Meg Rajan, danas

Povratak Meg Rajan u generacijskoj romantičnoj komediji

Meg Rajan, kraljica romantičnih komedija Kad je Hari sreo Sali, Besani u Sijetlu ili Stigla vam je pošta, posle osam godina pauze intrigira publiku novim filmom u kome igra glavnu ulogu i potpisuje se kao režiser i koautor scenarija. What Happens Later je film za koji Meg Rajan kaže da je kao stvoren da se gleda tokom novembarskih i novogodišnjih praznika.

Naime, film govori o slučajnom susretu dvoje davnašnjih ljubavnika na aerodromu sa koga zbog snega ne mogu da otputuju. Tako zaglavljeni, oni se sećaju svog nekadašnjeg odnosa i razmatraju šta bi bilo da su pre 25 godina postupili drugačije.

Pauze za sticanje novih iskustava

Meg Rajan, koja 19. novembra 2023. puni 62 godine, igra Vilu, a Bila igra Dejvid Duhovni, nezaboravan kao agent Molder iz serije Dosije X. Dok čekaju da prođe snežna oluja, nekadašnji partneri razgovaraju o stanju u svetu, ali i o stanju u svojim životima. Sećajući se nekadašnjih događaja, otkrivajući tajne i analizirajući greške, oni pričaju priču o povezanosti, prolaznosti i delikatnoj prirodi ljubavi.

Njihov odnos se stalno kreće između prijateljstva i neprijateljstva, pun je obrta i vrcavog himora.

Meg Rajan kaže da joj je uloga razbarušene Vile prijala jer je iza kamere, kao režiser, morala da bude koncentrisana, stroga i da drži svaki detalj pod kontrolom.

Svoj režiserski debi Meg Rajan je imala pre osam godina, u ambicioznoj istorijskoj drami Itaka. Taj film je rađen po romanu Ljudska komedija iz 1943, a pored Meg Rajan i niza zvezda, igrao je i njen sin Džek Kvejd, koga možemo da vidimo i u ovogodišnjem hitu Openhajmer.

Na pitanje zašto je pravila tako dugačku pauzu, Meg odgovara: „Napravila sam tako džinovsku pauzu jer postoji tako mnogo drugačijih ljudskih iskustava koja sam želela da razvijam.”

Denis Kvejd i Meg Rajan, njen prvi muž

Denis Kvejd i Meg Rajan © Featureflash Photography / Shutterstock.com

Celog života renovira kuće

Kaže i da se u tom periodu mnogo družila sa svojom decom, sinom Džekom Kvejdom, kog je rodila 1992. u braku sa kolegom Denisom Kvejdom i sa ćerkom Dejzi Tru, koju je kao 16-mesečnu bebu usvojila 2006. Takođe, mnogo vremena je provodila u svojoj vili na ostrvu Marthaʼs Vineyard na obali severnog Atlantika, gde je, kako Meg kaže, svetlo lepše nego bilo gde drugde.

Kuća je bila u lošem stanju kad ju je Meg kupila, ali ju je ona renovirala i uređivala po sopstvenim idejama. „Imam osećaj da celog života renoviram kuće”, rekla je za Dekor. „Renovirala sam stanove, potkrovlja, jednu brvnaru u Montani – gomile i gomile mesta. Cepam stranice iz časopisa u potrazi za inspiracijom. Inspiraciju nalazim svuda, od kuhinje moje prijateljice do hotelskih lobija.”

Osim tog imanja, na kome s decom provodi leta, Meg ima i dom u Njujorku.

Mesto stanovanja kao jabuka razdora

Ali, tokom prethodnih osam godina, mesto stanovanja bilo je tema i u njenoj ljubavnoj priči. Ta je priča zapravo bila pravi desetogodišnji rolerkoster, koji se završio raskidom veridbe 2019. A u junu ove godine Džon Melenkamp, 72-godišnji pevač, kompozitor i tekstopisac, pričao je o njihovoj vezi i delom otkrio koja je to nova iskustva savladavala Meg:

„Ja volim Meg Rajan. Bio sam sa njom u vezi 10 godina. Ona mene baš i ne voli toliko. Ona je sjajna cura. Ja sam samo loš dečko.”

Meg Rajan i Džon Melenkamp počeli su da se zabavljaju u tajnosti 2010, a pred kraj te godine on je objavio svoj prijateljski razvod posle 20 godina braka sa Elen Irvin, sa kojom ima dvoje od ukupno petoro svoje dece. Već u januaru 2011. Rajan i Melenkamp su snimljeni zajedno u njujorškom restoranu i obelodanili su svoju vezu. Zajedno su provodili vreme i u Njujorku i u njenoj letnjoj kući i u Blumingtonu u Indijani, gde on živi.

Na crvenom tepihu su se zajedno prvi put pojavili na filmskom festivalu u Taormini u Italiji 2013, ali već krajem te godine Melenkamp je za Rolling Stone rekao da život u Njujorku nije za njega iz nekoliko razloga, a jedan su paparaci. „Ne napuštam Indijanu. Umreću tamo”, zaključio je.

Desetogodišnji ljubavni rolerkoster

Prvi put su raskinuli 2014, zbog razdvojenosti. Ponovo su viđeni zajedno, da bi on 2015. počeo da javno izlazi sa drugim ženama. U intervjuu početkom 2017. Melenkamp je rekao da ga Meg Rajan „mrzi nasmrt”: „Mislim da je to zato što sam ja dete. Lako pobesnim, kukam, žalim se. Namćorast sam. Sve loše što muškarac može da bude, to sam ja.” Uveče onog dana kad je intervju objavljen njih dvoje su viđeni na romantičnoj večeri.

Pomirenje je potrajalo neko vreme. Prijatelji su objašnjavali da među njima postoji jaka veza. Par je pokušavao da vežba porodični život. Sa njegovim i njenim sinom slikani su na utakmici.

Krajem sledeće godine Meg je fotografisana sa vereničkim prstenom na ruci, pa je par potvrdio da su se verili. Početkom 2019. godine on je kupio potkrovlje u blizini njenog njujorškog stana. Objasnio je da je to dobro za njihovu vezu: „Kad sam bio u njenom domu, nije bilo mesta za mene da slikam, nije bilo mesta gde da pišem, pa sam kupio ovo mestašce.”

Ali već u oktobru iste godine, Meg Rajan je prestala da nosi verenički prsten. Njeni prijatelji su rekli da je raskinula veridbu bez žaljenja. Prijatelji su govorili da se oni stalno svađaju i mire, pa je tako Meg još jednom vratila prsten na ruku, pre konačnog razlaza. Ili sa tim konačan treba sačekati?

Brak i vrhunac karijere

Od 2020. do 2022. Melenkamp je izlazio sa nekoliko žena, ali su njegove romanse ostajale ispod radara paparaca. Njegova izajva od ovog leta, da voli Meg Rajan, do sada je ostala bez odjeka. Da li će se Meg ponovo upecati, ostaje da se vidi. Svakako da je mnogo tih iskustava iz ljubavnog rolerkostera koji je imala od svoje 49. do 59. godine života utkala u ovaj novi film, koji je nastao posle osam godina njene potpune odustnosti iz posla.

Prethodnu važnu vezu, brak sa glumcem Denisom Kvejdom koji je potrajao od 1991. do 2001, Meg Rajan je počela kad je bila na vrhuncu karijere. U to vreme govorilo se da se razvela zbog Rasela Kroua, ali je ona kod Opre Vinfri rekla da to nije tačno. „Moj brak bio je nesrećan”, objasnila je i zaključila da „brak nije zdrav”. Ipak, sa Raselom se zabavljala oko godinu dana.

Kad se udala za Kvejda, Meg je imala 30 godina i već je snimila Kad je Hari sreo Sali 1989. Usledili su hitovi Besani u Sijetlu 1993, Stigla vam je pošta 1998. i Grad anđela iste godine.

Kako je stvorena kraljica romantičnih komedija

Meg Rajan je počela karijeru kad je iz rodnog Konektikata došla u Njujork da studira žurnalistiku. Da dopuni studentski džeparac, snimala je reklame. Plavooka i plavokosa, sa savršenim licem naivke, privukla je agente i prvu ulogu je dobila u filmu Rich and Famous (Bogate i slavne) iz 1981. Pošto je zablistala u svojoj ulozi, dobila je niz uloga u TV sapunicama i čak u jednoj vestern seriji. Mala uloga u velikom filmu Top Gan iz 1986. otvorila joj je put do uloge u Spilbergovom filmu Unutrašnji svemir iz 1987. Tu joj je partner bio Denis Kvejd za koga će se udati nekoliko godina kasnije.

Zajedno su igrali u Uveliko mrtav iz 1988, ali taj film nije imao ni približnu popularnost kao Kad je Hari sreo Sali iz sledeće godine. Za ulogu Sali Meg je nominovana za Zlatni globus i BAFTA nagradu.

Devedesete su za Meg obeležene saradnjom sa Tomom Henksom, koji joj je bio partner još u filmu Besani u Sijetlu. U četvrtoj deceniji života Meg je pokušala da izađe iz romantičnih komedija i da promeni fah filmom When a Man Loves a Woman, gde je igrala majku i suprugu alkoholičarku, ali se već sledeće godine vratila ulogama slatkica u Koeficijent inteligencije iz 1994 i Francuski poljubac iz 1995.

Slava i popunjavanje pukotina

Sa Raselom Krouom igra u ostvarenju Dokaz života (Proof of Life) iz 2000, a sa Hjuom Džekmanom u Kejt i Leopold iz 2001. Radila je još nekoliko manjih projekata u nezavisnim produkcijama, ali zapravo tada nastupa prva velika pauza za Meg Rajan, sve do 2008. i filma The Women.

Meg Rajan sa vidljivim tragovima estetskih korekcija, koje se primećuju

Meg Rajan © lev radin / Shutterstock.com

Potom opet sledi pauza, prošarana manjim ulogama, uglavnom u serijama i ponekom filmu. Jedan od glavnih razloga, bar kako su pisali tabloidi, bio je taj što zbog previše estetskih operacija njeno lice više nije imalo pokretljivost neophodnu za glumu.

Zato je rešila da sama režira filmove u kojima će imati ulogu za sebe. Tako je nastala Itaka iz 2015. Osam godina kasnije Meg Rajan je napravila What Happens Later, koji je u stvari romantična komedija o ljudima njenih godina.

Mega Rajan u vreme najvece popularnosti, sa čuvenom frizurom koju je proslavila

Meg Rajan i čuvena Meg frizura © Mirko Vrlik Photography / Shutterstock.com

Sve vreme svoje karijere Meg Rajan je nalazila mesto na listama najlepših, najuticajnijih i na svaki način naj žena. Takođe, frizura koju je imala kao Sali nosi ime Meg frizura, a po njoj je nazvan i jedan asteroid. Takva popularnost donela joj je i astronomsku zaradu.

Pauze u radu, koje pravi, naročito ove u zrelijim godinama, Meg Rajan smatra privilegijom koju sebi može da priušti i o njima kaže: „Slavna sam od kad sam bila tinejdžerka. U tome ima mnogo praznih površina. Poželim da malo popunim te pukotine. Osećam se vrlo srećnom i vrlo slobodnom.”

Naslovna fotografija © DFree / Shutterstock.com