, ako putujete, naročito ako ste izabrali neku izazovnu destinaciju, sigurno imate velika očekivanja. Pitanje je samo da li ste vi i vaš partner ta očekivanja usaglasili. Jer ako ste vi hteli da uhvatite nešto od rasprodaja, a on je bio za još jedan muzej, mogu da vam presednu i Rim i Pariz. Osim toga, svi turistički vodiči će vam reći da su putnici uvek svadljivi i stavljaju iracionalne primedbe na smeštaj ako su gladni i premoreni. Pa to važi i za vas i vašeg partnera. Prosto, kad vam padne nivo šećera u krvi, padne vam i prag tolerancije.

Isto važi i kad se nivo šećera naglo i znatno uveća, a tradicionalne kućne varijante, pa i najluđe noći u restoranima, prave su energetske bombe. Ruska salata, mnogo mesa i slatkiša, ako nisu začinjeni plesom, dokazano povećavaju nivo šećera u krvi, a skraćuju fitilj. I naravno, u najluđoj noći uvek je mnogo alkohola, a to znači i mogućih okidača.

Ako ste vi hteli da uhvatite nešto od rasprodaja, a on je bio za još jedan muzej, mogu da vam presednu i Rim i Pariz

Umetnost je „biti par”

Međutim, praznici su i predah od inače prebrzog životnog tempa, kada partneri konačno imaju više vremena jedno za drugo. A baš tu se krije opasnost. Jer lako mogu da se ukažu problemi trpani pod tepih. U stvari, supružnici se obično posvađaju zbog banalnih stvari, kao što je program na televiziji ili poklon za nečiju mamu, ali to je tek vrh ledenog brega. Nešto zbog predrasuda da se za praznike ne razgovara o ozbiljnim stvarima, a više zbog toga što je „biti par” ozbiljna umetnost kojoj nas nigde ne uče, kako kaže Teodor Zeldin autor kultne knjige Intimna istorija čovečanstva. Profesor Zeldin objašnjava da je problem u tome što su nas od pamtiveka učili kako da govorimo, da naša civilizacija ima kult retorike – a niko nas nije učio kako da slušamo drugog!

Problem je u tome što su nas od pamtiveka učili kako da govorimo, naša civilizacija ima kult retorike – a niko nas nije učio kako da slušamo drugog!

Vežbe slušanja

Dokazano je da dok slušamo drugog, mi sve vreme mislimo kako da mu odgovorimo, pošto „naš mozak odbacuje ono sa čime se ne slažemo, a prima ono sa čime se slažemo”. Zeldin ukazuje da su se partnerski odnosi u poslednjih sto godina iz korena promenili, jer žene su danas obrazovane, i neće „da ućute”. Zato profesor predlaže da isprobamo tehniku koju je on zasnovao na sledećem iskustvu: U Iranu se sreo sa jednim visokim sveštenikom koji je, razgnevljen na zapad, dugo govorio i čak vikao na njega. Ali profesor se koncentrisao da ga sluša i nije odgovarao. Sveštenik je odjednom stao i rekao: „Hajde da počnemo ovaj razgovor iz početka”. Kad ga je profesor pitao šta se promenilo, sveštenik je odgovorio: „Vi ste me slušali”.

Ako neki naredni praznik opet podstakne svađu, isprobajte ovu vežbu. Pomogla je da se sporazumeju jedan iranski sveštenik i jedan oksfordski profesor, možda će pomoći i vama i vašem partneru.