Povratak popularne TV premijerke – politička drama Borgen | To sam ja

Povratak popularne TV premijerke –politička drama Borgen, moć i slava

Možemo da nagađamo da li su autori serije Borgen vidoviti, neverovatno informisani ili, možda, televizija kao moćan medij kreira stvarnost

Za fanove čuvene danske serije o političkim intrigama, skandalima i moći Borgen – poslastica na Netfliksu! Skoro deceniju nakon prvog lansiranja ove TV drame počelo je prikazivanje novih epizoda Borgen, moć i slava (Borgen – Power & Glory).

Elaborirajući popularnost serije od Amerike do Japana, svetski mediji navode, između ostalog, da je tajna njenog uspeha u originalnosti, snažnim ženskim likovima, proročanskom predviđanju budućih događaja i, naravno, u privlačnim igrama moći u čiju suštinu, i u stvarnom životu, pokušavamo da proniknemo sa većim ili manjim uspehom.

Peripetije premijerke

Da podsetimo, Birgite Niborg (Birgitte Nyborg), koju igra Sidse Babet Knudsen (Sidse Babett Knudsen), prilično neočekivano postaje prva premijerka u istoriji Danske. Na novom poslu u palati Kristijansborg, koja je centar političke moći ove skandinavske zemlje, suočava se sa nevoljama na unutrašnjoj i međunarodnoj sceni, političkim protivnicima, medijima, a peripetija nije lišen ni njen privatni život.

Osim političkih istomišljenika, protivnika, saradnika i porodice, u premijerkinoj orbiti su i predstavnici medija, među kojima je još jedna snažna žena, mlada televizijska novinarka Katrine Fensmark koju igra Birgite Jort Serensen (Birgitte Hjort Sørensen).

Politički i porodični zapleti u životu premijerke, dostojni najboljih trilera i melodrama, osenčeni su sve popularnijim skandinavskim stilom, od načina komunikacije do dizajna.

Svet se promenio

Danas možemo da nagađamo da li su autori serije Borgen bili vidoviti, odnosno zapanjujuće informisani, ili je televizija kao moćan medij kreirala stvarnost – tek Danska je ubrzo nakon emitovanja prve serije u stvarnosti dobila prvu šeficu vlade, Hele Torning-Šmit (Helle Thorning-Schmidt), a i danas je na tom položaju žena, Mete Frederiksen.

U međuvremenu, svet, Evropa i Danska su se promenili. Planeta je bila na udaru kovid krize, društveni mediji su procvetali, Amerika je imala živopisno vođstvo i pokret Me Too, Evropa Bregzit, a zbog preteće energetske krize sada se čini da ćemo se sa setom sećati decenija optimizma i bezbrižnog života koji su ostali za nama.

Naravno, promenila se i Birgite Niborg. U serijalu Borgen, moć i slava, kako prenose mediji, nekadašnja premijerka je na položaju danske ministarke spoljnih poslova, ulazi u menopauzu, iako više nije raspolućena između karijere i uloge supruge i majke i dalje je na iskušenjima zbog nafte, Grenlanda, sina koji je ekološki aktivista…