mirjana bobic mojsilovic - kolumna

Prava prilika

Kad sam letos krečila, pronašla sam cipele – očuvane i nenošene, ali smešne, previsoke, nepotrebne… Cipele koje nisu sačekale bolju priliku

Nedavno, čekajući u redu ispred pošte, nehotice sam čula razgovor muža i žene. On mi je delovao malo umorno, dok je ona je bila nervozna i zamišljena. Nosila je veliku kesu sa logotipom jedne poznate firme.

Pomislila sam da je izvesna napetost među njima prouzrokovana „šopingom” koji se namestio između njih dvoje.

Ima muškaraca koji ne vole kad žene kupuju. Ima žena koje neumereno troše. Ima brakova u kojima se ravnoteža održava tim sitnim nesuglasicama oko gluposti, pomislila sam.

I, kako sam se samo prevarila!

„Znači, sutra oblačiš tu haljinu?” pitao je muž, ali je u stvari nije pitao, nego je nekako „utvrđivao” gradivo.

„Ne znam, videću”, rekla je i premestila kesu u drugu ruku.

„Ne znaš?”, prošaputao je razočarano.

Dok čekamo pravu priliku, prolazi moda, ali prolazi i život

Odmahnula je glavom.

„Ali, prelepo ti stoji”, rekao je muž tiho, nežno je dotaknuvši po leđima.

„Suviše mi je….”, promrmljala je, „čuvaću je za neku svečaniju priliku”.

„Molim te, nemoj ništa da čuvaš”, tiho i kroz zube zavapio je muž, „nosi i cepaj, kupićeš opet… nemoj neki maler, neku bedu da nam prizivaš…”

Došlo mi je bilo da se umešam, i da mu kažem „Bravo, gospodine!”.

Kakav car!

Pomislila sam kako je čovek u pravu, i pomislila sam kako sam i sama patila od onog starog, nasleđenog sindroma koji su nam usadile naše čuvarne majke – da čuvamo haljine, i cipele, i nakit, u plakarima, za neku bolju priliku, jer nikada nije dovoljno dobra prilika kao ona koju čekamo da dođe i pretvori nas, Pepeljuge, u princeze iz bajki.

U međuvremenu, dok čekamo pravu priliku, prolazi moda, ali prolazi i život.

Kad sam letos krečila, pronašla sam cipele koje sam obula samo nekoliko puta, jer sam ih čuvala za izuzetne prilike. Sada su mi bile smešne, i previsoke, i suviše šimi, i tako očuvane, nenošene i nepotrebne, cipele koje nisu sačekale bolju priliku, završile su u đubretu.

A što se ove čuvarne žene tiče, koja čeka bolju priliku da obuče novu haljinu, tja – mogla sam samo da zaključim da je bar što se izbora muža tiče – znala da izabere pravu priliku.