Iman je karijeru supermodel zamenila preduzetništvom i lansirala svoj brand Iman cosmetics, prilagođen potrebama tamnoputih

Poznati lansiraju bjuti brendove za korisnike svih boja i rasa

Problem s kojim su se decenijama unazad susretali kako profesionalni šminkeri tako i privatni korisnici, jeste raznovrsnost u ponudi pudera, tenova… Konkretno, reč je o pitanju boje za tamnoputije ljude svih rasa i boja.

Naravno, sada su stvari drugačije, inkluzivnost je globalno postala jako bitna, ali i dalje se određeni brendovi ograničavaju na tržišta koja su im ciljna, jer je skoro nemoguće, odnosno daleko teže i manje profitabilno, zadovoljiti sve proizvodnjom i odgovornim skladištenjem.

Poznati prave pomak

Pisali smo o linijama i brendovima koje su osnovali poznati. Veliki pomak u ovoj raznovrsnosti postigle su upravo mnoge poznate ličnosti. Svetski poznati supermodel Iman pokrenula je liniju proizvoda koji pokrivaju širi spektar boja za manje zastupljene tenove.

Njena linija Iman cosmetics, osnovana još 1994. godine, vodi se kao prva koja u svojoj ponudi ima proizvode za tamnopute. Zagovarala je i pisala tekstove na temu raznovrsnosti boje kože i o problemima s kojima se susretala kao manekenka, jer nije postojao izbor i ponuda koja bi njoj odgovarala. Ona je svoju karijeru modela zamenila upravo preduzetništvom i posvetila se razvoju svog brenda, između ostalog.

Još jedna poznata ličnost, profesionalna šminkerka Pet Makgrat (Pat McGrath), koja je i sama tamnoputa i takođe je autorka svoje linije proizvoda, stvorila je jedan od prvih većih brendova koji u svojoj ponudi imaju veliki izbor nijansi.

Ne smemo zaboraviti da je raznovrsnost tonova i podtonova jednako, ako ne i više, zastupljena i kod tamnoputih, da problem nije rešiv samo time da postoji ten dovoljno taman, već i da je bitan izbor nijansi, podtonova i pokrivnosti, da je isto tako potrebno imati odgovarajuće korektore kojima možemo pokriti nepravilnosti na koži koje se, naravno, kao i uvek, zasnivaju na teoriji boja.

Rijana © Andrea Raffin / Shutterstock.com

Pomenuli smo tada Rijanu, koja je danas najaktuelnija asocijacija za liniju proizvoda ovog tipa. Njen brend Fenty Beauty poznat je upravo po tome da u svojoj ponudi ima širok spektar proizvoda koji odgovaraju raznovrsnom spektru boje puti, trudeći se da nijanse koje imaju u ponudi budu one koje se teže nalaze, od svetlijih do tamnih, ali da pokriju baš te finese u boji.

U prošlosti snalaženje, danas izbor sve veći

Ovo su samo neka od najzvučnijih imena koja su napravila velike pomake u linijama šminke i kozmetike za tamnopute. Naravno, danas postoji veliki i svakim danom sve veći izbor, ali to nije oduvek bio slučaj.

Treba naglasiti i da su, osim pronalaženja idealne nijanse pudera i korektora, sa čim se svako nekad u životu pomučio, bitni i pigmentacija, boje i intenzitet ostalih proizvoda.

Naročito na izrazito tamnoputima, boje senki, karmina i rumenila nikada neće izgledati isto kao na svetlijoj koži, tako da se sada celi brendovi i linije posvećuju upravo njima.

Pre ove široke dostupnosti, bilo je potrebno više snalažljivosti i kreativnosti da se iskoriste postojeći proizvodi i boje kako bi se postigao zadovoljavajući efekat.

Žene su se kroz istoriju uspešno snalazile i koristile razne proizvode u razne svrhe, pre nego što se na tržištu pojavi proizvod baš u tu svrhu. Nažalost, zbog istorije položaja tamnoputih u društvu, na ove proizvode mnogo duže se čekalo.

Naslovna fotografija Iman © a katz / Shutterstock.com