Porodica

Čuvena Tolstojeva rečenica – „Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a svaka nesrećna, nesrećna je na svoj način”, ovih dana dobija svoju dramatičnu potvrdu i u kraljevskoj porodici Velike Britanije. Njihova trenutna drama, međutim, može se čitati kao arhetip.

Mlađi sin, koji nije naslednik prestola, ophrvan ljubomorom prema starijem bratu, ogrezao u ogorčenosti prema ocu koji je varao majku, a posle majčine tragične pogibije i oženio se svojom ljubavnicom, odmeće se u svet spektakla i rijalitija.

Uz pomoć žene, pristigle niotkuda, koja mu poput Jaga – Otelu, doliva so na svaku emocionalnu ranu i odvaja ga od porodice, on baca simboličku bombu na kraljevinu i svoje najbliže, objavljujući eksplozivnu knjigu, kojoj prethodi i rijaliti serijal na televiziji.

Trenutna tema broj jedan u svetu, koja je zasenila i rat u Ukrajini, i jezive izjave Juval Noa Hararija i Klausa Švaba – Marksa i Engelsa ovog matriksa, i sve užase ovog sveta, upravo je Prljavi Hari i njegovo nemilosrdno rešetanje kraljevske porodice, a sve po skriptu lako zapaljive agende – em su rasisti, em su pokvareni, em ga nisu voleli, em su lažovi, em mu se u snovima javlja pokojna majka, em je lično pobio 25 talibana – i sve to, i mnogo više, za šaku dukata.

Tačnije, za TV serijal dobili su 100 miliona dolara, a za knjigu – dobio je 20. Kraljevski Juda, međutim, i dalje hoće kraljevske titule za sebe i za svoju porodicu, hoće i javno izvinjenje, a hoće i „da se pomiri sa ocem i bratom” koje je urnisao.

Ipak, javnost, iako željna pikanterija iz „Firme” koju odlikuje princip „nikad se ne žali i nikad ne objašnjavaj”, sa priličnim gnušanjem primila je ovaj tabloidni obris nekada nestašnog, ali omiljenog princa. Izložen nemilosrdnim kritikama, pre svega zbog „izdaje porodice” i vređanja Velike Britanije, ali i globalnom podsmehu zbog nezrelog mijaukanja nad sopstvenom tužnom sudbinom, Prljavi Hari je za samo nekoliko dana stigao do tačke sažaljenja – dok su jedni ubeđeni da mu je droga pomutila razum, drugi su uvereni da je usled ludila on stigao do tačke u kojoj može da naudi sebi, pogotovo ukoliko mu njegova porodica i zvanično okrene leđa.

Ali pitanje svih pitanja, zapravo, uvek je lično. Da li biste oprostili bludnom sinu?

Srećna porodica je prevremeni raj.

Sve ostalo je pakao.