dve teglice od kreme

Potraga za maskarom u tubi ili budućnost kozmetičke ambalaže

Profesionalne linije šminke već jako dugo proizvode refilove ili zamenske uloške određenih boja za palete, od ruževa i senki do korektora… Mislim da bi to bilo izvodljivo za sve proizvode

Koliko su vam važni pakovanje i ukupna prezentacija nekog proizvoda? Ja sam suviše često „padala” na divna pakovanja. Mislim, dešavalo se da proizvod uopšte ne bude loš. Tek kasnije bih shvatila da mi nije bio potreban, ali nisam odolela kad sam ga videla.

Retko sam podlegala kupovini samo zbog reklame, ali priznajem – jesam zbog izgleda ili neke novotarije: da li zbog samog pakovanja, ili izgleda proizvoda, ili nove vrste aplikatora…

Naravno da proizvođači obraćaju mnogo pažnje na prezentaciju, na izgled cele linije, kao i na praktičnu stranu pakovanja, aplikatora ili sistema za aplikaciju. I boje, i oblik, i celokupni dizajn pakovanja određuju da li će neki brend, na primer, da izgleda ekskluzivno ili pristupačnije, da li će neka sredstva za negu da izgledaju čisto i jednostavno ili će parfemska bočica biti nešto sasvim posebno i ekstravagantno.

Važan deo luksuznih proizvoda je – luksuzno pakovanje

Pakovanje kao deo luksuza

Sve više se u pakovanjima pojavljuju tendencije ekološkog pristupa ambalaži. Da li vam je nekad bilo žao da bacite (čak i u reciklažu) ambalažu kreme ili parfema, kad u ruci osetite težinu praznog pakovanja, i da li ste nekad pomislili koliko je od kupljene težine zapravo bila ambalaža?

Kartonske kutije, kao i ambalaža nalik plastičnoj, većinom su od recikliranih materijala. Kozmetička pakovanja prave se čak i od betona! Svetski sajmovi kozmetičke ambalaže uvek prikazuju novosti i sve više ima ekološki prihvatljive ambalaže.

Neki kozmetički brendovi recikliraju svoju ambalažu. Za vraćenu praznu ambalažu daju vam, na primer, popust na kupovinu novih proizvoda ili vam poklanjaju nešto iz svoje linije.

Postoje i brendovi koji proizvode za negu prodaju „na meru”, ali da li će to u većoj meri prihvatiti i luksuzni brendovi? Od nekih luksuznih linija šminke mogu se kupiti dopune, koje možete da ubacite u svoju kutijicu, ali teško možemo potpuno da izbacimo pakovanja. Važan deo luksuznih proizvoda je – luksuzno pakovanje.

U prodaji su razna pakovanja za kupatilo sa tzv. droper flašicama u koje mogu da se sipaju mleko za telo ili šampon

Kad odlazimo u nabavku hrane, navikli smo da ponesemo svoje torbe, a kako ćemo kupovati kreme, tonike, šminku? Da li bi nam bila dovoljna motivacija da, na primer, tonik, mleko, serume i kremu za lice „sipamo” u svoju ambalažu, na meru, mnogo jeftinije nego što ih inače plaćamo?

Šamponi i regeneratori za kosu ili mleka za telo uglavnom nisu pakovani u veću ambalažu, kao što je to slučaj kod nekih skupih krema, ali mislim da su upravo oni idealni za kupovanje na meru.

Pakovanje po glumcu

Na snimanju, zbog higijenskih razloga, uvek imamo mnogo razne prazne ambalaže u koju možemo da podelimo jedan proizvod u više pakovanja za različite glumce. Time proizvod u originalnom pakovanju ostane netaknut, a u pojedinačna pakovanja možemo onda slobodno četkicom da zaranjamo više puta, jer se koristi samo za jednog glumca.

Takođe, u prodaji su razna pakovanja za kupatilo sa tzv. droper flašicama, u koje mogu da se sipaju mleko za telo ili šampon. Ali, šta raditi sa ruževima, maskarama… Već godinama sam u potrazi za maskarom u tubi, bez aplikatora, ali još je nisam našla.

Kartonske kutije, kao i ambalaža nalik plastičnoj, većinom su od recikliranih materijala

Profesionalne linije šminke već jako dugo proizvode refilove ili zamenske uloške određenih boja za palete, od ruževa i senki do korektora… Mislim da bi to bilo izvodljivo za sve proizvode, samo je potrebno više našeg angažovanja, što je u savremeno doba teško. Bilo bi potrebno da se ambalaža pre ponovnog sipanja dobro opere i osuši.

Da li je to prekomplikovano, higijenski upitno ili je to naša budućnost? Koliko li je industrija, inače jedna od najprofitabilnijih, spremna na takve promene i pre svega – da li smo mi?