Mirjana Bobić Mojsilović

Poniženi i uvređeni

Jedna žena nedavno je objavila na Tik Toku da je tužila svoje roditelje zato što su je napravili i rodili, a da je nisu pitali za njen pristanak!

„Niko me nije pitao da li želim da se rodim, da li želim da budem ovde, da li želim da odrastem…”

Ovaj paradoks, napravljen, pretpostavljam, u ime satire, na mnogo načina opisuje sveopštu histeriju savremene kulture nove političke korektnosti, kulture opranih mozgova koja se, cinično, zove i kultura nove budnosti i nove senzitivnosti.

U toj kulturi, uvređenost i „moja prava”, dve su reči oko kojih se vrti ne samo projekat novog sluđivanja sveta nego, pre svega, njegovog totalnog porobljavanja.

Svako ima prava da bude uvređen i da se bacaka po ulici zbog svoje uvređenosti, i svako može biti izložen gubitku svih prava, jer je neko drugi uvređen.

J. K. Rouling doživela je neviđeni medijski linč jer je „politički nekorektno” tvitovala nešto o „ljudima koji menstruiraju”, što je, uzgred, najnoviji politički korektan izraz za žene. Britanski političar doživeo je da ga na sopstvenom venčanju napadnu aktivisti koji se bore protiv korišćenja nafte. Ispred mesara diljem zapadne polulopte demonstriraju uvređeni vegani, holandska javnost je srećno ućutkana činjenicom da je najlepša žena Holandije u stvari muškarac, u Njujorku „probuđeni i uvređeni” i polugoli marširaju i pevaju kako će sada da krenu i na decu, uvređeni „vokisti” izdejstvovali su more otkaza učiteljima koji su odbili da učestvuju u širenju nove polne ideologije među decom, moćnici iz Davosa uvređeni su kravama a očarani jarčevima. Bil Gejts je neverovatno uvređen što ga više niko ne posmatra kao velikog filantropa i medicinskog stručnjaka, dok je Emanuel Makron uvređen što malo ko vidi lepotu plamena koji je zapalio u Francuskoj.

Suština novog života možda se najbolje čita na vratima osvešćenih klozeta.

Producenti najnovijeg Indijana Džonsa i medijska i politička mašinerija koja stoji iza njih, uvređeni su činjenicom da je film Zvuk slobode, o organizovanoj seksualnoj trgovini decom, daleko nadmašio gledanost njihovog filma i na sve načine pokušavaju da ga ocrne kao „Trampovu propagandu”, a slika muškarca koji doji bebu obišla je svet u svoj svojoj odvratnosti – da pokaže kako izgleda nova majka.

Možda će se, u ovom paklu, svet napokon i stvarno, probuditi.

Ako se to ne desi, svi ćemo biti poniženi i uvređeni, i zauvek ućutkani.