Žena posmatra muškarca na mobilnom telefonu i postavlja srce.

Portret onlajn dejtinga: ako dođe do ljubavi, to se zove srećom

Pokušaj uspostavljanja onlajn kontakta je gotovo uvek praćen mešavinom osećanja frustriranosti, mogućeg prethodnog razočaranja jer nam baš niko nije odgovarao. Ili mi njima, ko bi ga znao. Na ovu vrstu kontakta odvažuju se osobe različitog starosnog doba koje mogu imati iskustvo bolnog prekidanja što veza, što kontakata u kojima su prethodno bile, ili pak nisu ni imale neku vezu ni kontakt koje bi mogle nazvati ozbiljnom ili bar zabavnom.
Neke su već prezasićene pokušajima onlajn kontakata i rezignirano će odbiti da učine još jedan pokušaj.
Vremena u kojima živimo su takva da nedostaje unutrašnji prostor, organizacija, usklađivanje, mogućnost upoznavanja nekog novog, pa i posedovanje raspoloživog vremena koje bi moglo da se investira baš u nalaženje nekog s kim bi se provodilo vreme, makar i onlajn. Često se pitamo čemu sve to, da li ipak nije prirodnije naći nekog „uživo” i još niz pitanja koja nam oduzmu vreme koje bismo mogle da iskoristimo, eto, na čavrljanje.

Izbegavajte predrasude

Možda nije zgoreg reći da će se sve ovo, npr. otpor, neverica, nedovoljna vera u moguć pozitivan ishod, osetiti već u prvom kontaktu. Zbog toga bi, ako smo već odlučile da se upustimo u ovakvu vrstu komunikacije, trebalo izbegavati predrasude bilo kog tipa i otvorenog srca i uma ući u razgovor.
Postavlja se čitav niz pitanja, od onih da li mogu da nađem nekog ko je inteligentan, duhovit, istog vrednosnog sistema i ko zaista želi ovakav kontakt. Da li će to biti neko ko voli iste stvari kao ja? Možda će želeti isto što i ja? Drugi ljudi su uspevali da nađu nekog nalik nama na ovaj način, pa i nas možda čeka neko baš takav onlajn, što da ne.

Podsetimo se da to što se do sada nije pojavila takva osoba ne znači da ona ne postoji.
Mnoge osobe, posebno žene, traže nekoga ko ih neće frustrirati ni na koji način i sa kojim će provesti vreme u prijatnom razgovoru, možda i flertovanju, pa i udvaranju. Velika očekivanja mogu da vode dodatnoj frustriranosti. Pitanje je šta je za koga frustracija i ovakav kontakt treba pustiti da teče bez traženja mana.

Zbog čega se neko odlučio na ovaj korak, koji je motiv da bi se napravio, koliko vremena imamo za ovu vrstu aktivnosti, da li tražimo trenutnu zabavu ili ozbiljnu vezu, pitanja su koja traže odgovore pre upuštanja u avanturu zvanu onlajn kontakt.
Osobe u srednjim godinama žive u „praznom gnezdu” i traže sagovornika sa kojim mogu da promene mišljenja o knjigama, filmovima, serijama, događajima koji su aktuelni, možda i saputnika za putovanje, odlazak na letovanje, u bioskop, na večeru.

Žena sa osmehom na licu, kucka na i pad-u. U prirodi je, a pored nje je bicikl.

Korigujte standarde

Praveći profil na nekoj od aplikacija povedite računa o tome da li želite da priložite detaljnu biografiju ili skicu onoga što smatrate ključnim i relevantnim za opis, kako vaše ličnosti, tako i vaših potreba. Odgovor osobe sa druge strane na jedno i drugo je već dobar pokazatelj onoga što vas čeka. Možda dve-tri rečenice o tome ko ste i šta želite i gledajte da se usredsredite na to šta volite više, a ne šta volite manje.
Kako živimo u društvu u kome se i fotografije zloupotrebljavaju, povedite računa o tome koju i kakvu fotografiju stavljate. Ako hoćete na samom početku da budete iskreni, stavite fotografiju koja je nova, nikako onu kada ste imali 20 godina i isto toliko kilograma manje.

Sigurno je da svako ima standarde vezane za to kako bi sagovornik trebalo da zvuči, pa i izgleda. E, pa, korigujte standarde. Možda taj neko malo odstupa od vašeg standarda, nije baš toliko duhovit, ne hvata reči u letu, nema životno iskustvo poput vašeg, nije načitan, malo je putovao i, recimo, plaši se aviona.
Žene su osetljive na izgled, svoj i onog sa kim se upuštaju u ovakav kontakt. Možda je osoba niža od idealne visine željenog, ali ima neke druge, za nas poželjne osobine. Svakako bi poželjniji bio neko visok 190 cm, lep, vešt, sa lepim manirima od kojih se ne bismo postideli ni na jednom mestu, koji čita, voli da putuje, zna kao Google. Važan je karakter, vrednosti i ličnost. Budimo otvoreni prema mogućnostima. Život je ipak pun iznenađenja.

Sve ovo ne znači da srljate. Potrebna je određena selektivnost, dobro promišljanje, mudar izbor. Najgore je biti nepogrešiv u izboru pogrešnog. Pri svemu ovome, imajmo na umu da se za tu osobu ne udajemo, ne rađamo decu, ne planiramo svetlu budućnost, nego želimo prijatnog sagovornika, kozera, osobu koja ne gnjavi nego daje, razgovorljivu, otvorenu, neosuđujuću.

Na stolu je lap top na kone je site za online dating, vide se ženske ruke koje prave znak u obliku srca. Pored su i mobilni telefoni sa istom slikom.

Rizik je obostran

Nekada se iz onlajn kontakta izrodi i prvi susret. Ne smatrajte to krajnjim ishodištem. To je kafa ili piće na prometnom mestu u prometno vreme, kada možete bezbedno da se udaljite. Taj dan je ipak različit od prethodnog i onog sutrašnjeg, prema tome, ništa niste izgubili. Ako osoba ipak nije „apsolutno vaš broj”, ostavite vrata odškrinuta koristeći lepu frazu: „Hajde da razmislimo, ovo je bilo baš prijatno, hvala”. Važno je da znate da osobi ništa ne dugujete, rizik je bio obostran.

Pa ako vam se zaista učini da tu nema nade, ne dajte drugu priliku, nije fer ostaviti nekoga u iščekivanju.
Sve u svemu, onlajn kontakti mogu da se izrode i u stabilne i konstruktivne, usrećujuće veze. To ipak ne znači nužno da tako mora da bude. Primerimo očekivanja onome što je moguće. Osoba koja je sa nama stupila u kontakt, a i mi sa njom, želela je sagovornika, ne ljubav svog života.
Ako ipak do ljubavi dođe, to se onda zove srećom. Za početak, izaberite s kim bi da čavrljate. Ostalo je stvar dogovora, poklapanja želja i planova. U svakom slučaju, to je ispunjeno vreme koje se razlikuje od svakodnevice koja nas umara, obeshrabruje, osiromašuje. To, u današnje vreme, zaista nije baš za zanemarivanje.

Osmehnuta žena kucka na mobilnom telefonu.