zivotno-iskustvo
Posledice prekomerne težine za muškarce

Posledice prekomerne težine za muškarce koji nemaju vremena da smršaju

Iza gojaznog muškarca stoji – ishrana bez ograničenja i nedostatak motivacije. Treba imati u vidu da u određenim godinama gojaznost nije estetski, već i zdravstveni problem koji utiče i na hormonski status

Nekadašnji američki predsednik Donald Tramp tokom mandata bio je povremeno tema zbog viška kilograma i navodnog afiniteta prema nezdravoj ishrani. Tramp je ponovo nedavno saopštio, prema pisanju magazinia Vanity Fair, da su mu lekari preporučili da smrša. On, naravno, nije jedini muškarac u godinama koji ima ovaj problem i nije jedini muškarac na svetu koji kad mu doktor kaže da treba da smrša, odgovara: „Nemam ja vremena za to”.

Svako sigurno u okruženju ima bar nekog muškarca za koga je konzumiranje lisnatog, zelenog, narandžastog i zdravog tek retka i posebna prehrambena žrtva, što je vrlo slično onome što su novine pisale u vreme dok je Tramp boravio u Beloj kući – da doktor ima muke da mu u ishranu „proturi i povrće”.

Posle ženidbe, muškarci u proseku dobijaju oko jedan i po kilogram

Opusti se kad prestane da osvaja

Za razliku od bivšeg američkog predsednika, većina gojaznih sredovečnih muškaraca ne voli da govori o svojoj kilaži, a ako im njihova lepša polovina, sestra ili majka ukažu na sve veći obim stomaka, oni ili sve okreću na šalu, ili se brecaju i ljute. Zato je potrebno podsećati na činjenicu da u određenim godinama gojaznost nije samo estetski, već i zdravstveni problem i da ima uticaja i na hormonski status.

Za većinu sredovečnih muškaraca to je zabranjena tema. Čak i kad su svesni situacije, oni tvrde da nemaju vremena za njeno rešavanje.

Sve dobronamerne žene (supruge, sestre, majke…) koje podstiču muškarca da se pozabavi svojom prekomernom težinom, morale bi da se sete da se ni gojazan ni sredovečan ne postaje preko noći. Opštevažeće mišljenje je da se muškarac prvi put ozbiljno ugoji kad se oženi. Navodno, bračni način života podrazumeva redovne obroke uz mirne večeri u blizini frižidera. A onda, sveže oženjenom muškarcu njegovo nesvesno počne da šapuće kako više ne mora da osvaja, pa može malo da se opusti.

Jo-jo efekat na muškarce deluje demorališuće i oni, za razliku od žena, retko pokušavaju ponovo

Jede kao kad je trenirao fudbal

Želeći da provere tu tezu, istraživači sa Univerziteta u Batu u Velikoj Britaniji tokom godina su pratili variranje indeksa telesne mase kod oko 9000 muškaraca i ustanovili da posle ženidbe muškarci u proseku dobijaju oko jedan i po kilogram, što je daleko manje nego što bi se reklo na osnovu prostog posmatranja. Nešto više dobiju nakon rođenja dece, dok je u periodu neposredno pre i posle razvoda primećen gubitak težine, koji istraživači više pripisuju stresu, nego povratku sa bračnog na singl način života.

Drugo istraživanje utvrdilo je da većina ispitanika, koje su činili muškarci od 35 do 65 godina sa telesnim indeksom koji ih svrstava u kategoriju debelih, kao uzročnike takvog stanja svog organizma navodi porodične obaveze i povećan stres na poslu. Jedan 43-godišnji ispitanik rekao je da je pre ženidbe bio vrlo aktivan i redovno trenirao fudbal, a onda su došla deca, unapređenje na poslu donelo je dodatni stres, a on je zadržao prehrambene navike kao u vreme kad je trenirao fudbal.

Muškarac na poslu jede ono što mu je najpraktičnije – nezdravu brzu hranu i ono što će ga najbrže zasititi – visokokaloričnu hranu

Prelazak u srednje životno doba kod većine muškaraca donosi više odgovornosti i prema porodici i u poslovnoj sferi (čak i kad njihove supruge nisu zadovoljne nivoom njihove odgovornosti). Taj način života praćen je stalnim nedostatkom vremena, za sve, pa i za brigu o zdravoj ishrani. Među britanskim ispitanicima bilo je dosta i onih koji su u nekom periodu uspevali da dijetama redukuju težinu, ali su kasnije ponovo sve vratili. Ovaj jo-jo efekat na muškarce je delovao demorališuće i oni bi, za razliku od žena, retko pokušali ponovo.

Potreban je novi stil života

Jedan od autora istraživanja, koje je pokazalo da se čak 31 odsto Britanaca od 35 do 65 godina može smatrati gojaznim, kaže da je glavni uzrok tome  ishrana. To znači da već godinama, pa i decenijama, muškarac na poslu jede ono što mu je najpraktičnije – nezdravu brzu hranu i ono što će ga najbrže zasititi – visokokaloričnu hranu. Osećajući da je sa svih strana pritisnut onim što se mora, on sebi dozvoljava da jede ono što voli, a tu će, naravno, biti premalo povrća, uz previše piva ili zaslađenih bezalkoholnih pića.

Da bi sa ležernog prešao na zdrav način ishrane, gojazni sredovečni muškarac mora ozbiljno da promeni stil života

Da bi sa ležernog prešao na zdrav način ishrane, gojazni sredovečni muškarac mora ozbiljno da promeni stil života. A za to je potrebna jaka motivacija. Donald Tramp je najavljivao da će se ponovo kandidovati za predsednika SAD, ali se sada ograđuje: učiniće to samo ako njegovi lekari budu smatrali da mu neće škoditi. A to može da znači da će, ako zaista želi da opet bude predsednik, morati da nađe vremena za skidanje viška kilograma.